Ν. Κορέα: Στο 3,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 08:50

ΣΤΑ ΙΔΙΑ επίπεδα διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου τεσσάρων ετών.

Ο διοικητής της Bank of Korea, Park Seung και τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διατήρησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,5%, κατά τη διάρκεια της τακτικής μηνιαίας συνεδρίασης στη Σεούλ.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η τράπεζα, προσπαθούν να αντιστρέψουν τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, που σημειώνεται στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Ο Seung, ανακοίνωσε, ότι περιμένει βελτίωση της οικονομίας από αυτόν τον μήνα, συμπληρώνοντας ότι η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο δεν θα γίνει αισθητή τουλάχιστον για έξι μήνες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,9% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησαν το κόστος των μεταφορών και ο τυφώνας που έπληξε τη χώρα, μείωσε τις προμήθειες τροφίμων. Πριν από ένα χρόνο, οι τιμές καταναλωτή είχαν σημειώσει αύξηση 4,8%, τη μεγαλύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, ενώ οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για μία τουλάχιστον φορά μέχρι τα τέλη του έτους, με στόχο την τόνωση της ζήτησης, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα