Άνοδος δια χειρός Γέλεν στη Wall Street

Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 00:17
UPD:00:17
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, παρακάμπτοντας τα απογοητευτικά στοιχεία από τη δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο,  και θέτοντας ως οδηγό τους τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, για τη συνέχιση της στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 16.457,66 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,04% στις 4.189,99 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,79% στις 1.872,34 μονάδες. Σε επίπεδο πρώτου 3μηνου, ο Dow υποχώρησε κατά 0,7% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,5% και ο S&P 500 κατά 1,3%.

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν προς το πέμπτο συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να τίθενται στο επίκεντρο των καταλυτών ανόδου. Στο μεταξύ, οι τρεις γύροι νομισματικής χαλάρωσης (QE) προσέδωσαν στον δείκτη S&P 500 ένα ράλι της τάξεως του 178% από τα χαμηλά του 2009.

Η πρόεδρος της Fed, Τζέντε Γέλεν υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ για ορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη δεν έχει «μεταφερθεί» ακόμη στους Αμερικανούς πολίτες. Μάλιστα, επικαλούμενη τα μακροοικονομικά στοιχεία, διέτεινε πως η αγορά εργασίας απέχει από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Αναφερθείσα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υποστήριξε πως ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας θα συντελέσει «οδηγό» για το ρυθμό επιβράδυνσης του προγράμματος.

Στο ταμπλό, κέρδη 4,2% σημείωσε η Edwards Lifesciences, καθώς φαίνεται να κερδίζει τη μάχη του ανταγωνισμού στις τεχνητές βαλβίδες καρδιάς, σε αντίθεση με την ανταγνωνίστρια της Medtronic.

Με κέρδη 1,7% έκλεισε η Microsoft, μετά και την ολοκλήρωση των κινήσεων της διοίκησης για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του ομίλου.

Πάντως, στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο επιβράδυνε αισθητά τον Μάρτιο. Ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 55,9 μονάδες από 59,8 μονάδες το Φεβρουάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα