Γιατσένιουκ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 12:52
UPD:12:59
REUTERS/Alex Kuzmin

Την ανάγκη το ουκρανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας που θα προτείνει το ΔΝΤ, τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο κ. Γιατσένιουκ αναφέρθηκε και στο θέμα του κόστους αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι από την 1η Απριλίου θα υπάρξει αύξηση της τιμής αγοράς κατά 70% και θα φθάσει στα 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Πρόκειται, κατά τον Ουκρανό πρωθυπουργό, ένας εκ των παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν την ουκρανική οικονομία σε καταστροφή.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το ΔΝΤ για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.

Η οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς την Ουκρανία θα ανέλθει σε 27 δισ. δολάρια, έπειτα από την ανακοίνωση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

EURONEWS

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και η χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και η καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα