Έως 18 δισ. δολάρια η βοήθεια του ΔΝΤ στο Κίεβο

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 10:56
UPD:11:20
REUTERS/YURI GRIPAS

Ποσό 14 έως 18 δισ. δολαρίων θα χορηγήσει στην Ουκρανία το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε διάστημα δύο ετών, στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας. 

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ διευκρίνισε ότι το πακέτο βοήθειας θα εγκριθεί όταν η χώρα θα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος της πρώτης δόσης. 

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

EURONEWS

Ως προς την ενέργεια, «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων», είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, που εφαρμόζεται κατά παράδοση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις.

«Δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων», τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφ προσθέτοντας ότι νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού.

Η συνολική οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς το Κίεβο την προσεχή διετία θα ανέλθει σε 27 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα