Tην ανάγκη οι Βρετανοί να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους για το fracking προκειμένου η χώρα να πάψει σταδιακά να εξαρτάται από το εισαγόμενο από τη Ρωσία πετρέλαιο τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι η κρίση που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πυρηνική ασφάλεια, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη Βρετανία, την Πολωνία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, που σε ποσοστό περίπου 40% εισάγονται μέσω Ουκρανίας, όπως άλλωστε συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα οι G7.
«Πιστεύω πως πρόκειται για μια καλή ευκαιρία», είπε. «Η ενεργειακή ανεξαρτησία, με τη χρήση όλων αυτών των διαφορετικών πηγών ενέργειας, θα πρέπει να αποτελέσει πολιτικό ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας αντί να είναι τελευταίο στην ατζέντα.» Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σχόλιά του αποτυπώνουν την ανησυχία των ευρωπαίων ηγετών πως τα μέσα πίεσης που έχουν στη διάθεσή τους έναντι της Ρωσίας είναι πολύ περιορισμένα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ενεργειακής εξάρτησής τους από αυτήν - κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τη ρωσο-ουκρανική κρίση.
«Γιατί στη Βρετανία και στην Ευρώπη έχει πάρει τόσο καιρό σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες;», διερωτήθηκε ο Κάμερον αναφερόμενος στη μαζική εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να το σκεφτόμαστε ή να κάνουμε ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση, που σηκώνει τα μανίκια, απλοποιεί τις διαδικασίες, διευκολύνει την αδειοδότηση και αρχίζει την εκμετάλλευση από κάποια φρεάτια.»
Ο βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις ενστάσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών για πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα αποθέματα νερού υποστηρίζοντας ότι με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο η διαδικασία είναι ασφαλής.