Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Nissan Motor Co., καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

«Αποφεύγουμε τις μετοχές εταιρειών, που σχετίζονται με τις εξαγωγές», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 7,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η επίδραση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, ενδέχεται να αποστραγγίσει την ενέργεια από τη διεθνή οικονομία και να περιορίσει την αύξηση των κερδών».

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, έχανε 0,7%, φθάνοντας στις 11.065,47 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 1.118,37 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, οι μετοχές της Korean Air Co. και της Cathay Pacific Airways Ltd. κινούντο πτωτικά, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι το κόστος των καυσίμων θα περιορίσει τα κέρδη τους. Ο δείκτης Βloomberg Asia-Pacific Travel σημείωνε απώλειες για δεύτερη ημέρα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,7%, φθάνοντας στα 44,20 δολ. το βαρέλι κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη, οδεύοντας να εμφανίσει αύξηση σε ποσοστό 3,3%, αυτήν την εβδομάδα.

Ο επιχειρηματικός δείκτης στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, υποχώρησε αυτόν το μήνα έναντι του Αυγούστου, σύμφωνα με την έκθεση της Federal Reserve. Μειώθηκε στο 13,4 τον Σεπτέμβριο από 28,5 που ήταν τον Αύγουστο.

Ο Morgan Stanley Capital International Inc. Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 941 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 0,2%, φθάνοντας στις 89,77 μονάδες.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Μαλαισία. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα