Ανακούφιση στις αγορές

Ανοδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω πετρελαίου
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:32

Η ΠΤΩΣΗ της τιμής πετρελαίου και τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προσέφεραν στήριξη στα διεθνή χρηματιστήρια. Το πετρέλαιο υποχώρησε, μαζί με την επαναλειτουργία διυλιστηρίων, καθώς ο τυφώνας Ιβάν έφτασε στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, αφήνοντας πίσω τα χειρότερα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις του πετρελαίου στην οικονομία έχουν παρέλθει, προειδοποιούν αναλυτές.

Οι επενδυτές είδαν με «καλό μάτι» τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο, οι οποίες αυξήθηκαν 0,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κόστος ενέργειας δεν πέρασε στην οικονομία και ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ δεν χρειάζεται να βιαστεί για να αυξήσει τα επιτόκια, χωρίς αυτό να αποκλείει μία αύξηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Στο πεδίο των εταιρικών κερδών, οι επενδυτές φοβούνται περισσότερες προειδοποιήσεις καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε περίοδο ανακοίνωσης εκτιμήσεων που προηγούνται των τελικών αποτελεσμάτων.

Στις ΗΠΑ, επικράτησαν περιορισμένες ανοδικές τάσεις. Η πτώση του δείκτη της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια για την επιχειρηματική δραστηριότητα αποθάρρυνε προσωρινά τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι μετοχές να χάσουν μέρος των αρχικών κερδών τους, σύντομα όμως ανέκτησαν έδαφος. Αρνητικό σημείο ήταν η μετοχή της Nortel Networks, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 7%, μετά την προειδοποίηση για την κερδοφορία της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 13,13 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 10.244,49 μονάδες. Με άνοδο 7,56 μονάδων, ποσοστό 0,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.904,08 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν ένα καθυστερημένο ράλι, προς το τέλος της συνεδρίασης, χάρη στην πτώση των τιμών πετρελαίου και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις πωλήσεις του κολοσσού πολυτελών ειδών Richemont. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,08%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 6,5% από τα χαμηλά επίπεδα έτους που άγγιξαν στα μέσα Αυγούστου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα