Σιγκαπούρη : 10% η οικονομική ανάπτυξη φέτος

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 07:58

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ανάπτυξη, μεγαλύτερη του 10%, θα εμφανίσει φέτος και για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, η οικονομία της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τέτοιοι που υπερβαίνουν τους αντίστοιχους της Κίνας, σε αυτήν τη χώρα της Ασίας.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη, στο 9%, από το 7,5%, μετά την επίσης ταχύτερη – από ό,τι αναμένετο – ανάπτυξή της το δεύτερο τρίμηνο. Την τελευταία φορά που η Σιγκαπούρη αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους του 10% ήταν το 1994 και σε ποσοστό 11,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

«Η ανάπτυξη της Σιγκαπούρης θα είναι σε διψήφιο αριθμό», ανέφερε ο Chua Hak Bin, οικονομολόγος της DBS Group Holdings Ltd., της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο 8% έως 9% είναι συντηρητική».

Σημαντικά έχουν ευνοηθεί οι εξαγωγείς από την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 4,5% το πρώτο τρίμηνο και με 2,8% το δεύτερο. Η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, είχε ρυθμούς ανάπτυξης 9,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 9,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών σε chip για κομπιούτερ και φάρμακα, βοήθησαν την οικονομία των 91 δισ. δολ. να αναπτυχθεί με ρυθμούς 11,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, που σημείωσε άνοδο 13% φέτος, εμφάνιζε σήμερα ελαφρά μείωση, κατά 1,07 μονάδες, φθάνοντας στις 1.995,60 μονάδες, στις 10:51' π.μ., τοπική ώρα.

Σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ύψος των εξαγωγών της χώρας τον Αύγουστο, στη 1 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα