ΔΝΤ: Σύσταση στην ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια

Δημοσίευμα της “Financial Times Deutschland”
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 10:13

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, η εν λόγω εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ στην προσεχή έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, συνιστά στην κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, έως ότου σταθεροποιηθεί η εγχώρια ζήτηση και η ευρωπαϊκή οικονομία στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού θα δημοσιοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητες 70% για αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και οι προσδοκίες για υψηλότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να διατηρηθούν υψηλές για όσο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανησυχεί για τα ρίσκα του πληθωρισμού και την ισχυρή ανάπτυξη.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι πρόσφατες ανησυχητικές δηλώσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την εκτίναξη των στοιχημάτων για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι ενδείξεις προοιωνίζονται αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενόμενου», δήλωσε ο Κεν Βάτρετ, οικονομολόγος της BNP Paribas.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε προσφάτως ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα ρίσκα για τη σταθερότητα των τιμών και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης διατήρησε τη δυναμική της και θα παραμείνει ισχυρή τα επόμενα τρίμηνα.

Στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία η ΕΚΤ αναφέρει ότι παραμένει

σε επαγρύπνηση για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων έπειτα από τη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα