Ρόμπεϊ: Σχέδιο δράσης από την Ε.Ε. τον Ιούνιο για την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 17:33
UPD:17:37
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

 «Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπέι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ένα σχέδιο δράσης με στόχο να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταρτίσει η Ε.Ε. τον Ιούνιο σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ. Δεν αποκλείει  το ενδεχόμενο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

 «Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρομπάι μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι όποιες ενέργειες σχετικά με αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. κυρίως από την Ρωσία.

Επιπλέον ο κ. Ρόμπεϊ σημείωσε ότι αυτό το θέμα είναι «ιδιαίτερα επίκαιρο στο τρέχων πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι αν η Ε.Ε δεν δράσει, η εξάρτησή της από το εξωτερικό όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα φτάσει το 80% το 2035.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 27% της κατανάλωσης της Ε.Ε..

Μεταξύ των λύσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρόμπεϊ περιλαμβάνονται η μείωση της κατανάλωσης, η διαφοροποίηση των πηγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καλύτερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την τελευταία επιλογή αναφέρθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι μια επιλογή για την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα