Ε.Ε. - ΗΠΑ: «Πάγωμα» λογιαριασμών Ρώσων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις οι πρώτες κυρώσεις

Επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 15:01
UPD:18:54
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Η απογόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων στις τράπεζές τους είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

EURONEWS

Η απόφαση, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ελήφθη ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις σε λίγες ημέρες, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 11 με εντολή Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου αφορά το πάγωμα οποιουδήποτε λογαριασμού των παραπάνω ατόμων στις ΗΠΑ, καθώς και ταξιδιωτική απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Στους 11 συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι στενοί συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν Βλάντισλοβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του είναι έτοιμη και για επιβολή βαρύτερων κυρώσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Ειρωνικός ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, του οποίου το όνομα βρίσκεται μέσα στους 11 οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν επηρεάζουν πρακτικά όσους δεν έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό.

«Σύντροφε Ομπάμα, τι θα κάνεις τώρα με όσους δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσία στο εξωτερικό; Ή αυτό δεν το σκέφτηκες καν;», ανέφερε ο κ. Ρογκόζιν, υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στο microblog του στο Twitter.

Για πολιτικό εκβιασμό από πλευράς των δυτικών δυνάμεων έκανε λόγο η πρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στους αξιωματούχους που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Συζητήσεις για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Συζήτηση για το ζήτημα της μακροπρόθεσμης μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μόσχα διεξήχθη εξάλλου στις Βρυξέλλες, όπως σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έκανε επίσης λόγο για πιθανότητα διεύρυνσης των κυρώσεων της Ε.Ε. και σε άλλους Ρώσους αξιωματούχους, πλην των 21.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή