Ε.Ε.: Επέκταση κυρώσεων και προειδοποίηση για οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 06:21
UPD:09:14
REUTERS/LAURENT DUBRULE

«Η Ε.Ε. έλαβε μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

A- A A+

Την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν επιπλέον 12 ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα εκείνων που υπόκεινται σε απαγόρευση έκδοσης βίζας και στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, με τον συνολικό αριθμό των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να ανέρχεται σε 33.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, τονίζοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας.

Στα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, συγκαταλέγονται κάποιοι «πραγματικά υψηλόβαθμοι», σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ.

Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία», όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

EURONEWS
ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία «ανταλλάσσουν» κυρώσεις

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αποφάσισαν ακόμη την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» είπε κ. Ρόμπεϊ.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν παράλληλα την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (0ΑΣΕ ), υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι «28» ψάχνουν επιπλέον  τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία, ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομικά πληγείσα χώρα και υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ.

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού( Ε.Ε. και ΗΠΑ) υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της Ε.Ε. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή