Hutchison Telecom : Λιγότερα κεφάλαια από τη δημόσια εγγραφή

Καθώς υποχωρούν οι τιμές των μετοχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 07:42

ΜΕΙΩΣΕ το ύψος της δημόσιας εγγραφής της, η Hutchison Telecommunications International Ltd., η οποία πουλά τις δραστηριότητές της στην Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και άλλες έξι χώρες, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι επενδυτές θα περιορίσουν τον αριθμό των μετοχών εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η μητρική της εταιρεία, Hutchison Whampoa Ltd., την οποία ελέγχει ο δισεκατομμυριούχος Li Ka-shing, σχεδιάζει να αντλήσει τουλάχιστον 8,81 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), πουλώντας περίπου το 1/4 του εν λόγω τμήματός της. Νωρίτερα, σχεδίαζε να αντλήσει τουλάχιστον δύο δισ. δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με τραπεζίτες που σχετίζοντο με την πώληση, τον περασμένο Ιούνιο.

Η Hutchison Whampoa, η οποία το πρώτο εξάμηνο εμφάνισε (προ φόρων και τόκων), ζημίες 12,24 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ, πουλά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Η πώληση γίνεται σε μια περίοδο, που ο δείκτης Bloomberg Asia Pacific Telecommunications έχει υποχωρήσει κατά 10,3% έναντι αύξησης 3%, του δείκτη MSCI AC Asia ex-Japan.

«Αυτή η πώληση θα είναι μια πρόκληση, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έπαψε να είναι ελκυστικός διεθνώς», ανέφερε ο Peter Chau, ο οποίος διαχειρίζεται 700 εκατ. δολ. σε μετοχές με την TAL CEF Global Asset Management Ltd., συμπληρώνοντας: «Ο κύκλος της ανόδου των μετοχών του κλάδου, έχει πλέον κλείσει και οι τιμές τους σημειώνουν συνεχή πτώση».

Η Hutchison Telecom προσφέρει 1,155 δισ. μετοχές από 6,59 έως 7,63 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, ανέφεραν χθες, στελέχη που σχετίζονται με την πώληση. Στην αμερικανική αγορά οι μετοχές προσφέρονται από 12,67 έως 14,67 δολ. ΗΠΑ η μία και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στη Ν. Υόρκη, στις 14 Οκτωβρίου.

Την πώληση των μετοχών, διαχειρίζεται η Goldman Sachs Group Inc.

Τα έσοδα της Hutchison Telecom, η οποία αριθμούσε 11 εκατ. συνδρομητές στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 53%, το πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας τα 6,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, περιλαμβάνεται το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, του Χονγκ Κονγκ, του Ισραήλ, της Σρι Λάνκα, της Παραγουάης και της Γκάνα.

Η Hutchison πουλά μετοχές του εν λόγω κλάδου, καθώς πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία και τις άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, θα προσελκύσει επενδυτές.

Η μεγάλη ανησυχία αφορά στην τιμή – την αξία της εταιρείας – και φυσικά στο μέρισμα που πρόκειται να διανείμει στο μέλλον», ανέφερε ο Louis Wong, ο οποίος διαχειρίζεται 25 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Phillip Asset Management, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ινδία είναι ακόμη ελκυστικός για πολλούς θεσμικούς επενδυτές. Αυτός αποτελεί και το πετράδι στο στέμμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα