Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Aπώλειες 5,5% καταγράφει η μετοχή της Unilever
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 10:13
UPD:10:16

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ της Unilever για μείωση της κερδοφορίας της στην τρέχουσα χρήση σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών πετρελαίου οδηγούν σε πτώση τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 08:53 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αργού είχε διαμορφωθεί στα 45,85 δολάρια το βαρέλι αυξημένη κατά 0,57% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύθηκαν την Παρασκευή κατά περίπου ένα δολάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/18/960642.htm εν μέσω ανησυχιών ότι η περίοδος των τυφώνων που σαρώνουν τις αμερικανικές ακτές πιθανόν να συνεχίσει να πλήττει την παραγωγή ενέργειας και τις εισαγωγές και παράλληλα να καθυστερήσει τη δημιουργία αποθεμάτων.

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται και στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για το μέλλον της ρωσικής Yukos. Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα ότι από τον επόμενο μήνα θα διακόψει τις εξαγωγές του προς την Κίνα, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον στο κόστος μεταφοράς.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.586,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.716,6 μονάδες με απώλειες 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.975,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3%.

Η μετοχική τιμή της Unilever καταγράφει απώλειες 5,5%. Ο βρετανοολλανδικός όμιλος καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε το πρωί ότι αναμένει υποχώρηση της κερδοφορίας του στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης εξαιτίας της μείωσης που παρουσιάζουν στο τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις των κυριοτέρων προϊόντων της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η συνεδρίαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/20/960875.htm .

Oι αγορές θεωρούν δεδομένη μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, κατά 0,25%. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το ρυθμό αύξησης που θα ακολουθήσει η Fed στην εφαρμογή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν λεπτομερώς τη συνοδευτική δήλωση της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια, ιδιαίτερα μετά τα μεικτά στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας και τις υποβαθμισμένες αναφορές για τον πληθωρισμό οι οποίες αναζωπύρωσαν την κερδοσκοπία για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων που άρχισε τον περασμένο Ιούνιο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ θα υπάρχουν στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της 10ης Αυγούστου, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, κατά 0,25%, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος στο 1,50%.

Την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου για τη νομισματική πολιτική, ενώ η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας συνεδριάζει για τα επιτόκια.

Την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Θα δημοσιοποιηθούν επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC της συνεδρίασης της 10ης Αυγούστου.

Την Παρασκευή, τέλος, θα ανακοινωθούν στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ και τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα