Market Beat: Σήμερα θα αποκαλυφθεί η αιτία της χθεσινής συσσώρευσης

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 10:09
UPD:10:10
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Σήμερα θα φανεί καθαρά αν χθες ήταν τα νέα υψηλά ή η αναμενόμενη «καλή είδηση» που προκάλεσε τις πιέσεις. Για την ώρα, η επαφή με τα υψηλά διατηρείται. Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα για τους κυβερνόντες, αλλά και για τους επενδυτές του ΧΑ, καθώς πλέον είναι θέμα χρονοδιαγράμματος και ενεργειών συγκεκριμένων, το πώς και πότε θα εκταμιευθούν οι δόσεις. Αλλά για να φθάσει εκείνη η ώρα, θα χρειαστεί νομοθετικό έργο που τόσους μήνες απέφευγαν, πιθανά για προφανείς λόγους, οι αρμόδιοι. Τώρα, δεν υπάρχει αβεβαιότητα όπως την προηγούμενη περίοδο. Η αβεβαιότητα πια συνίσταται στο αν θα περάσει το πολυνομοσχέδιο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έχασε την γοητεία της προεξόφλησης μιας σύγκλησης της ελληνικής θέσης με την άποψη των ελεγκτών της τρόικας, καθώς χθες ανακοινώθηκε η επίτευξή της. Μάλιστα η έκπληξη ήταν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης σε διεθνές πεδίο η κατάσταση στην Ουκρανία έχει πάρει διαφορετική τροπή μετά από την διαδικασία του δημοψηφίσματος και τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν πως δεν σκοπεύει η Ρωσία να κινηθεί με στόχο να προσαρτηθούν σε αυτή και άλλες, πλην της Κριμαίας, περιοχές. Τώρα οι αναλυτές θα επιμετρήσουν τις επιπτώσεις από την πιθανή απάντηση της Μόσχας στις κινήσεις των Δυτικών, με τους ιθύνοντες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και αφετέρου από το μίνι ράλι των εταιρειών τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ^DJI+0,55% κέρδισε 0,55% στις 16.336,19 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ^IXIC+1,25% ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 4.333,31 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,72% στις 1.872,25 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές θέλουν να λήξει η κρίση στην Ουκρανία και η Ρωσία να μην προχωρήσει πέραν της Κριμαίας για να ικανοποιήσει τις επεκτατικές του βλέψεις. Γι΄αυτό άλλωστε και ανακουφίστηκαν όταν άκουσαν τον Πούτιν να αναφέρει ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν διάκειται εχθρικά απέναντι στη γειτονική της χώρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε το ΝΑΤΟ και τη Δύση να μην αναμειχθούν στην περιοχή και να αναγνωρίσουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.

Στο +4% βρέθηκε η μετοχή της Microsoft, μετά τη φημολογία ότι το λογισμικό του Office θα διαμορφωθεί ώστε να είναι συμβατό με τις συσκευές iPad τηςApple. Η μετοχή της τελευταίας διαμορφώθηκε με απώλειες 0,3%.

Στον αντίποδα, απώλειες 6% σημείωσε η Oracle, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο χρήσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 2,57 δισ. δολάρια ή 52 σεντς ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 70 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση  1,1% κατέγραψε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, με τον δομικό πληθωρισμό να ενισχύεται κατά 1,6%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της αύξησης του κόστους τροφίμων και στέγασης.

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση στο ρυθμό ανέγερσης των κατοικιών σημειώθηκε το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ωστόσο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις νέες οικοδομικές άδειες, που αφορούν κυρίως πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, σε ετήσια βάση καταγράφηκε μικρή πτώση 0,2% στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 907.000 και έναντι των 909.000 τον Ιανουάριο. Παράλληλα, καταγράφηκε άνοδος 7,7% στις νέες άδειες, φθάνοντας το 1,02 εκατ., το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Χθες ξεκίνησε η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αναμένουν τις προθέσεις των σχεδιαστών της πολιτικής για την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από τη κρίση του 2008 το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Fed  διατύπωσε την άποψη πως ίσως η τράπεζα χρειαστεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται μόλις άκουσαν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δεν επιδιώκει τη διάσπαση της Ουκρανίας. Πάντως η άνοδος περιορίστηκε λόγω της αιφνίδιας πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,56% στις 6.605 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 9.243 μονάδες και ο γαλλικόςCAC 40 σημείωσε κέρδη 0,96% στις 4.313 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 328,01 μονάδες. Και 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν σήμερα με κέρδη.

Στο ταμπλό, η Kuoni ενισχύθηκε 7,3%, καθώς η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων και τόκων το 2013 στα 154,2 εκατ. ελβ. φράγκων, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 142,3 εκατ. φράγκων.

Κέρδη 6,2% σημείωσε η Voestalpine, η αυστριακή χαλυβουργία, μετά την ανακοίνωση ότι θα εφαρμόσει σχέδιο περικοπών του λειτουργικού κόστους κατά 900 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Στον αντίποδα, η Scania υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς το Δ.Σ. της εταιρείας απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Volkswagen, με την εταιρεία να παραμένει στην αβεβαιότητα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προσφέρει 6,7 δισ. ευρώ για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία.

Απώλειες 13% για την Cairn Energy η οποία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, εωσότου επιλυθεί το ζήτημα φορολογικών εκκρεμοτήτων με τις αρχές της Ινδίας. Η πετρελαϊκή της Σκοτίας ελέγχεται για τη χρήση που έληξε το Μάρτιο του 2007.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας υποχώρησε στις 46,6 μονάδες τον Μάρτιο, από 55,7 τον Φεβρουάριο, με τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία να είναι ο βασικός καταλύτης αυτής της πτώσης.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί μέχρι αύριο και στη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρηγούμενη συνεδρίαση είχε τεθεί για πρώτη φορά μετά από τη κρίση του 2008 το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων της Fed  διατύπωσε την άποψη πως ίσως η τράπεζα χρειαστεί να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Χ.Α.

Συνεδρίαση σταθεροποίησης ήταν η χθεσινή, με το ΧΑ να κλείνει με ελαφρά κέρδη και αρκετές ενδοσυνεδριακές αλλαγές κλίματος και προσήμου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,33% στις 1.369,56 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.377,79 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.357,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,62% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 121,74 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,29 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συμφωνία με την τρόικα φαίνεται ότι είχε προεξοφληθεί με το χθεσινό +3,50%, ενώ η σημερινή ώθηση που δόθηκε ήταν περισσότερο αφομοίωσης των επιπέδων, με μερική ρευστοποίηση και επανατοποθέτηση σε επιλεγμένους τίτλους. Πλέον η αγορά αναμένει να υλοποιηθεί η συμφωνία, να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διαφανούν οι λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα εσωκλείει το τι συμφωνήθηκε τελικά.

Η επιτυχημένη, όπως όλα δείχνουν, έκδοση ομολογιακού από την Πειραιώς δεν βοήθησε τη μετοχή, η οποία έκλεισε με απώλειες 0,50%, απορροφώντας μάλιστα συναλλαγές που έφτασαν τα 16,9 εκατ. τεμάχια ή 33 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η τράπεζα  αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,125%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,25%-5,50%.

Πλέον τα βλέμματα των εγχώριων επενδυτών στρέφονται στην αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor's την Παρασκευή, στην ανακοίνωση των  συντελεστών βαρύτητας στους δείκτες που κατασκευάστηκαν από την εταιρία FTSE και στη λήξη των σειρών των παραγώγων. Για τους λόγους αυτούς, οι αναλυτές αναμένουν στις επόμενες συνεδριάσεις να κυριαρχήσει η νευρικότητα και η μεταβλητότητα. Άλλωστε, από τις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα σε σύνολο 21 συνεδριάσεων ο γενικός δείκτης έκλεισε θετικός σε οκτώ εξ αυτών και στο μείον στις υπόλοιπες 13. Όμως στο ξεκίνημα της 17/2 το ταμπλό έγραφε 1.280,46 μονάδες ενώ τώρα γράφει... 1.369,59 μονάδες, ήτοι 7% υψηλότερα. Από τις περιπτώσεις δηλαφή που οι αριθμοί μπορούν να ξεγελάσουν την αγορά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (+1,97%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ταξιδιών – Αναψυχής (-2,40%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,45% ενώ η  αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 119,24 εκατ. ευρώ και στο 90% περίπου του συνολικού τζίρου που ξεπέρασε οριακά τα 135 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν με αποδόσεις μεταξύ του 3,1% και 3,8% τέσσερις τίτλοι, αυτοί των EurobankPropertis, Σωληνουργία Κορίνθου, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+3,37% και ΕΤΕ. Μεγαλύτερες απώλειες για τις Ιντραλοτ (2,87%), ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,40% (2,40%) και ΜΙΓ (1,96%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,10%, με τον τζίρο μόλις στα 3,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. αφορούσαν την Eurobank. Οι Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΘ+3,82% ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ+2,57% ΣιδενόρΣΙΔΕ+2,38% και Eurobank ενισχύθηκαν κατά 3,8% έως και 1,7% ενώ υστέρησαν εμφανώς οι τίτλοι των Ικτίνος, Αττικής, Πλαίσιο, Αβαξ και Ιατρικό.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας, η Λαμδα έκλεισε με άνοδο 5,71% στα 6,66 ευρώ και με συναλλαγές 161.700 τμχ, ενώ και πάλι η Κυριακούλης με άνοδο 4,74% (παρά το χθεσινό +17%) και με 47.400 τμχ, και Paperpack μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα στο 12μηνό χρήσης.

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 74 κινήθηκαν ανοδικά, 83 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί στο ΧΑ κινήθηκαν χθες με τρόπο που έδειξε πως υπάρχει ακόμα έντονη αγοραστική διάθεση για συγκεκριμένους κλάδους και αναφερόμαστε στις εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας με κέρδη χθες +3,63% από +5,78% τη Δευτέρα, Εμπόριο με κέρδη χθες +1,60% από +1,30% τη Δευτέρα, Προσωπικά - Οικιακά Είδη με κέρδη χθες +1,21% από +3,79% τη Δευτέρα, Τροφίμων Ποτών με κέρδη χθες +1,77% από +3,69% τη Δευτέρα, και στα Χημικά με κέρδη χθες +1,97% από +1,21% τη Δευτέρα. Μια άλλη ομάδα κλάδων είναι εκείνοι που στην χθεσινή διαδικασία κατάφεραν να διατηρήσουν κάποια κέρδη που σε σύγκριση όμως με τα κέρδη τους τη Δευτέρα ήταν μικρά. Αυτές είναι οι εταιρίες στα  Βιομηχανικά Προϊόντα με κέρδη χθες +0,06% από +2,12% τη Δευτέρα, των Ασφαλειών με κέρδη χθες 0,00% από +4,17% τη Δευτέρα, Κατασκευές – Υλικά με κέρδη χθες +0,01% από +6,46% τη Δευτέρα, Κοινής Ωφέλειας με κέρδη χθες +0,45% από +2,53% τη Δευτέρα, Πετρελαίου– Αερίου με κέρδη χθες +0,14% από +3,07% τη Δευτέρα, Πρώτες Ύλες με κέρδη χθες +0,32% από +3,72% τη Δευτέρα, Τηλεπικοινωνιών με κέρδη χθες +0,47% από +2,17% τη Δευτέρα, Τραπεζών με κέρδη χθες +0,78% από +5,18% τη Δευτέρα.

Οι κλάδοι ωστόσο που συνέβαλλαν χθες στο να πατηθεί πολλές φορές μέσα στη μέρα το κουμπί στο Risk On Risk Off είναι κατά την εκτίμησή μας εκείνοι που μετά την ομαδική άνοδο της Δευτέρας την Τρίτη πιέστηκαν υπολογίσιμα. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τις εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης με πτώση χθες -1,27% από +0,96% τη Δευτέρα, Ταξίδια – Αναψυχή με πτώση χθες -2,40% από +3,20% τη Δευτέρα, Τεχνολογίας με πτώση χθες -1,33% από +1,23% τη Δευτέρα, Υγείας με πτώση χθες -1,88% από +2,96% τη Δευτέρα, Χρημ/κών Υπηρεσιών με πτώση χθες -0,45% από +4,26% τη Δευτέρα.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κλάδοι της τελευταίας ομάδας και εκείνης που περιλαμβάνει τους κλάδους με μικρή άνοδο μετά από το άλμα της Δευτέρας θα αποτελέσουν το χώρο στον οποίο η προσοχή αξίζει να στραφεί από όσους επιθυμούν να προβλέψουν την τάση της αγοράς.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν ελαφρά με τους βασικούς δείκτες να εμφανίζουν μικτή εικόνα μεταβολών, γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να προσέχουν την κρίση στην Ουκρανία / Κριμαία και ενώ περιμένουν μια πιθανή αναθεώρηση της πολιτικής της Federal Reserve αργότερα σήμερα μετά τη διήμερη  σύνοδο της FOMC.

O δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,2%, με την ανακούφιση, καθώς αντιλήφθηκαν άμπωτη στις ουκρανικές εντάσεις, να αντικαθίστανται από την προσοχή επί της πιθανής αναθεώρησης της πολιτικής της Fed . Ο Nikkei στο Τόκιο αφού υποχώρησε 0,4% εκτινάχθηκε στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών σε τιμές που αντιστοιχούσαν σε κέρδη πάνω από +1% και τις 07:45 ώρα Ελλάδας είχε μεταβολή +0,82%.
    
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πληγεί τις τελευταίες εβδομάδες από την κρίση στην Ουκρανία , από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και από μια μικτή οικονομική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών που ανανέωσε εικασίες σχετικά με το tapering στην πολιτική χαλάρωσης της Fed.

Μια έρευνα ThomsonReuters έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της Ασίας βελτιώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο , με ουσιαστική βελτίωση στις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα ώστε να αντισταθμιστεί η αδυναμία στην Κίνα , την Ινδία και την Αυστραλία καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης ThomsonReuters / INSEAD Asia Business Sentiment έσπασε το σερί με δύο διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε στο 64, από 62 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Μια ανάγνωση πάνω από 50 δείχνει μία συνολικά θετική προοπτική.

Αναμένεται ευρέως, να συνεχίσει η Fed να μειώνει το μέγεθος του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δις δολάρια σε κάθε συνάντηση, αλλά και να αλλάξει την καθοδήγηση προς τα εμπρός σήμερα, και θα είναι η πρώτη αναθεώρηση της πολιτικής με την Janet Yellen στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Την Τρίτη , οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση , με τον S&P 500 σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά μετά τα σχόλια από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν σκοπεύουν να διεκδικήσουν άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Θέση που εκλαμβάνεται ως σημάδι ότι η κρίση δεν μπορεί να επιδεινωθεί για την ώρα.

Αλλά σε μια υπενθύμιση ότι η κατάσταση στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι ακόμα ευμετάβλητη, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά από μια έκθεση ότι ένας Ουκρανός των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στην βάση του στην Κριμαία κάτω από την επίθεση. Το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 106,60 δολάρια ανά βαρέλι , αγγίζοντας την προηγούμενη ημέρα κατώτερα έξι εβδομάδων στα επίπεδα των 105,85 δολαρίων.

Στην ισοτιμία του ευρώ ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, με την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να παίρνει διόδια στην σχέση με το δολάριο. Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,3925 δολάρια και έναντι του ιαπωνικού γιεν ήταν γοητευτικός στα 141,16 γεν, σε σταθερά επίπεδα από τα τέλη των συναλλαγών στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο εν όψει της συνάντησης επί της νομισματικής πολιτικής της Fed αργότερα, μέσα στη μέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρία .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται σε υψηλά 34 μηνών, αντλώντας την αισιοδοξία της από την συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες, τις εισροές λόγω rebalancing του δείκτη FTSE Europe και την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Χώρας από την Standard and Poor΄s.

Παρ΄ όλα αυτά, οι επικείμενες ΑΜΚ των Τραπεζών, αναμένεται να αντλήσουν ρευστότητα από την Αγορά, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι ακόμα γνωστές, η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει την συμφωνία θα δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις, ενώ πλησιάζουν και οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, χωρίς να αλλοιωθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Σε πιθανή διόρθωση, σαν ισχυρό επίπεδο στήριξης δείχνει η περιοχή των 1280 μονάδων, ενώ παραμένει η αντίσταση στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1400 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η Κίνα ελαττώνει τη διάθεση. Η Κριμαία αποσχίζεται. Η έμφαση μετατοπίζεται προς την FOMC

Περαιτέρω αδυναμία στα κινεζικά στοιχεία επηρέασε δυσμενώς το κλίμα στην Ασία σήμερα. Το γουαν συνέχισε να υποτιμάται έναντι του δολαρίου, με συναλλαγές πάνω από τα 6,20 στο δολάριο, και η κινεζική αγορά μετοχών είναι περίπου 1% χαμηλότερα. Αποδόσεις των ομολόγων της Ασίας γενικώς έχουν μειωθεί σύμφωνα με την πτώση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο Nikkei είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, παρά μια μεγαλύτερη εγγραφή από το αναμενόμενο στο εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας και ένα ελαφρώς απογοητευτικό δείκτη επί της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Στις ΗΠΑ , οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην διαβεβαίωση από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται περαιτέρω διαίρεση της Ουκρανίας, παρά το ότι την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος έβαζε υπογραφή σε συνθήκη για να προσαρτήσει επίσημα στη Ρωσία την Κριμαία. Πιστεύουμε πιο σοβαρές οικονομικές κυρώσεις είναι δυνατές, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δημιουργηθούν έτσι τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου δεν είναι εντελώς έξω από την επικίνδυνη περιοχή.

Τα μικτά στοιχεία για τις ΗΠΑ δεν αλλάζουν τις προσδοκίες μας για την απόφαση της FOMC σήμερα. Οι προβλέψεις μας αφορούν στο ότι θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την πολιτική ως το 2016 από ό, τι οι αγορές προεξοφλούν.  Θα εξετάσουμε γιατί η ΕΚΤ μπορεί να έχει διαφορετική εκτίμηση των προοπτικών του πληθωρισμού σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην αγορά . Μολονότι η σημερινή εικόνα μπορεί να είναι παρήγορο, περισσότερη υπομονή από την ΕΚΤ ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας με επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Οι απώλειες των εισοδημάτων αντικατοπτρίζουν την πρωτοφανή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+3,08% της Ελλάδας αγόρασε αντί 303 εκατ. δολαρίων τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Κωνσταντινούπολης, τον «Κρυστάλλινο Πύργο» (Crystal Tower), σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet». Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, τα τελευταία χρόνια, αγοραπωλησίες εμπορικών ακίνητων στην Τουρκία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση και διάθεση στις διεθνείς αγορές από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,50% τριετούς ομολόγου κυρίου χρέους ποσού € 500 εκατ. για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας. Το νέο ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 5%. Το βιβλίο προσφορών, που παρέμεινε ανοικτό για λίγες ώρες, συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα € 3 δισ. (υπερκάλυψη 6 φορές), ενώ συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες.

Την πρόθεσή της να υποβάλει νέο επιχειρηματικό σχέδιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-2,12% (ΤτΕ), προκειμένου να ανταποκριθεί στην κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προέκυψαν, σύμφωνα με την άσκηση εκτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, ανακοίνωσε η Attica Bank.

Την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου από το Επίγειο Σύστημα Αεράμυνας IRIS-T SLM της γερμανικής εταιρείας Diehl Defence, στο πεδίο δοκιμών Overberg στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η Intracom Defense Electronics. «Η επιτυχία αυτή επιβεβαίωσε την άριστη απόδοση του συστήματος ζεύξης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί από την Intracom Defense Electronics (IDE) για τον πύραυλο IRIS-T SLM, στο πλαίσιο της σύμβασης πλήρους ανάπτυξης που της ανατέθηκε. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στις 46,6 μονάδες υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας, από 55,7 τον Φεβρουάριο, με τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία να είναι ο βασικός καταλύτης αυτής της πτώσης. Ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 52 μονάδες.

Απάραδεκτες χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα για το ζήτημα της Κριμαίας και και απείλησε με συνέπειες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη που καθιστά τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Ακύρωσε την επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές η επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα αναμενόταν να γίνει αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την κρίση στην Ουκρανία. «Η αποστολή ακυρώθηκε διότι την δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι», επεσήμανε μία πηγή. Πολλές συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη αυτή θα έπρεπε να παραμείνει απόρρητη, όμως η ρωσική πλευρά την αποκάλυψε.

Η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σχετικά δυναμικούς, αν και κάπως βραδύτερους, ρυθμούς τη διετία 2014-2015, ωστόσο  η αύξηση του χρέους επιχειρήσεων και τοπικών αυτοδιοικήσεων αναμένεται να αποτελέσει «τροχοπέδη» για την οικονομική δραστηριότητα, προειδοποιεί ο οίκος Moody’s. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μεταξύ 7,5% και 7% τη διετία 2014-2015.

«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε» σημειώνει ρεπορτάζ - ανταπόκριση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt από τη Λευκωσία. Ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ (σ.σ. στην Τράπεζα Κύπρου) επιβαρύνθηκαν με αναγκαστική εισφορά της τάξης του 47%. Οι καταθέτες έλαβαν γι’ αυτό νέες μετοχές. Ανεπιθύμητο αποτέλεσμα: οι ολιγάρχες που υπέστησαν απαλλοτρίωση (σ.σ. καταθέσεων) είναι τώρα οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, μερίδια της τράπεζας ύψους έως και 60% βρίσκονται σε ρωσικά χέρια», αναφέρει η Handelsblatt.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα