Market Beat: Η κατάσταση με την τρόικα και οι προσδοκίες ως την Παρασκευή φτιάχνουν τάση

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 10:07
UPD:10:08
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Όπως σημειώσαμε χθες είναι πολλά αυτά που περιμένουν οι επενδυτές στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα. Όπως η κατάθεση νομοσχεδίων σχετικών με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την αγορά, αλλά επίσης στο τέλος της θα έρθει η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία και η ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας στους δείκτες που κατασκευάστηκαν από την εταιρία FTSE και αφορούν στην Ευρώπη.

Οι ξένες αγορές χθες ξεκίνησαν την άνοδο τους από την ανακούφιση που προκάλεσαν στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα την συνεχίζουν οι ασιατικές αγορές, μετά από ράλι στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αλλά στο ΧΑ από την πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας φάνηκε πως εκείνο που ενδιέφερε τους συναλλασσόμενους ήταν οι εξελίξεις στο εσωτερικό. Αυτές ήταν σχετικά με την στάση που επέτρεψαν οι δανειστές να κρατήσει το ΤΧΣ, με την πιθανότητα έγκρισης της δόσης και με την αίσθηση πως η συμφωνία με την τρόικα ήταν δυνατή ως σήμερα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η θέση μας ήταν πως έχει επιστρέψει η νευρικότητα στην αγορά, γιατί αυτή τη βδομάδα αναμένονται εξελίξεις που θα επηρεάσουν την τάση προς αντίθετες κατευθύνσεις. Το Risk On Risk Off ξεκίνησε με το  Risk On πρώτο χθες, αλλά σήμερα το Risk Off μάλλον ευνοείται και από την επιβάρυνση του κλίματος των συνομιλιών με την τρόικα μετά τις 01:00 το βράδυ όταν έμειναν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μόνοι για να επικοινωνήσουν με την Ουάσιγκτον. Μετά από αυτή την πιθανή συνομιλία, ενώ αναμενόταν η σύγκληση των θέσεων με την ελληνική πλευρά, η εικόνα άλλαξε με τον κ Τόμσεν να αναχωρεί πρώτος και να αφήνει στην Αθήνα τους ευρωπαίους και άλλα στελέχη του ΔΝΤ.      

Οι επενδυτές στην αγορά παραγώγων κινήθηκαν αποφασιστικά χθες και μάλιστα είχαν προβλέψει την ανοδική κίνηση του 25άρη, αν και νομίζουμε πως η άνοδος του δείκτη των blue chip ήταν εκτός των τιμών που εκτιμούσαν. Μόλις διαπίστωσαν τη δύναμη της ανοδικής ορμής, αποφάσισαν να προχωρήσουν αποφασιστικά σε μετακύληση θέσεων, όπως φάνηκα από την μεταβολή των στατιστικών δεδομένων στα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς.

Η βιασύνη για την μετακύληση θέσεων είναι πιθανά αποτέλεσμα της εκτίμησης, ότι θα συνεχιστεί η άνοδος την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου και άρα, όσο πιο σύντομα ανοιχθούν θέσεις στην επόμενη σειρά, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος της μετακύλησής τους.

Αυτή η άποψη δεν φαντάζει να είναι σύμφωνη με την απόφαση των traders σχετικά με τον καθορισμό της τιμής εκκαθάρισης των ΣΜΕ Μαρτίου Απριλίου που ορίστηκαν στις 439,75 μονάδες και στις 440,75 αντίστοιχα με τον υποκείμενο σε κλείσιμο που αντιστοιχεί σε νέο υψηλό 34 μηνών στις 440,42 μονάδες. Για την αγορά παραγώγων και τα ΣΜΕ που το τικ (ελάχιστο βήμα) είναι 0,25 της μονάδας ο 25άρης είναι πάνω στις 440,50 μονάδες και το ΣΜΕ Μαρτίου είναι 0,75 της μονάδας χαμηλότερα ενώ της επόμενης σειράς 0,25 ψηλότερα.

Με δεδομένη την προσεχτική αλλά σχεδόν πάντα επιβεβαιωμένη στάση τους στον καθορισμό της τιμής εκκαθάρισης του ΣΜΕ, φαίνεται ότι σήμερα οι traders αναμένουν σαν συνέχεια μια συνεδρίαση που θα περιλαμβάνει κίνηση του δείκτη των θεσμικών σε αρνητικό και θετικό πεδίο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον δείκτη Dow Jones να σταματά με τον πιο πανηγυρικό  τρόπο το πενθήμερο πτωτικό του σερί. Η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής έδρασε καταλυτικά στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας μετά τα χαμηλά τριών εβδομάδων που είδαν οι δείκτες την Παρασκευή. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,13% στις 16.247,22 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 4.279,95 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,96% στις 1.858,83 μονάδες.

Στο ταμπλό, με κέρδη 4% έκλεισε η Yahoo, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την ανακοίνωση της Alibaba Group Holding ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ. Με κέρδη 7,3% έκλεισε η Sina, μετά την ανακοίνωση ότι η θυγατρική της Weibo, η οποία ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα, πιθανότατα να καταθέσει αίτηση για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κέρδη 2% και για την Keurig Green Mountain, η οποία την Παρασκευή θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500, αντικαθιστώντας την WPX Energy. Στον αντίποδα, με απώλειες 7,8% έκλεισε η Herbalife, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Η διοίκηση πάντως της εταιρείας ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2013 σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ήτοι 0,6% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σε επίπεδο έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,8% και η παραγωγή μεταλλευμάτων σημείωσε άνοδο 0,3%. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των κατασκευαστών παρέμεινε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2013, δείχνοντας ότι οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν αρνητικές. Ο δείκτης National Association of Home Builders/Wells Fargo διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο μόλις μιας μονάδας.

Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις να υπερτερούν των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στην Κριμαία. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,61% στις 6.568 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 9.181 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,32% στις 4.253 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 1,1% στις 325,83 μονάδες.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες - μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Ωστόσο, οι ευρωαγορές κινήθηκαν στο ρυθμό των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Η RWE ενισχύθηκε κατά 1,3%, καθώς η L1 Energy ανακοίνωσε ότι  θα εξαγοράσει την Dea, θυγατρική της RWE, έναντι 5,1 δισ. ευρώ.
Με κέρδη 1,7% έκλεισε η Vodafone, καθώς ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας Ono. Η Ono διαθέτει 1,9 εκατ. πελάτες, ενώ από τη συνέργεια αναμένεται να υπάρξουν έσοδα 1 δισ. ευρώ. Κέρδη 2% σημείωσε και η Allianz, η οποία συμφώνησε να διαθέσει 440 εκατ. ευρώ για την εξαγορά assets από την Unipol. Το πακέτο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο 1,1 δισ. ευρώ, μέσω 729 ασφαλιστικών πρακτόρων και 500 εργαζομένων. Μετά από πολλές εναλλαγές προσήμου, τελικά η Societe Generale έκλεισε με κέρδη 0,77%, με την αγορά να προβληματίζεται σχετικά με τη συμφωνία για πώληση της ασιατικης μονάδας private banking στην DBS Group Holdings.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά αναθεώρησε η Eurostat τον πληθωρισμό το Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, στο 0,7% από 0,8% προηγουμένως. Η πτωτική αναθεώρηση φανερώνει πως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2% ενώ τα επιτόκια παραμένουν στο 0,25%, σε ιστορικό χαμηλό με στόχο την ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Χ.Α.

Εκρηκτική ήταν η άνοδος χθες στο Χρηματιστήριο, με τον δείκτη όχι μόνο να «σβήνει» τις απώλειες από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά να κλείνει σε νέα υψηλά 34 μηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,50% στις 1.365,09 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1367,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1325,80. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 109,07 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 7,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Από τους βασικότερους καταλύτες της σημερινής ανόδου αναφέρεται η διαφαινόμενη, έστω και με δυσκολίες, συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά από... έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank. Η εξέλιξη είναι πολλαπλά θετική, καθώς εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, η παρουσία των οποίων δίνει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τον κλάδο και την Ελλάδα γενικότερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές η αναδυόμενη αγορά του ΧΑ υπερτερεί των άλλων, την ώρα που η κρίση στην Κριμαία και οι αναταράξεις στην Τουρκία δίνουν ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις. Την ίδια ώρα, άλλες αναδυόμενες βρίσκονται στο "έλεος" των αποφάσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, με το ευρώ του ΧΑ και πάλι να φαντάζει σαν ασφαλές καταφύγιο. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα θα πρέπει να προστεθεί και η πιθανότητα της αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικά νέα ήδη.

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Κατασεκυών-Υλικών (+6,46%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,81% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,14%.

Το καθολικό πρόσημο του FTSE25 ήταν θετικό, ενώ 12 εκ των 25 μετοχών ενισχύθηκαν από 4% έως 7,8%. Στην πρώτη σειρά η Τιταν με κέρδη 7,83% (κόντρα σε όλες σχεδόν τις αναλύσεις των ειδικών που δίνουν τιμή στόχο κυρίως μεταξύ 15 με 18 ευρώ), η Εθνική με άνοδο 6,56%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 6,4% και η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+6,03% με 6,03%.  Mε απόδοση κάτω του 1,5% τέσσερις τίτλοι (ΕΥΔΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ και ΣΩΛΚ).  Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,81% στις 440,42 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών του στα 104,7 εκατ., ένα μέγεθος που καλύπτει το 90% του συνολικού.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκαν στα 6,80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,40 εκατ. ευρώ αφορούσαν την μετοχή της Αττικής και τα 2,60 εκατ. ευρώ της Eurobank. Δηλαδή για τις υπόλοιπες 18 περίσσεψαν μόλις 800.000 ευρώ.
Από πλευράς αποδόσεων πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της Κυριακίδης, η οποίες σημείωσαν άνοδο 17,3% και 30.000 τμχ με τους παράγοντες του κλάδου να κάνουν λόγο για κέρδη μαμούθ στο 2013.

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 109 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Στη στατιστική των μετοχών του ΧΑ έχουμε να σημειώσουμε ότι η αγορά με τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης εξαφάνισε τα αρνητικά αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας. Ενώ οι δείκτες, από εκεί που έχαναν -1,66% ο ΓΔ και -2,08% ο 25άρης, βρέθηκαν με κέρδη έναντι της Παρασκευής  7 Μαρτίου, που διαμορφώθηκαν στο +1,78% και 1,65% αντίστοιχα. Μετά από τα χθεσινά, οι μετοχές με απώλειες από το κλείσιμο της 7/3 ήταν πλέον μόνο οι ΔΕΗ με πτώσης -3,64% και η ΕΕΕ με -2,25% ενώ το τρίτο πτωτικό blue chip ήταν η ΣΩΛΚ -5,96% και την πτωτική πεντάδα συμπληρώνουν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που επίσης από το κλείσιμο της 7/3 χάνουν -0,64% και -1,2% αντίστοιχα.

Στον Μάρτιο, απώλειες είχαν μετά το κλείσιμο στις 14 Μαρτίου, οι ΑΛΦΑ -4,6%, ΕΕΕ -5,2%, ΜΠΕΛΑ -3,1%, ΜΥΤΙΛ -1,4%, ΟΤΕ -1,8%, ΠΕΙΡ -4%, ΣΩΛΚ -1,5%, ΤΕΝΕΡΓ -0,2%, και ΤΙΤΚ -1,7%. Μετά την χθεσινή διαπραγμάτευση, η ΑΛΦΑ χάνει στον τρέχοντα μήνα -0,68%, η ΕΕΕ -1,65%, και καμιά άλλη μετοχή δεν εμφανίζει πτώση. Η βελτίωση συνεπώς είναι εντυπωσιακή και θα αποτελέσει τη βάση της αφομοίωσης που απαιτεί μια τόσο έντονη αλλαγή σε μόνο μια συνεδρίαση.    

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα και το γιεν παρέμεινε μακριά από τα πρόσφατα υψηλά του, γιατί η απειλή μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία υποχώρησε, αν και οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης επί της πολιτικής της Federal Reserve στις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε περίπου 0,3%. Στη Wall Street τη Δευτέρα οι μετοχές των ΗΠΑ απέκτησαν μια σταθερή ανοδική δυναμική με τον S&P 500 να κερδίζει περίπου 1%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις , ανάμεσά τους ήταν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, σε μια μικρή ομάδα υπαλλήλων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά το δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου.

Μια πιθανή έκφραση της επιθυμίας για την ταχεία προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και η πιθανή απάντηση στα αντίποινα κατά των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναζωπυρώσει τους φόβους  για την οικονομία οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ χαμηλότερα και επηρεάσει την σχέση ανταλλαγής για το δολάριο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,4%, και αναρρώνει από το χαμηλό έξι εβδομάδων που σημειώθηκε στο κλείσιμο τη Δευτέρα.

Η κάλυψη Short θέσεων ήταν πιθανό να πρόσφερε κάποια από τα κέρδη του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, καθώς την προηγούμενη ημέρα το ποσοστό του short-selling στις συνολικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έφθασε στο ύψος ρεκόρ του 36,17%.

Προς το παρόν, η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει βελτιωθεί επειδή η πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης φαίνεται πως έχει ξεθωριάσει, και οι συμμετέχοντες στην αγορά έστρεψαν την προσοχή τους στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της Fed για την νομισματική της πολιτική την Τετάρτη.

Η Fed αναμένεται να συνεχίσει σταθερά τη μείωση των μηνιαίων αγορών του ενεργητικού της κατά ένα επιπλέον ποσό που ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την διατύπωση της προσανατολισμού της προς τα εμπρός, σε σχέση με τα επιτόκια με δήλωσή της.

Το δολάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερα σήμερα στα 101,78 γεν, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε  περίπου 0,1% για να αγοράζει 141,80 γεν.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο περίπου 0,1% στα 1,3932 δολάρια, σε «οπτική επαφή» με το υψηλό 2,5 ετών περίπου που άγγιξε την Πέμπτη, στα 1,3967 δολάρια.

Η ανθεκτικότητα του ενιαίου νομίσματος επιβεβαιώθηκε παρά τα στοιχεία της Δευτέρας που δείχνουν μια βουτιά του πληθωρισμού της ευρωζώνης, το τελευταίο στοιχείο που υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περαιτέρω νομισματικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Η βελτίωση του κλίματος που αφορά στον κίνδυνο πήρε διόδια από τον χρυσό, που χτύπησε τη Δευτέρα ένα υψηλό έξι μηνών πριν βυθιστεί περισσότερο από 1%. Ήταν τελευταία κάτω κατά 0,4 τοις εκατό στα 1.360,21 δολάρια ανά ουγγιά, αρκετά μακριά από την κορυφή της προηγούμενης συνεδρίας στα 1.391,76 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,1 τοις εκατό στα 97,97 δολάρια το βαρέλι, με πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι προσδοκίες των αυξανόμενων αποθεμάτων πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο είχαν αντισταθμίσει τους φόβους ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να "κρατάει χαρακτήρα" με σημαντικότερη αιτία αυτή του rebalancing της Παρασκευής που έρχεται. Μαζί με το rebalancing έχουμε και λήξη των Παραγώγων, που σαν γεγονότα πάντα επηρεάζουν την Αγορά.

Εισροές αναμένονται στον Τραπεζικό κλάδο ενώ το ίδιο την Τρίτη ανοίγει και το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς. Φαίνεται πως είναι μία "ιδανική" περίοδος, μιας και η ζήτηση εκ μέρους των ξένων είναι σημαντική για Ελληνικές μετοχές και χρεόγραφα.

Στις 27 και 28 Μάρτη ακολουθεί μεγάλο road show στον Λονδίνο με την συμμετοχή 155 διαχειριστών. Στο μετοχικό μέτωπο οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές προσπαθούν να κρατήσουν το θετικό τους Momentum, ενώ κάποιες από αυτές που ήδη έχουν κάνει νέα υψηλά είχαν σημαντικό ενδιαφέρον στην διόρθωση. Οι όποιες διορθώσεις στην Αγορά είναι ευπρόσδεκτες, ενώ το ενδιαφέρον των ξένων ολοένα και μεγαλώνει σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα.

Σίγουρα μπροστά μας έχουμε ακόμα σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις κινήσεις της Αγοράς, αλλά και των εισηγμένων, ενώ η σημαντική μείωση του δανεισμού αρκετών εταιρειών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων τους, ενώ από την άλλη παραμένει ζητούμενο η παροχή ρευστότητας από τις Τράπεζες προς τις Επιχειρήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σε Κίνα και Αναδυόμενες Αγορές

Η κύρια ανησυχία για τους συμμετέχοντες στην αγορά έχει μετατοπιστεί από τις επιπτώσεις από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed στην  ανάπτυξη της Κίνας και των Emerging Markets, σύμφωνα με έρευνα της Barclays σε 970 διεθνείς επενδυτές το 36 % των επενδυτών πιστεύουν ότι η Κίνα και η ασθενέστερη ανάπτυξη των EM είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Ο δεύτερος αφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους το 23 %. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα του περασμένου τριμήνου, όπου το 40% θεωρούσε την απόσυρση της πολιτικής χαλάρωσης της Fed σαν τον κύριο κίνδυνος. Αυτά αφορούσαν σε απόψεις όσων ενδιαφέρονται για τις αγορές μετοχών και πιστώσεων. Για επενδυτές στην αγορά νομισμάτων, όμως, οι προσδοκίες επί της πολιτικής της Fed παραμένει το πιο σημαντικό θέμα για το επόμενο τρίμηνο.

Οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα. Ένα συντριπτικό ποσοστό το 84% των επενδυτών, πιστεύουν πως η ανάπτυξη  το 2014 θα είναι κάτω από τον επίσημο στόχο του 7,5% , ενώ μόνο το 1 % πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα υπερβεί το 8 %. Επιπλέον, η Κίνα θεωρείται πλέον ότι είναι μεγάλη οικονομία όπου η ανάπτυξη είναι λιγότερο πιθανό να εκπλήξει προς τα άνω. Δεν αποτελεί έκπληξη πως το 37% πιστεύουν τώρα ότι οι αρχές είναι πιθανό να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μέσω μιας ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η «προκλητική» προοπτική για την Κίνα έχει επηρεάσει τις προσδοκίες των επενδυτών για εμπορεύματα : τα βασικά μέταλλα είναι τα λιγότερο ευνοημένα.

Οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ παραμένει ρόδινα, αλλά λίγοι συμφωνούν με την άποψή μας, για κίνδυνο ανόδου του δομικού πληθωρισμού. Το  40 % των επενδυτών αναμένουν τώρα την ανάπτυξη των ΗΠΑ να εκπλήξει προς τα άνω, όταν αυτή τη θέση είχε λιγότερο από 35 % το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με αυτό η μεγάλη πλειονότητα ( 65 % ) θεωρούν πως το κρύο ήταν η κύρια αιτία για την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου.  Μόνο το 15 % θεωρούν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα είναι στο 1,75% ή πάνω στο τέλος του 2014 ( προβλέπουμε 1,8 % το 4ο τρίμηνο του 2014 ). Εάν πρόβλεψη μας για τον πληθωρισμό υλοποιηθεί , οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω. Περιμένουμε τις αποδόσεις να είναι στο 3,5% το 4ο τρίμηνο του 2014, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπου το 40% πιστεύουν ότι θα είναι μεταξύ 2,75% και 3,0 % και μόνο το 5% αυτών βλέπουν επίπεδα πάνω από το 3,25%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στις χθεσινές πολύωρες συνομιλίες, διάρκειας 12 ωρών, στο υπουργείο Οικονομικών. «Πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο ΥΠΟΙΚ. «Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. αναγκαία συνθήκη για να εγκριθούν οι δόσεις)», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας και πρόσθεσε: «εάν είναι, θα κλείσουμε σήμερα, ή δεν θα κλείσουμε καθόλου. Εάν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Στα επίπεδα - ρεκόρ των 250.000-270.000 ανέρχεται το απόθεμα σε νεόδμητες κατοικίες σε επίπεδο επικράτειας, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Μαυραγάνης, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Eurobank Property Services, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, με θέμα την εγχώρια αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυραγάνης, οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 100.000 το 1997 υποχώρησαν σε 10.000 το 2012. Όσον αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, είπε ότι το 1997 εκδόθηκαν σε επίπεδο επικράτειας 37.047 νέες οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούσαν σε 13.725.235 τμ ενώ το 2012 εκδόθηκαν μόλις 9.066 νέες άδειες που αντιστοιχούσαν σε 2.641.200 τμ.

Δεν αποκλείεται και εντός της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου,  αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. «Κλείσαμε τα τραπεζικά, σήμερα κάναμε κάποιες τεχνικές αλλαγές στον νόμο», είπαν παράγοντες του ΤΧΣ.

Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Motor Oil τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2013, ενώ την επόμενη, στις 17:30, θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος για το 2013 ορίστηκε η 26η Ιουνίου.

Δάνειο ύψους 235 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,85% συμβάλλοντας στη βελτίωση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2013-15 και έχει ως στόχο την ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκτασή του, ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Για τον κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία προειδοποιεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Ιταλίας, της Eni, Πάολο Σκαρόνι. Σύμφωνα με τον κ. Σκαρόνι, η Ιταλία, η Αυστρία και η νότια Γερμανία βρίσκονται σε κίνδυνο, δεδομένου ότι απορροφούν το 16% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της μεγαλύτερης ισπανικής καλωδιακής εταιρείας Ono, έναντι του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε σήμερα ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Vodafone. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση του βρετανικού ομίλου να ανασυγκροτήσει την επιχειρηματική του παρουσία στην Ευρώπη με την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2013 σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ήτοι διαμορφώθηκε 0,6% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,8% και η παραγωγή μεταλλευμάτων σημείωσε άνοδο 0,3%. Σε επίπεδο έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8%.

Δικαστική αγωγή εναντίον 16 εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στον κόσμο κατέθεσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), κατηγορώντας τους για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Στην αγωγή, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή προσφεύγει, μεταξύ άλλων, εναντίον των Bank of America Corp., Deutsche Bank, Citigroup, JP Morgan Chase & Co. και Credit Suisse Group.

Σχέδια για την ενοποίηση βασικών λειτουργιών τους παρουσίασαν σήμερα η Renault και η Nissan, οποίες αναζητούν συνέργιες που θα τις βοηθήσουν να καταστούν ανταγωνιστικότερες έναντι αντιπάλων τους όπως η Volkswagen. Η δημιουργία της νέας διαχειριστικής ομάδας της συμμαχίας ήταν ανάμεσα στα βήματα που ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της Renault-Nissan Κάρλος Γκοσν,  έπειτα από 15 χρόνια συνεργασίας των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα