Στη δυναμική που έχει ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός και γενικότερα η «Γαλάζια Ανάπτυξη», αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα αποτελέσματα της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Στο σύνολό γης η Γαλάζια Οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Κεφαλογιάννη «ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, είναι ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός τομέας όσον αφορά την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και την απασχόληση».
Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα μεγεθυνθεί κατά 2 έως 3% έως το 2020, ενώ ο τουρισμός κρουαζιέρας αναμένεται να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 σε σύγκριση με το 2010.
Όπως επισήμανε η υπουργός, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός απασχολεί περίπου 3,2 εκατ. ανθρώπους στην ΕΕ, παράγοντας 183 δισ. ευρώ ακαθάριστη αξία και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο της θαλάσσιας οικονομίας.
Οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2014 προβλέπεται να ανέλθουν σε 21,6 εκατ. παγκοσμίως, αύξηση 3% σε σχέση με το 2013. «Έως το 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 24,1 εκατομμύρια, το 58.8% των οποίων θα προέρχεται από την Βόρεια Αμερική και 27,2% από την Ευρώπη», ενημέρωσε η κα Κεφαλογιάννη.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», βασικό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε, εκτίμησε η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Θετικά μηνύματα
Η κα Κεφαλογιάννη έδωσε έμφαση στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση της χώρας, που έρχονται από την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας για να καταστήσουμε τον ελληνικό τουρισμό από ένα τομέα χαμηλής πολιτικής σε ατμομηχανή της ανάκαμψης».
Παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι ο τουρισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που χρειάζεται συγκροτημένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε το υπουργείο Τουρισμού για να θέσει τον ελληνικό τουρισμό σε τροχιά εξωστρέφειας και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει, όπως τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και την επιθετική πολιτική στον χώρο της επικοινωνίας και των social media, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό που είναι σε εξέλιξη.
«Σκοπός της ήταν και είναι να αναπτυχθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη που προέρχεται από τη θάλασσα. Η Γαλάζια Ανάπτυξη δημιουργήθηκε, με τη σειρά της, προκειμένου να επιτευχθεί μια υγιής θαλάσσια οικονομία, που θα οδηγήσει στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.