Market Beat: Η πτώση έρχεται από τις διεθνείς αγορές και οι τράπεζες ίσως τη φρενάρουν

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 10:24
UPD:10:24
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι επενδυτές στο ΧΑ έχουν αναδείξει αυτή τη βδομάδα ως πρώτο χαρακτηριστικό την αντοχή της αγοράς έναντι πολλών και αρκετά σημαντικών διεθνών εξελίξεων, που επηρέασαν αρνητικά όλες τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη. Αλλά αυτό έγινε με τη δέουσα προσοχή και όσο η διάθεση για αποστροφή του κινδύνου στις ξένες αγορές ήταν σε μέτρια επίπεδα. Χθες ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα το ψυχροπολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς πλησιάζει η μέρα για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, έριξε τη σκιά του στην Wall Street πέρα και πάνω από τη ροή των μακροοικονομικών δεδομένων για την οικονομία των ΗΠΑ που ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλό ενός μήνα και το γιεν ανέβηκε υψηλότερα, επειδή η αυξημένη ένταση στην Ουκρανία, πριν από το δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου, οδήγησε τους επενδυτές σε έξοδο από αξίες υψηλότερου κινδύνου. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε 1,1%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου και βαδίζει για εβδομαδιαίες απώλειες περισσότερο από 2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ξέφυγε -2,7%, οδηγημένος στα χαμηλά ενός μήνα, προχωρώντας για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% καθώς το νόμισμα της προχώρησε ακόμα ψηλότερα.

Θεωρούμε πως η αντοχή της ανοδικής ορμής κάτω από γκρίζο ουρανό για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ήταν το κεντρικό νόημα των συναλλαγών. Αλλά σήμερα και με τη βοήθεια της στατιστικής προϊστορίας ο ΓΔ θα δεχθεί την πίεση που προκλήθηκε από χθες στις μετοχές των αγορών της Νέας Υόρκης και συνεχίστηκε στις συναλλαγές των αγορών στην Ασία.

Την μεγαλύτερη άνοδο σε 4 μέρες εμφάνισε η ΕΤΕ +9%, και πάνω από +6% ενισχύθηκαν ΜΙΓ και ΦΡΙΓΟ. Ακολουθούν με κέρδη πάνω από +4%, δηλαδή με μέσο ημερήσιο κέρδος πάνω από +1%, οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Με άνοδο της τάξης του +3% και ως +4% εντοπίσαμε τις ΕΥΔΑΠ και ΙΝΛΟΤ ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύθηκε +2,3%. εκτός όσων αναγράψαμε πιο πάνω με άνοδο υπάρχουν ανοδικές μετοχές του 25άρη με μικρότερα κέρδη, από +0,3% ως +1,6%. Είναι οι ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ και ΕΥΠΡΟ (με μεταβολή +1% και άνω) και οι ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ με κέρδη μικρότερα του +1%. Σήμερα, εκτός των πρόσφατων βελτιωμένων στατιστικών, θα μετρήσει το πόσα και τί είδους ζητήματα, περιμένει η αγορά να εξελιχθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Έχουμε σημαντική εκπνοή σειρών, αφού στις 21 Μαρτίου εκπνέουν όλων των ειδών τα παράγωγα προϊόντα. Τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC η αλλαγή συντελεστών βαρύτητας θα προκαλέσει εισροή εκατομμυρίων για να αποκτήσουν θεσμικά  χαρτοφυλάκια μεγαλύτερες θέσεις στα τραπεζικά blue chip. Το triple witching του Μαρτίου στα παράγωγα, και κινήσεις που από τους ισχυρούς παράγοντες του ΧΑ αναμένονται λόγω FTSE Europe και έχουν «μετρηθεί» ανά τίτλο, θα διαμορφώσουν ένα «παράξενο» κλίμα και αυξημένη νευρικότητα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ
 

Η κρίση στην Ουκρανία και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας μετατρέπονται σε ισχυρούς αρνητικούς καταλύτες για τις αμερικανικές αγορές, οδηγώντας χθες για ακόμη μία μέρα σε απώλειες τη Wall Street.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1,42% στις 16.108,89 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,46% στις 4.260,42 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,17% στις 1.846,34 μονάδες

Ο δείκτης S&P 500 έχασε το σύνολο των κερδών που συσσώρευε μέχρι τώρα από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Dow Jones έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, ο οποίος επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ ότι εάν δεν υπάρξει λύση στην κρίση της Ουκρανίας θα υποχρεωθούν να επέμβουν.

Στο ταμπλό η Aeropostale υποχώρησε κατά 8%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ΄3μηνο του 2013 απογοήτευσαν τους αναλυτές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 31 σεντς ανά μετοχή. Απώλειες 5,4% και για τη Herbalife, καθώς ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει έρευνα εις βάρος της, καθώς εντιπίστηκαν αθέμιτες κερδοσκοπικές κινήσεις από μεγάλους επενδυτές. Στον αντίποδα, άνοδο 9,8% κατέγραψε η Williams-Sonoma, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του 2014 θα κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα που εκτιμούν οι αναλυτές, χωρίς όμως να δοθεί κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε χαμηλά  τριών μηνών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αφού διαμορφώθηκαν στις 315 χιλ, χαμηλότερα κατά 9 χιλ. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 6.250 στις 330.250 αιτήσεις. Παράλληλα, άνοδο 0,3% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις  τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά σε τρεις μήνες. Τέλος, άνοδο 0,9% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Φεβρουάριο του 2013, υψηλότερα από την άνοδο του 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με την επιβράδυνση στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας να λειτουργεί επιβαρυντικά στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί με την αιφνίδια πτώση των εξαγωγών το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-1,01% έχασε 1,01% στις 6.554 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-3,12% υποχώρησε κατά 1,86% στις 9.018 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-1,30% σημείωσε πτώση 1,28% στις 4.251 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 324,51 μονάδες. Και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες χθες.

Στο ταμπλό, η Wm Morrison Supermarkets υποχώρησε κατά 12%, καθώς το σχέδιο εκποίησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 δισ. στερλινών τα επόμενα τρία χρόνια δεν ικανοποίησε την αγορά. Η κίνηση αυτή της βρετανικής αλυσίδας εκλήφθηκε ως ένδειξη συρρίκνωσης των μελλοντικών μεγεθών της. Ο κλάδος των λιανεμπόρων υποχώρησε κατά 2,1% στο δείκτη Stoxx 600, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 19 κλάδων που συνθέτουν τον δείκτη. Η J Sainsbury υποχώρησε κατά 8,3% και η Tesco έχασε 4,8%. Υποστηρικτικά λειτούργησαν τα κέρδη κατά 3,8% που κατέγραψε η Deutsche Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Τα λειτουργικά κέρδη της δεύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη, υποχώρησαν στα 697 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίναεπιβραδύνθηκε το πρώτο δίμηνο του 2014, καθώς αυξήθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση έναντι 9,7% προηγουμένως. Παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 11,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, εμφανίζοντας επιβράδυνση από την αύξηση κατά 13,6% τον Δεκέμβριο.

Χ.Α.

Η αβεβαιότητα αφενός γύρω από την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και αφετέρου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποτέλεσε έναν πολύ καλό λόγο να διορθωθούν οι υπερβολές των προηγούμενων συνεδριάσεων  στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,99% στις 1.346,35 μονάδες, αποτυπώνοντας μόνο την εικόνα της τελευταίας ώρας του ταμπλό, καθώς στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης οι συναλλαγές και οι διακυμάνσεις κινήθηκαν σε μετριοπαθή επίπεδα. Ελαφρώς μειωμένη ήταν η αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 120,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 56,8 εκατ. τεμάχια.

Στο ταμπλό διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι μετοχές των Πειραιώς, Alpha BankΑΛΦΑ+2,68% και των παραστατικών τους τίτλων. Οι τέσσερις αυτοί τίτλοι απορρόφησαν το 33% της συνολικής αξίας του ημερήσιου τζίρου, ενώ ΟΠΑΠ,ΟΠΑΠ-1,13% ΟΤΕ ΟΤΕ-2,35% και ΔΕΗ ΔΕΗ-3,60% άλλο ένα 33%. Εντύπωση ιδιαίτερη φυσικά από το +6% της Πειραιώς στη τιμή των 1,9400 ευρώ με 10,45 εκατ. τμχ και το +5,8% του ΠΕΙΡΤΠ στο 0,8800 ευρώ. Χωρίς αλλαγή ηEurobank που κάλυψε αρχικές απώλειες 4,65%.

Στον δείκτη FTSE 25 μόλις τέσσερις τίτλοι με θετικό πρόσημο (Πειραιώς 5,8%, Alpha Bank 2,56%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+4,55% 4,55% και Motor Oil 0,10%), δύο χωρίς μεταβολή, με την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ να "ανατρέπει" το ενδοσυνεδριακό -3,77% και η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ ενώ οι υπόλοιπες (19) με αρνητικό πρόσημο και πρωταγωνιστές αυτές των Jumbo, ΔΕΗ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-2,76% και Frigoglass. ΦΡΙΓΟ-2,59% H αξία των συναλλαγών στον 25άρη ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 90% ακριβώς του συνολικού τζίρου.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο, το οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό, είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες δείχνουν να μπλοκάρουν σε επιμέρους ζητήματα τα οποία μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το δεύτερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, με το ΤΧΣ να σταματά τη σύγκληση της Γ.Σ. που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου.

Καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, παραμένει σε εκρεμμότητα η ΑΜΚ της τράπεζας, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών να τοποθετήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. που απαιτούνται.

Συνεχίσθηκε η συναλλακτική απαξίωση στα χαρτιά του Mid Cap20 στα 3,5 εκατ. ευρώ. Καμία μετοχή του δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα, πλην αυτής του Πλαισίου, η οποία έκλεισε με άνοδο 3,50% και νέα υψηλά σχεδόν 6 ετίας, που όμως συνοδεύτηκε από συναλλαγές μόλις 1.156 τεμαχίων.

Να σημειωθεί ότι από τα 3,5 εκατ. του τζίρου τα 2 εκατ. απορροφήθηκαν από Eurobank και Αττικής.

Από τις λοιπές μετοχές ξεχώρισε ιδιαίτερα αυτή της Τεχνική ΟλυμπιακήΟΛΥΜΠ+5,56% που απορρόφησε όλες τις προσφορές στο κλείσιμο, ολοκληρώνοντας με κέρδη 5,56% στα 1,90 ευρώ.

Τεχνική ανάλυση

Θα χαρακτηρίζαμε αυτή τη βδομάδα ανοδική αν και σε επίπεδο βασικών δεικτών, ο ΓΔ σε τέσσερις συνεδρίες ενισχύεται +0,38%, ο FTSEM +0,56% και ο 25άρης υποχωρεί -0,10%. Και όμως, το πλήθος των ανοδικών blue chip έναντι των πτωτικών είναι 18 και μόνο επτά έχουν απώλειες από το κλείσιμο της Παρασκευής ως χθες. Την μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε η ΕΤΕ +9%, και πάνω από +6% ενισχύθηκαν ΜΙΓ και ΦΡΙΓΟ. Ακολουθούν με κέρδη πάνω από +4%, δηλαδή με μέσο ημερήσιο κέρδος πάνω από +1%, οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Με άνοδο της τάξης του +3% και ως +4% εντοπίσαμε τις ΕΥΔΑΠ και ΙΝΛΟΤ ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύθηκε +2,3%. εκτός όσων αναγράψαμε πιο πάνω με άνοδο υπάρχουν ανοδικές μετοχές του 25άρη με μικρότερα κέρδη, από +0,3% ως +1,6%. Είναι οι ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ και ΕΥΠΡΟ (με μεταβολή +1% και άνω) και οι ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ με κέρδη μικρότερα του +1%.

Οι καθοδικές λοιπόν για να φέρουν το δικό τους πρόσημο στην μεταβολή του 25άρη μετά από τις 4 συνεδρίες περιλαμβάνουν και δεικτοβαρείς που έχουν  μεγάλες απώλειες. Την μεγαλύτερη βουτιά είχε η ΤΙΤΚ -6,1%, ΔΕΗ -4,85%, ΣΩΚΛ -3,67%, ΕΕΕ -3,12%, ΟΠΑΠ -3%, ΜΠΕΛΑ -1,3%, ΤΕΝΕΡΓ -0,9%, και ΟΤΕ -0,2%.  Η εκτίμησή μας είναι πως οι καθοδικές μετοχές θα συνεχίσουν την πτώση τους και οι τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του φρένου στις πτωτικές πιέσεις.  

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλό ενός μήνα και το γιεν ανέβηκε υψηλότερα σήμερα, επειδή η αυξημένη ένταση στην Ουκρανία πριν από το δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου οδήγησε τους επενδυτές σε έξοδο από αξίες υψηλότερου κινδύνου. Τα στιβαρά δεδομένα από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την απασχόληση ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση των κεφαλαίων που διοχετεύει στην αγορά, ενώ τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης από την Κίνα συνέχισαν να προσθέτουν στην επενδυτική κατήφεια.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  υποχώρησε 1,1%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου και βαδίζει για εβδομαδιαίες απώλειες περισσότερο από 2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ξέφυγε -2,7% οδηγημένος στα χαμηλά ενός μήνα, προχωρώντας για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5% καθώς το νόμισμα της προχώρησε ακόμα ψηλότερα.

Η Ρωσία ξεκίνησε νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία , την Πέμπτη , ακόμη και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Μόσχα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη σοβαρές κυρώσεις  εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στην Κριμαία είναι η προσάρτηση με τη Ρωσία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας έστειλαν το γιεν, αιώνιο ασφαλές καταφύγιο, στα ύψη έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ . Το αμερικανικό νόμισμα ήταν κάτω κατά -0,2% σήμερα στα 101,70 γεν, κοντά στο χαμηλότερο σημείο μιας εβδομάδας, των 101,54 γεν την Πέμπτη, που υποχώρησε περισσότερο από ένα γιέν από το υψηλό ημέρας των 102,86 γεν. Το ευρώ υποχώρησε περίπου -0,2% σήμερα στα 140,97 γεν, μετά από μια απότομη πτώση την Πέμπτη από το υψηλό ημέρας των 143,38 γεν προς το χαμηλό των 140,70 γεν.
Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ ενίσχυσαν την αντίληψη ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει το tapering. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον περασμένο μήνα, που σταματά την πτώση που καταγράφηκε δύο μήνες στη σειρά, ενώ ξεχωριστά στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Στη Wall Street την Πέμπτη, η υποχώρηση των δεικτών ήταν μεγαλύτερη του -1,0%, και ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες τους από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τον S&P500 στο -1,17%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κατέγραψε πτώση οριακά στο 2,652% στις ασιατικές συναλλαγές από το κλείσιμο στο 2,653% στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη δεδομένα της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας έδειξαν αύξηση, που υπολείπονταν των προβλέψεων για τη περίοδο Ιανουαρίου / Φεβρουαρίου, ενώ οι λιανικές πωλήσεις επίσης ήρθαν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι αναμενόταν. Τα απογοητευτικά στοιχεία τροφοδότησαν τους φόβους για επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση μετά τα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Πρόεδρο Mario Draghi, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για πρόσθετα μέτρα πολιτικής για την προστασία έναντι του αποπληθωρισμού, που φαίνεται να εδραιώνεται στη ζώνη του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα ήταν κάτω κατά περίπου -0,1% στα 1,3861 δολάρια, και κινείται μακριά από το υψηλό δυόμιση ετών την Πέμπτη των 1,3967 δολαρίων που σημειώθηκαν πριν μιλήσει ο Draghi.

Στο μέτωπο των εμπορευμάτων , ο χαλκός υποχώρησε 0,2 τοις εκατό στα 6.403 δολάρια ανά τόνο, από τις προσδοκίες για επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα. Ο χρυσός, ένα από τα αγαπημένα ασφαλή καταφύγια, ήταν σε καλό δρόμο για την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του, στα 1.371,18 δολάρια η ουγγιά. Το μπρεντ διατηρήθηκε σταθερό πάνω από 107 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Η Αγορά, αργά αλλά σταθερά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να "χωνέψει" τα νέα υψηλά. Η πιθανή περαιτέρω άνοδος του Δείκτη, θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στην Τραπεζική "σκακιέρα", καθώς αρκετοί από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα "απαιτητικές" αποτιμήσεις. Στην παρούσα φάση, συνιστάται η σημαντική μείωση της μόχλευσης στα ενεργά χαρτοφυλάκια, καθώς το επόμενο δίμηνο ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα βρεθεί υψηλότερα των 1420 μονάδων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης, ακόμα και αν υπάρξει κάποια αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, από κάποιο διεθνή οίκο αξιολόγησης, αυτή εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον ανοδικό στόχο να ανεβαίνει το πολύ στις 1450 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Εξακολουθούν οι ανησυχίες για την Κίνα να επιβαρύνουν το κλίμα

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου και βαδίζει για εβδομαδιαίες απώλειες περισσότερο από 2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ξέφυγε -2,7 % οδηγημένος στα χαμηλά ενός μήνα , προχωρώντας για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 5 % καθώς το νόμισμα της προχώρησε ακόμα ψηλότερα .

Η Ρωσία ξεκίνησε νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία , την Πέμπτη, ακόμη και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Μόσχα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη σοβαρές κυρώσεις εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στην Κριμαία είναι η προσάρτηση με τη Ρωσία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ την τεχνική προσφορά της Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ-0,16% για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό, κρίνοντας πως είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης. Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή. Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. 
  • Στο 27,5% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, από 27,0% το προηγούμενο τρίμηνο και 26% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 3.589.657 άτομα και των ανέργων σε 1.363.137. Αυτό σημαίνει πως η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5%  σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,3% και κατά 5,2%, αντίστοιχα. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,7%) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (24,4%). Την ίδια ώρα, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24  ετών (57%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,5%.
  • Ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή απασχολεί εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Forbes, στη διαδικτυακή του έκδοση. «Όσο καιρό η Ευρώπη ασχολείτο με το τι πρόκειται να συμβεί αν η Ρωσία αποφάσιζε να κλείσει την βαλβίδα παροχής φυσικού αερίου, η Αθήνα φαίνεται ότι αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει ένα νέο ενεργειακό ρόλο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει νέο ενεργειακό ρόλο», ο συγγραφέας του άρθρου, Christopher Coates, αναφέρει ότι το «ελληνικό υπουργείο Ενέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει στις ευρωπαϊκές αγορές περίπου 8 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από θαλάσσιες περιοχές, που ελέγχονται από την Κύπρο και το Ισραήλ».
  • Η πολιτική της λιτότητας έχει και όρια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών συγκρούσεων, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καλώντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αναδιάταξη της ελληνικού χρέους. «Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σαφώς θετική» εκτιμά ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλυτα προβλήματα, όπως αυτό της Ελλάδας. «Το χρέος της χώρας είναι υπερβολικά υψηλό. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί και να μειωθούν τα επιτόκια», υποστηρίζει ο Σακς. Σε συνέντευξή του στην Wiener Zeitung, o αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι «και οι πιστωτές έχουν μια ευθύνη να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τις μεταβατικές ουκρανικές αρχές προκειμένου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters. «Κατόπιν της άτυπης ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ,ζητήθηκε από την ομάδα του Ταμείου να παραμείνει στο Κίεβο και να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», ανέφερε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 21η Μαρτίου.
  • Με κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε ο χρυσός, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο την ώρα που οι αγορές μετοχών συνεχίζουν τη διόρθωση τους. Παράλληλα και το αργό ανέκαμψε σήμερα, κλείνοντας με οριακά κέρδη, σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης μετά τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,1% ή 1,90 δολάρια, κλείνοντας στα 1.372,4 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή 0,21 δολάρια, φτάνοντας στα 98,20 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων της από τον Σεπτέμβριο του 2010, εδραιώνοντας την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ο ιρλανδικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πούλησε 10ετή ομόλογα με απόδοση 2,967%, που είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για ιρλανδικούς τίτλους με τη συγκεκριμένη διάρκεια. Η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν 2,9 φορές υψηλότερη από το ποσό της έκδοσης.
  • Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9.000 στις 315.000 την εβδομάδα μέχρι τις 8 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 330.000, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
  • Την έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η δημιουργία του σχήματος της τρόικας ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα