Απώλειες 1% στο ΧΑ

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 21:33
UPD:21:34
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Η αβεβαιότητα αφενός γύρω από την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και αφετέρου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποτέλεσε έναν πολύ καλό λόγο να διορθωθούν οι υπερβολές των προηγούμενων συνεδριάσεων  στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,99% στις 1.346,35 μονάδες, αποτυπώνοντας μόνο την εικόνα της τελευταίας ώρας του ταμπλό, καθώς στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης οι συναλλαγές και οι διακυμάνσεις κινήθηκαν σε μετριοπαθή επίπεδα. Ελαφρώς μειωμένη ήταν η αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 120,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 56,8 εκατ. τεμάχια.

Στο ταμπλό διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank και των παραστατικών τους τίτλων. Οι τέσσερις αυτοί τίτλοι απορρόφησαν το 33% της συνολικής αξίας του ημερήσιου τζίρου, ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ άλλο ένα 33%. Εντύπωση ιδιαίτερη φυσικά από το +6% της Πειραιώς στη τιμή των 1,9400 ευρώ με 10,45 εκατ. τμχ και το +5,8% του ΠΕΙΡΤΠ στο 0,8800 ευρώ. Χωρίς αλλαγή η Eurobank που κάλυψε αρχικές απώλειες 4,65%.

Στον δείκτη FTSE 25 μόλις τέσσερις τίτλοι με θετικό πρόσημο (Πειραιώς 5,8%, Alpha Bank 2,56%, Eurobank Properties 4,55% και Motor Oil 0,10%), δύο χωρίς μεταβολή, με την ΕΧΑΕ να "ανατρέπει" το ενδοσυνεδριακό -3,77% και η ΕΥΔΑΠ, ενώ οι υπόλοιπες (19) με αρνητικό πρόσημο και πρωταγωνιστές αυτές των Jumbo, ΔΕΗ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Μυτιληναίος και Frigoglass. H αξία των συναλλαγών στον 25άρη ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 90% ακριβώς του συνολικού τζίρου.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο, το οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό, είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες δείχνουν να μπλοκάρουν σε επιμέρους ζητήματα τα οποία μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το δεύτερο είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, με το ΤΧΣ να σταματά τη σύγκληση της Γ.Σ. που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου. Καθώς δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, παραμένει σε εκρεμμότητα η ΑΜΚ της τράπεζας, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών να τοποθετήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. που απαιτούνται.

Συνεχίσθηκε η συναλλακτική απαξίωση στα χαρτιά του Mid Cap20 στα 3,5 εκατ. ευρώ. Καμία μετοχή του δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα, πλην αυτής του Πλαισίου, η οποία έκλεισε με άνοδο 3,50% και νέα υψηλά σχεδόν 6 ετίας, που όμως συνοδεύτηκε από συναλλαγές μόλις 1.156 τεμαχίων. Να σημειωθεί ότι από τα 3,5 εκατ. του τζίρου τα 2 εκατ. απορροφήθηκαν από Eurobank και Αττικής

Από τις λοιπές μετοχές ξεχώρισε ιδιαίτερα αυτή της Τεχνική Ολυμπιακή που απορρόφησε όλες τις προσφορές στο κλείσιμο, ολοκληρώνοντας με κέρδη 5,56% στα 1,90 ευρώ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα