ΥΠΑΝ: Πρόταση αυτόματου μηχανισμού μείωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 12:42
UPD:12:54

Δύο σημαντικές προτάσεις για θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, έθεσε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο κ. Σιούφας επανέφερε το θέμα των επιπτώσεων των τιμών πετρελαίου στην ανταγωνιστικότητα λόγω της ρευστότητας στη διεθνή αγορά πετρελαίου και των πρωτόγνωρων τιμών του «μαύρου χρυσού» το τελευταίο διάστημα, προτείνοντας αυτόματο μηχανισμό μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σε σχετική επιστολή του προς τους ομολόγους του της Ε.Ε., ο κ. υπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχισθεί ο διάλογος επί του μείζονος ζητήματος αναφορικά με τη προώθηση μιας αποδοτικής κοινοτικής νομοθεσίας η οποία θα εισάγει έναν αυτόματο μηχανισμό σταθεροποίησης των εσόδων που προκύπτουν από τη φορολογία των πετρελαϊκών προϊόντων.

Η πρόταση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν εισάγει μια νομικά δεσμευτική υποχρέωση σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά απλώς παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής, σε περιόδους οξείας κρίσης, πολιτικών μείωσης της πετρελαϊκής φορολογίας από όσα κράτη μέλη το επιθυμούν.

«Η παραμονή των τιμών του πετρελαίου για μεγάλη χρονική περίοδο, στα σημερινά υψηλά επίπεδα, θα υπονομεύσει την προσπάθεια των χωρών της Ε.Ε. για την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Σιούφας.

Σήμερα, σημειώνεται στην επιστολή, οι δυνατότητες που έχουν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. για παρεμβατικές πολιτικές στην αγορά των καυσίμων στο επίπεδο της διαμόρφωσης των τιμών είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως στον καθορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης που διαμορφώνουν τις τιμές του καταναλωτή.

Γι αυτό, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Ελλάδα προτείνει οι χώρες της Ε.Ε. να εξετάσουν τη δημιουργία ενός Κοινοτικού Μηχανισμού για τη σταθεροποίηση των εσόδων από τα πετρελαιοειδή με την καθιέρωση ενός ελάχιστου ορίου της τιμής του πετρελαίου, πάνω από το οποίο -εφόσον οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα πέρα από κάποιο χρονικό διάστημα, π.χ. τρίμηνο- θα παρέχεται η δυνατότητα στις χώρες μέλη να μπορούν να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στις διάφορες κατηγορίες πετρελαιοειδών.

Τέλος, ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε την ανακήρυξη του 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα