Η Ρωσία δεν επιθυμεί την κρατικοποίηση της Yukos

Δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 13:59
UPD:15:30

ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ κρατικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τις προσφορές τους για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της OAO Yukos Oil Co., σε περίπτωση που αυτά πουληθούν, προκειμένου να καλύψουν τα χρέη της σε φόρους.

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει την κρατικοποίηση της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας πετρελαιοειδών της χώρας.

Τον Ιούλιο, οι ρωσικές αρχές είχαν πει, ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην πώληση της OAO Yuganskneftegaz, η οποία αντλεί περισσότερο του 60% των ποσοτήτων πετρελαίου της Yukos, βοηθώντας με τον τρόπο αυτόν την εταιρεία να συγκεντρώσει περίπου 7,5 δισ. δολ. που οφείλει σε φόρους.

Η διοίκηση της Yukos αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι έχει πληρώσει 2,4 δισ. δολ. για αυτά της τα χρέη, τονίζοντας, ότι οι απαιτήσεις αυτές θα εξαναγκάσουν την εταιρεία σε πτώχευση.

«Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της με νόμιμο τρόπο», επεσήμανε ο Πούτιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, συμπληρώνοντας: «Εάν πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, τότε κάθε εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στην αγορά, αλλά δεν έχουμε σκοπό να την κρατικοποιήσουμε».

Οι μετοχές τη Yukos έχουν χάσει ποσοστό της τάξης του 75% από τον Απρίλιο, οδηγώντας την αγορά της Μόσχας σε χαμηλά επίπεδα, καθώς όλοι εκτιμούσαν ότι θα πτωχεύσει. Οι επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του έτους τράβηξαν από την αγορά της Ρωσίας 5,5 δισ. δολ. όταν ο Πούτιν ανέλαβε τον έλεγχο του κλάδου των πετρελαιοειδών με την κοινοπραξία OAO Gazprom – τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο – και την OAO Rosneft, την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πούτιν, οι μετοχές της Yukos κέρδιζαν ποσοστό 5,7%, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν. Διαπραγματεύθηκαν κατά 0,7% υψηλότερα, φθάνοντας στα 118,60 ρούβλια η μία, στη 1:34' μ.μ., ώρα Μόσχας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα