Goldman Sachs: Αναγκαίες οι προσπάθειες προσαρμογής στην Eυρωζώνη

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 14:24
UPD:14:27
REUTERS/SUSANA VERA

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η δημοσιονομική προσαρμογή εξακολουθεί να χρειάζεται μια προοπτική από τη κάθε χώρα ξεχωριστά, αν και σε επίπεδο Eυρωζώνης έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο.

Πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή της Eυρωζώνης διαπιστώνει η Goldman Sachs, στη σημερινή της ανάλυση για την περιοχή, ωστόσο, όπως τονίζει θα πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα.

Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική προσαρμογή εξακολουθεί να χρειάζεται μια προοπτική από τη κάθε χώρα ξεχωριστά, αν και σε επίπεδο Eυρωζώνης έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο.

Για παράδειγμα, ενώ η Ισπανία δικαίως έχει λάβει τα εύσημα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η περαιτέρω εξυγίανση είναι απαραίτηση. Όμοια είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να εστιαστεί περισσότερο στην ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της και την αναμόρφωση των φορολογικών δομών, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος που θα αυξήσει την παραγωγικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κατάσταση δεν διαφέρει ούτε στη Γαλλία η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά κατά την προσπάθεια ρύθμισης των δημόσιων οικονομικών της, που θα την βγάλει από το στόχαστρο των αγορών.

Για τον ποσοτικό προσδιορισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης, η Goldman Sachs τονίζει ότι θα πρέπει αρχικά να επανέλθει στο προσκήνιο το κριτήριο της αναλογίας του κρατικού χρέους στο 60% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτός ο στόχος θα πρέπει να τεθεί σε ορίζοντα 20 ετών, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Βέβαια, το κριτήριο αυτό, κατά παρέκκλιση από τις ρίζες της Συνθήκης, είναι προφανώς κάπως αυθαίρετο, αν δεν συνυπολογιστεί με άλλα μεγέθη, όπως για παράδειγμα οι ρυθμοί πραγματικής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός και το κόστος χρηματοδότησης κατά την επόμενη 20ετία.

Αυτές οι υποθέσεις είναι αναπόφευκτα ανοικτές προς συζήτηση, ωστόσο σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποίησε η Goldman Sachs οι τρεις μεγάλες οικονομίες της Ζώνης, θα χρειαστούν προσαρμογή που ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ τους. Μάλιστα, η Ισπανία εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, γι΄αυτό και θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη αξιοπιστία από την αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα