Έντονη νευρικότητα επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα πρόσημα στο ταμπλό να είναι μοιρασμένα. Μετά από την άνοδο της Παρασκευής και το δυναμικό ξεκίνημα, οι επενδυτές προχωρούν σε αποκομιδή κερδών, αναμένοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,27% στις 1.337,67 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 40 εκατ. τεμάχια.
Μετά τα υψηλά τριών ετών που βρέθηκε το Χ.Α. νωρίτερα, ήρθε η ώρα να ανανεωθεί η ρευστότητα στην αγορά, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η τάση δεν έχει αλλάξει, παρά τα βραχυπρόθεσμα σκαμπανευάσματα τα οποία οφείλονται αφενός στην ασάφεια ορισμένων όρων κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών και αφετέρου στις εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε δεικτοβαρείς τίτλους να πιέζονται μετά το ράλι των τελευταίων ημερών, ενώ οι κινήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα είναι περισσότερο επιλεκτικές και μετριοπαθείς. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά από καιρό έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με τους επενδυτές να ψηλαφούν τα σχέδια των διοικήσεων για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις. Εωσότου κατατεθούν πάντως τα σχέδια εξεύρεσης των κεφαλαίων, η αγορά θα κινείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου, αναφέρουν οι αναλυτές.
Στο ταμπλό, λοιπόν, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, πλην της Eurobank και της Attica Bank, οι μετοχές των οποίων κερδίζουν πάνω από 8%. Η Εθνική κινείται σταθεροποιητικά πέριξ των 3,46 ευρώ, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank χάνουν πάνω από 3,5%.
Στο ίδιο αρνητικό μοτίβο κινούνται ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΕΕ, ενώ αντισταθμιστικά λειτουργούν η Jumbo, η Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ.