Market Beat: Η αντίδραση των θεσμικών στις τραπεζικές εξελίξεις καθορίζει το τέλος της βδομάδας

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 10:16
UPD:10:18
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Οι επαγγελματίες επενδυτές έχουν αναγνωρίσει στις κεντρικές τράπεζες το δικαίωμα στη γνώση της οικονομικής δραστηριότητας καλύτερα από τον κάθε άλλο θεσμό και για αυτό, όταν χθες η ΕΚΤ δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει την νομισματική της πολιτική, το ευρώ ενισχύθηκε. Χθες όμως και η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε στο φως της δημοσιότητας την εκτίμησή της για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Με βάση την άσκηση προσομοίωσης σε χείριστες συνθήκες τα γνωστά ως stress tests που διεξήγαγε η BlackRock που είναι επίσης αξιόπιστος παράγοντας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι θεσμικοί θα εκλάβουν ως βάση αυτά με εμπιστοσύνη και παράλληλα θα αξιολογήσουν τις αντιδράσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτές ήταν άμεσες και κατά τη γνώμη μας αποτρέψανε την πιθανή εμφάνιση φημών που θα διευκόλυναν την χειραγωγούμενη κερδοσκοπία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αν λοιπόν αυτά όλα εκληφθούν ως θετικά γεγονότα τότε σήμερα είναι πιθανή η είσοδος των τιμών του 25άρη  σε μια ζώνη τιμών που ορίζεται πάνω από τις 436 μονάδες και ως τις 450 που είναι λιγότερης στατιστικής βαρύτητας αφού προκύπτει από το ψηλότερο κλείσιμο μιας συγκεκριμένης περιόδου τον Αύγουστο του 2011 και από τα υψηλά ημέρας εκείνων των συνεδριάσεων που έφθασαν μια ανάσα κάτω από τις 450 μονάδες.

Θα ήταν παράλογο να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε ποιες από τις προτάσεις που έγιναν είναι η πιο εύκολα πραγματοποιήσιμη, αλλά βέβαια οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν μοντέλα που σήμερα θα τους έχουν δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη χάραξη της στρατηγικής τους. Παράλληλα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα διαπιστώνει πως η κρίση στην Ουκρανία υφίσταται και θα διαρκέσει καιρό ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών στις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών.

Η εβδομάδα τελειώνει με το κορυφαίο δεδομένο που ανέμεναν οι θεσμικοί και οι αναλυτές από την έναρξή της. Δηλαδή μια πληροφορία σχετική με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ακόμα δημοσιεύει στοιχεία που αποκαλύπτουν ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έχει αποφασίσει το επενδυτικό κοινό αν είναι το άγριο ψύχος το αίτιο ή υπάρχει συστημική αδυναμία.    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκε ο δείκτης S&P 500, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας, καθώς μετά από δύο εβδομάδες επιδείνωσης διαφάνηκαν σημάδια ανάκαμψης.

Τα πρόσημα όμως στη Wall ήταν μεικτά καθώς ο τεχνολογικός κλάδος επιβαρύνθηκε από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  κέρδισε 0,38% στις 16.421,89, μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε κατά 0,13% στις 4.352,13 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,17% στις 1.877,03 μονάδες, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά για 50η φορά μέσα στους 12 μήνες που πέρασαν. Από τους επιμέρους κλάδους, εκείνος της υγείας σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 6,4%, ενώ ο κλάδος των τραπεζών κέρδισε 11,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη S&P 500.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία η επίδραση των κακών καιρικών φαινομένων του Ιανουαρίου έχει παρέλθει, με την οικονομία να βρίσκει πλέον τους ρυθμούς της. Μόνο τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχουν εισρεύσεις στην αμερικανική αγορά περί τα 9 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο ποσό να έχουν απορροφήσει οι μετοχές του real estate.

Στο ταμπλό κέρδη 5,6% σημείωσε η Continental, με την αγορά να υποδέχεται με ενθουσιασμό τα σχέδια της για εξαγορές και επέκταση που ανακοίνωσε, δείχνοντας ότι έχει ανακάμψει από την ιστορική αναδιάρθρωση χρέους που προχώρησε το 2007.

Με απώλειες 2,9% έκλεισε η Costco, η οποία ανακοίνωσε χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου. Η λιανεμπορική αλυσίδα ανακοίνωσε κέρδη 463 εκατ. δολαρίων, μειωμένα από τα 547 εκατ. δολάρια το ίδιο διάστημα πέρσι.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μειωμένες κατά 26.000 στις 323.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι την 1η Μαρτίου, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ήταν καλύτερα των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις νέες αιτήσεις στις 335.000. Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες οι αιτήσεις είχαν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Κατά 1,8% αυξήθηκε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ στο δ' τρίμηνο έναντι 3,2% που αρχικά είχε αναφερθεί, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε στο 3,4% από 4,9%, αντιπροσωπεύοντας σε μεγάλο βαθμό την προς τα κάτω αναθεώρηση της παραγωγικότητας.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για αύξηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ανάπτυξης της ευρωζώνης. Ωστόσο, η μετριοπαθής στάση αποδόθηκε στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει την οικονομία, καθώς αυτή δείχνει να σταθεροποιείται.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 1^FCHI+0,59% σημείωσε άνοδο 0,59% στις 4.417 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 337,2 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 σημείωσαν κέρδη.

Αμετάβλητες διατήρησαν τις επιτοκιακές πολιτικές τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Αγγλίας και της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο σύμφωνα και με τις προβλέψεις. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,5% ενώ σταθερός στις 375 δισ. λίρες έμεινε ο στόχος για τις αγορές ομολόγων, από την Τράπεζα της Αγγλίας. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε στο 0,25%.

Στο ταμπλό η Aggreko ενισχύθηκε κατά 3,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διανείμει επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες, καθώς τα προ φόρων κέρδη της το 2013 διαμορφώθηκαν στα 338 εκατ. ευρώ. Η Logitech International ενισχύθηκε κατά 3,9%, με την αγορά να υποδέχεται θετικά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 250 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε. Στον αντίποδα, η Deutsche Telekom υποχώρησε κατά 3,4%, καθώς η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα αυξηθούν οριακά το 2015, ενώ το 2014 θα φτάσουν τα 4,2 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη εκτίμηση για τις ταμειακές ροές του 2015 ήταν στα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ, επιβεβαιώνεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος θα αυξηθεί σταθερά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1%, το 2015 στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 1,7%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αυξημένες ήταν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Ιανουάριο. Ο δείκτης βρέθηκε στο 8,4% έναντι εκτίμησης για 7,5% σε ετήσια βάση (ΥοΥ) και στο 1,2% έναντι πρόβλεψης για 0,9% σε μηνιαία κλίμακα (ΜοΜ).

ΧΑ

Στη δίνη της τραπεζικής αβεβαιότητας βρέθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να άγονται και να φέρονται από τις διαρροές, τα δημοσιεύματα και τους ψιθύρους γύρω από τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.319.03 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ενδοσυνεδριακά άλλαξε πολλές φορές πρόσημο, με χαμηλό ημέρας στις 1.313,47 μονάδες (-0,46%) και υψηλό στις 1.336,09 μονάδες (+1,25%).

Αρκετά ενισχυμένη η αξία των συναλλαγών στα 135,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι μετοχές του FTSE25 απορρόφησαν τα 102,6 εκατ. ευρώ.

Στον FTSE25 τα πρόσημα ήταν υπέρ των θετικών, με 13 ανοδικές (τέσσερις εξ αυτών με άνοδο άνω του 2% και μέχρι +3,96% - ΔΕΗ ΔΕΗ+2,18% 2,2% - ΙΝΛΟΤ 2,2% - ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,74% 2,74% και ΦΡΙΓΟ 3,96%) και 9 πτωτικές (-4,78% η Πειραιώς, -4% η ΜΙΓ -3,15% η ΕΤΕ).

Στο ταμπλό, σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι Eurobank (-6,37%) και Ατικής (-20,5%). Η Eurobank έφτασε ενδοσυνεδριακά έως και το -11,43% στα 0,4030 ευρώ, ενώ απογοητευτική είναι η εικόνα με την κεφαλαιοποίηση της Αττικής, η οποία βρέθηκε στα 174 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, σαν αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις λειτούργησαν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, ΟΤΕ+1,60% ενώ εξαιρετική ήταν η εικόνα της Frigoglass, ΦΡΙΓΟ+3,96%με τη μετοχή να δείχνει ιδιαίτερα δυναμική συμπληρώνοντας δεύτερη σερί θετική συνεδρίαση με +4,35% και +3,96% αντίστοιχα.

Με 195.000 τεμάχια η Aegean βρέθηκε σε νέα υψηλά αρκετών χρόνων πλησιάζοντας τα 8,00 ευρώ, ενώ τρίτο στη σειρά limit up κατέγραψε η ΕλινόιλΕΛΙΝ+9,52% και από το 0,90 στο 1,1500 ευρώ.

Τεχνική ανάλυση

 Τεχνικά έχουμε να παρατηρήσουμε πως η στήλη είχε από την περασμένη βδομάδα προσδιορίσει ως ζώνη αντίστασης εκείνη που ορίζεται από τις 426 ως τις 436 μονάδες για τον FTSE. Και οι θεσμικοί στο ΧΑ, αυτή τη βδομάδα που σε διεθνές επίπεδο περιλάμβανε μια «Μαύρη Δευτέρα» για την παγκόσμια αγορά μετοχών, οδήγησαν τον 25άρη  μέσα σε αυτή τη ζώνη από την πρώτη συνεδρία και τον κράτησαν μέσα σε αυτή ως χθες. Αλλά τον ακούμπησαν στο κάτω άκρο της μετά από την γνωστή αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, πριν από την συνάντηση του Eurogroup της ερχόμενης βδομάδας.

Οι βασικοί δείκτες έχουν εμφανίσει με τις τρεις συνεδριάσεις οριακά κέρδη μικρότερα του +1% και τα πτωτικά blue chip ως τώρα είναι μόνο οι ΕΤΕ -5,06%, ΜΠΕΛΑ -4,95%, ΑΛΦΑ -2,86%, ΤΙΤΚ -2,22% και κάτω από -1% είναι η πτώση των ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και  ΟΛΠ. Εξαιρετικά κέρδη για ΦΡΙΓΟ +8,45%, ΙΝΛΟΤ +6,98%, και πάνω από 5% είναι τα κέρδη των ΣΩΛΚ, ΟΠΑΠ, ΕΥΠΡΟ και την ομάδα συμπληρώνουν οι ΕΛΠΕ +4,43% και ΜΟΗ +3,90%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα, ωθούμενες από τα κέρδη της Wall Street την προηγούμενη ημέρα, αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της έκθεσης για τις μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ αργότερα μέσα στη μέρα.

Το ευρώ παρέμεινε κοντά σε υψηλά της χθεσινής νύκτας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, ενώ το γεν τέως ασφαλές καταφύγιο συνέχισε να υποχωρεί από τότε που επέστρεψε η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω περίπου +0,5%, και ο Nikkei στο Τόκιο κερδίζει πάνω από +1%.

Οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά περίπου 149.000 νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους. Πάνω δηλαδή από την μειωμένη άνοδο, από τις καιρικές συνθήκες, με 113.000 θέσεις τον Ιανουάριο και 75.000 το Δεκέμβριο.

Το δολάριο τραβηγμένο υπερβολικά βρέθηκε να αγοράζει 102,96 γεν, έχοντας σπάσει το όριο των 103 γεν την Πέμπτη για πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου με τίναγμα  μακριά από το χαμηλό αυτής της εβδομάδας στα 101,20 γεν που κατέγραψε τη Δευτέρα.

Μια θετική έκθεση για τις μισθοδοσίες θα βοηθήσει το δολάριο να παγιώσει τη θέση του πάνω από τα 103 γεν, αλλά οι συμμετέχοντες θα είναι δύσπιστοι όσο η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να είναι μακριά από το τέλος της.

Οι αγορές θέλουν να γνωρίζουν τι θα φέρει η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ γιατί θα έχει επίδραση στην πολιτική της Federal Reserve . Η Fed είναι πιθανό να συνεχίσει το ρυθμό μείωσης της τόνωσης εκτός αν η αύξηση των θέσεων εργασίας έρθει κάτω από 100.000 θέσεις.

Η απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να μην αλλάξει τίποτε στην πολιτική της ώθησε το ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ήταν σταθερό στην Ασία στα 1,3859 δολάρια, μετά την άνοδο ως 1,3873 δολάρια στην πλατφόρμα συναλλαγών EBS μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Στο μέτωπο των εμπορευμάτων , ο χρυσός διαπραγματεύθηκε κοντά σε μια κορυφή των τεσσάρων μηνών, όταν η απόφαση της ΕΚΤ επηρέασε αρνητικά το δολάριο.

Σε μια υπενθύμιση του γεωπολιτικού κινδύνου από την κρίση στην Ουκρανία / Κριμαία , τα futures του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασαν τα 101,80 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από το χαμηλό της προηγούμενης ημέρας των 100,13 δολαρίων, καθώς η αγορά παρακολουθεί για τυχόν διακοπή του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Βαγγέλης Σιούτης υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

«Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 33 μηνών και συνεχίζει να επιδεικνύει διαθέσεις διακράτησης των κεκτημένων και αρκετοί Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικοί τίτλοι σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, το "θολό τοπίο" γύρω από τον Τραπεζικό κλάδο, εννέα μήνες μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις, έρχεται να δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες στην Αγορά. Οι εξελίξεις όσον αφορά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες και τα πλάνα αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν καίριο παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., έστω και αν σήμερα οι βασικοί δείκτες προσπάθησαν να αυτονομηθούν από τον Τραπεζικό κλάδο, με την βοήθεια άλλων Δεικτοβαρών μετοχών.

Σε περίπτωση σχετικής διόρθωσης του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 1260 μονάδων θα πρέπει να λειτουργήσει σαν σημαντική στήριξη για να παραμείνει η Αγορά σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Από την άλλη, τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και τα Ελληνικά spreads παραμένουν ιδιαίτερα θετικά και αυτό είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο στην προσπάθεια της Χώρας για έξοδο στις Αγορές».

Ξένοι αναλυτές

Barclays:

Η ΕΚΤ  δεν θα χτυπήσει και πάλι

Το ευρώ παρέμεινε σε υψηλά 2,5 ετών στην διαπραγμάτευση στην Ασία σήμερα μετά από σήμα του Draghi ότι οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ μειώνονται. Τώρα πλέον θεωρούμε ότι χαλάρωση της ΕΚΤ είναι πολύ απίθανη στο άμεσο μέλλον , εκτός και αν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δυσμενές σοκ.

Τα assets στις ασιατικές συναλλαγές κινήθηκαν με θετικό τόνο σήμερα.

Λιγότεροι άνθρωποι κατέθεσαν αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Στις αναδυόμενες αγορές περιμένουμε τα δεδομένα επί της δραστηριότητας στην κινεζική οικονομία Ιανουάριο-Φεβρουάριο για να δείξουν μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό. Όλα αυτά, δημοσιεύονται σταδιακά, αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι μετοχές σε αυτές δεν είναι τόσο φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις προσθέσανε ένα άλλο στρώμα της αβεβαιότητας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Στο 27,5% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013, ελαφρώς μειωμένο από το 27,6% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τον Δεκέμβριο του 2012 είχε διαμορφωθεί στο 26,3%. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, αυξημένοι κατά 48.551 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 (+3,7%), αλλά μειωμένοι κατά 10.864 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (-0,8%). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 (-2,7%) και κατά 5.418 άτομα από το Νοέμβριο του 2013 (-0,2%) και διαμορφώθηκαν σε 3.555.034 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 47.229 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 (+1,4%) και κατά 4.453 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013 (+0,1%) και διαμορφώθηκαν στα 3.388.927 άτομα.
  • Εφικτή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στυλιανός Παπαδόπουλος. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία με τις πληρωμές στους οίκους αξιολόγησης για την περίοδο 2009-2013. Στο σχετικό έγγραφο, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται την τελευταία περίοδο για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών για τη συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας» και σημειώνει οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται σε σχέση με το 2010, μεταξύ 48% και 82%. Διατηρήθηκε και χθες το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα στο μέσο της χθεσινής διαπραγμάτευσης  η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 6,6% από 6,86% που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα στο κλείσιμο της ΗΔΑΤ.
  • Στα 6,382 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής:

    Eurobank: 2,945 δισ. ευρώ
    Εθνική: 2,183 δισ. ευρώ
    Τρ. Πειραιώς: 425 εκατ. ευρώ
    Alpha Bank: 262 εκατ. ευρώ
    Attica Bank: 397 εκατ. ευρώ
    Πανελλήνια Τράπεζα: 169 εκατ. ευρώ.
  • Η Εθνική θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών, έπειτα και από την ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+0,65% σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προέκυψαν από την άσκηση προσομοίωσης (stress test) που διενήργησε η ΤτΕ. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι τις 15 Απριλίου 2014 η Εθνική θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το σχέδιο αυτό θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
  • Στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1,75 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι προχωρά το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Σκοπός της ΑΜΚ είναι η επιστροφή των €750 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και η κάλυψη των €425 εκατ. κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές για τη συνολική διάρκεια ζωής (life time) του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Σύμφωνα με τα stress tests που διενήργησε και έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται σε 425 εκατ. ευρώ, με βάση το βασικό σενάριο.
  • Σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, ώστε να καλύψει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντός της προθεσμίας που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) θα προχωρήσει η Attica Bank. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση η διοίκηση της Attica Bank, ΑΤΤ-20,48% θα κινηθεί εντός της προθεσμίας που έθεσε η ΤτΕ.
  • Αναπτυξιακή ώθηση από την ουσιαστική εκμετάλλευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων αναμένει για την ελληνική οικονομία η Alpha Bank,ΑΛΦΑ-1,66% σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε χθες. Για την Alpha Bank, πλέον η ανάκαμψη καθίσταται δυνατή:

α) μετά την εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,
β) με την αυξημένη προσφορά υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού (με βάση τα διεθνή δεδομένα) και
γ) με τον εκ βάθρων εξορθολογισμό της λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων.

  • Την έγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση, της θυγατρικής εταιρείας Γυαλού Εμπορική και Τουριστική Α.Ε., σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 & 69-78 του ΚΝ 2190/1920 και των άρθρων 1-5 του ν. 2166/1993, ανακοίνωσε η Reds Α.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης της 4/12/2013, προβλέπεται η συγχώνευση με απορρόφηση της Γυαλού (απορροφώμενη εταιρεία) από την Reds (απορροφώσα εταιρεία).
  • Στα 287,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ ΟΤΕ+1,60% το 2013, σημειώνοντας πτώση 34,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,3% στα 4.054,1 εκατ. ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, οι καθαρές ζημίες του ομίλου διευρύνθηκαν στα 188,7 εκατ. ευρώ, από 57,7 εκατ. ευρώ τα αντίστοιχο διάστημα του 2012. Πάντως, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια πτώσης, ο ΟΤΕ επισημαίνει πως ο κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε ετήσια αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Εξαιρουμένης της επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και της συνεισφοράς της Hellas Sat στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 (αποενοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013), τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν σχεδόν 2% το τρίμηνο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως άλλωστε αναμενόταν από τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών.
  • Στο 1,2% αύξησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 1,5% και στο 1,8%, αντίστοιχα για το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ, επιβεβαιώνεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος θα αυξηθεί σταθερά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1%, το 2015 στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 1,7%.
  • Με άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα έκλεισε ο χρυσός, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των Αμερικανών επενδυτών που θέλουν να διαφυλάξουν την αξία των κεφαλαίων τους. Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισε το πετρέλαιο. Ειδικότερα , τα συμβόλαια παράδοσης του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,9% ή 11,50 δολάρια, φτάνοντας στα 1.351,66 δολάρια ανά ουγγιά. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,1% ή 0,11 δολάρια, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 101,56 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Μειωμένες κατά 26.000 στις 323.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι την 1η Μαρτίου, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ήταν καλύτερα των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις νέες αιτήσεις στις 335.000. Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες οι αιτήσεις είχαν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου
  • Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούλιο του 2013 αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO αυξήθηκε κατά 2,6% (ή 5,2 μονάδες) από τον Ιανουάριο, στις 208,1 μονάδες. Όπως αναφέρει ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO, η απότομη άνοδος των τιμών οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και στην κρίση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές τον Μάρτιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα