Στο 1,2% αύξησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 1,5% και στο 1,8%, αντίστοιχα για το 2015 και το 2016.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ, επιβεβαιώνεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος θα αυξηθεί σταθερά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1%, το 2015 στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 1,7%.
«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις τιμές καταναλωτή και την ανάπτυξη επιβεβαιώνουν πλήρως την απόφασή μας να διατηρήσουμε χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι για να προσθέσει ότι αυτή θα βοηθήσει τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή και χαμηλότερο επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς οι προσδοκίες αναφέρουν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της ευρείας αδυναμίας της οικονομίας και την ανίσχυρη πιστωτική επέκταση.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος πολύ στενά και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο Ντράγκι, απορρίπτοντας τα σενάρια που παρομοίαζαν την Ευρωζώνη με την Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι ασιατική χώρα εισήλθε σε μία παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού. «Η Ευρωζώνη δεν είναι Ιαπωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι καθοδικοί, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, παραδεχόμενος ότι οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες στη Ζώνη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι άλλοι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την ασθενέστερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση και εξαγωγές, καθώς και η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ευρώ.
Από το καλοκαίρι του 2012 έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να εκλείψει ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου χρειάζεται. Αυτός είναι ο στόχος της τρέχουσας συνολικής αξιολόγησης του τραπεζικού κλάδου από την ΕΚΤ, ενώ η έγκαιρη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης θα βοηθήσει περαιτέρω στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε ο Ντράγκι.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η ΕΚΤ διαπιστώνει συνεχή πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Το συνολικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ της αναμένεται να μειωθεί στο 3,2 % του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος. Το χρέος των κυβερνήσεων προβλέπεται να κορυφωθεί στο 93,5% του ΑΕΠ το 2014, πριν μειωθεί ελαφρά το 2015.