Πιέσεις στις τράπεζες - Αντέχει το Χ.Α.

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 15:09
UPD:15:13
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Στις 14:07 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,29% στις 1.323,42 μονάδες. Ο τζίρος ξεπερνά τα 68 εκατ. ευρώ, με τα 5,6 εκατ. να έχουν διακινηθεί μέσω πακέτων.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος σήμερα στο Χ.Α., με την πλειονότητα όμως των ισχυρών τίτλων του ταμπλό να κρατούν ανοδικά τον Γενικό Δείκτη.

Συγκεκριμένα, τις 14:07 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,29% στις 1.323,42 μονάδες. Ο τζίρος ξεπερνά τα 68 εκατ. ευρώ, με τα 5,6 εκατ. να έχουν διακινηθεί μέσω πακέτων.

Η διαφωνία μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για τον κλάδο. Η ΤτΕ, με βάση το πόρισμα της BlackRock, εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη της τρόικας τοποθετούν τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών έως και τα 9 δισ. ευρώ. Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών θα κρίνει προφανώς και εάν θα επιβαρυνθεί εκ νέου το δημόσιο χρέος με επιπλέον κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή όχι, ενώ σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση του πορίσματος, μία κίνηση από την ΤτΕ που στόχο έχει να διαλύσει την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για τον κλάδο.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 2,45% στις 195,46 μονάδες. Η Πειραιώς και η Εθνική υποχωρούν κατά 2,87%, η Eurobank κατά 7,69% και η Αττικής κατά 11,90%.

Διαφορετική είναι η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, όπου κυριαρχούν θετικά πρόσημα. Frigoglass, Ιντραλότ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συντηρούν σημαντικά αντίβαρα έναντι των τραπεζικών πιέσεων, ενώ θετική είναι και η εικόνα του ΟΤΕ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου (δ' 3μηνο 2013), για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα