Market Beat: Οι δείκτες πλησιάζουν αντιστάσεις σημαντικές με τη ροή των ειδήσεων μικτή

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 09:32
UPD:09:36
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από χθες η στήλη υπογράμμισε την πιθανή ανατροπή της ανοδικής δυναμικής λόγω Ουκρανίας, τονίζοντας, πως οι δείκτες του ΧΑ χωρίς την αρνητική επίδραση των διεθνών εξελίξεων είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σε νεότερα υψηλά επίπεδα τιμών. Αλλά η συνέχεια της ανόδου θα έφερνε τους βασικούς δείκτες πάνω σε σημαντικές αντιστάσεις. Αυτές για τον ΓΔ ορίστηκαν τον Ιούνιο του 2011 και για τον 25άρη από μια συστοιχία συνεδριάσεων τον Αύγουστο του 2011.

Η αγορά της Αθήνας χθες έκανε πάλι το δύο σε ένα δηλαδή διόρθωσε βίαια στο πρώτο μέρος αλλά μετά τα πρώτα δέκα λεπτά το μέγεθος της πτώσης και η αλλαγή στο διεθνές κλίμα μετά την σχετική αποσαφήνιση των προθέσεων της Μόσχας συνέβαλλαν στην επανεμφάνιση έντονης ζήτησης. Για αυτό με σταθερή κλίση οι τιμές των βασικών δεικτών πήραν την ανηφόρα και στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο ΓΔ και ο 25άρης έκλεισαν με κέρδη και σε νέα υψηλά για το τρέχον έτος που ωστόσο έχουν αναφορές στο 2011. Ο μέσος όρος κατέληξε στις 1323,36 μονάδες και η τιμή του παραπέμπει στις συνεδριάσεις του Ιουνίου του 2011 όταν οι 1333 μονάδες ήταν μια σκληρή οροφή. Ο 25άρης πάλι εισήλθε στη ζώνη τιμών που αναφέραμε και χθες μεταξύ των 426 και 436 μονάδων που σχηματίστηκαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και η στήλη εκτιμά πως αργά οι γρήγορα οι θεσμικοί θα λειτουργήσουν με βάση την στατιστική προϊστορία. Δηλαδή θα δείξουν τη διάθεση να «σκεφτούν» αν αξίζει να συνεχίσουν την ώθηση των τιμών μετοχών που επηρεάζουν την τιμή του 25άρη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για την ώρα οι αποφάσεις τους για την συμμετοχή στις συναλλαγές των blue chip προκύπτουν από την εικόνα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ για αρκετές μετοχές εκτός του 25άρη υπάρχει ενδιαφέρον που συνδέεται είτε με την κερδοφορία τους είτε με τις κινήσεις που βελτιώνουν την μελλοντική εικόνα των ισολογισμών τους. Αξίζει υπογράμμισης το φαινόμενο, το πλήθος των ανοδικών μετοχών (59) είναι μικρότερο από τις (80) πτωτικές.

Οι traders των παραγώγων συμφωνούν με τη στήλη πως για τον 25άρη η ανώτερη τιμή που περιμένουν να φθάσει για να συναντήσει αντίσταση σοβαρή είναι οι 435 μονάδες. Απομένει λοιπόν στην ροή των ειδήσεων σήμερα να οδηγήσει τους βασικούς δείκτες στο ταμπλό και θα είναι διαφορετική από τη χθεσινή.

Από την ροή των ειδήσεων που αφορούν στο ΧΑ και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης αξίζει αναφοράς η πτώση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Αυτό προκαλεί προσδοκίες για αλλαγή στάσης της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση για την πολιτική της αύριο. Η διατήρηση της διαφωνίας μεταξύ της τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδας που θα λήξει μετά την δημοσίευση των συμπερασμάτων της BlackRock. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του  ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ. Τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι εκπρόσωπο της ΕΕ και του ΔΝΤ τοποθετούν τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών στα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. Τέλος οι ασιατικές αγορές σήμερα εμφανίζουν θετική εικόνα σαν συνέχεια του rebound που πραγματοποίησαν χθες τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με τα σημαντικότερα κέρδη από την αρχή του έτους έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τις προχθεσινές απώλειες, στον απόηχο της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,41% στις 16.396 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,75% στις 4.352 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,53% στις 1.874 μονάδες, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Οι 10 κλάδοι του δείκτη S&P 500 έκλεισαν ανοδικά, ενώ και οι 30 τίτλοι του δείκτη Dow Jones ^DJI+1,41% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο. Με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε ο κλάδος των τραπεζών, ήτοι 5,4%, ενώ ουδέτερος ήταν ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφελείας ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες. 

Στο ταμπλό πάντως ξεχώρισαν οι απώλειες του 18% της RadioShack, τα αποτελέσματα της οποίας για το δ' 3μηνο του 2013 απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει το 20% του δικτύου των καταστημάτων της.

Η Delta Air κέρδισε 5,9%, καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανεξάρτητη μονάδα επίσημων επιβατών παρουσίασε αύξηση εσόδων 4% εξαιτίας της εγχώριας κίνησης.

Η Lorillard ενισχύθηκε κατά 2,3%, με τους επενδυτές να υποδέχονται θερμά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η Reynolds American, η οποία παράγει τα τσιγάρα Camel, εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της. Σύμφωνα με τους αναλυτές πιθανό deal με την Lorillard θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Reynolds ενισχύθηκαν κατά 3,6%.

Άλμα 24% σημείωσαν οι μετοχές της Oxygen Biotherapeutics, καθώς η εταιρεία πήρε την άδεια από τις αρχές να προχωρήσει στις δοκιμές του φαρμάκου, το οποίο ολοκλήρωσε τις κλινικές έρευνες.

Θετικά επέδρασε στην αγορά και ο νέος προϋπολογισμός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός προβλέπει το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 3,7% φέτος και στο 3,1% το 2015.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, χαρακτήρισε λύση «έσχατης ανάγκης» τη χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, μετριάζοντας τις ανησυχίες για τις προθέσεις της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Οι δηλώσεις αυτές προσέφεραν ανακούφιση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, με τον σύνθετο δείκτη MSCI All-Country World να ενισχύεται κατά 0,5%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ενισχύθηκε κατά 1,8%, ενώ και ο ρωσικός Micex καταγράφει άλμα 5,3%, "σβήνοντας" σημαντικό μέρος από τις απώλειες των 55 δισ. δολαρίων που υπέστη προχθές.

Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετά τη προχθεσινή βουτιά. Η κατάσταση με την ουκρανική κρίση φαίνεται να αποκλιμακώνεται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τον έλεγχο της Κριμαίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,68% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,43% στις 9.585 μονάδες και ο γαλλικόςCAC 40 σημείωσε άνοδο 2,52% στις 4.399 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 337 μονάδες.

Στη Ρωσία, ο δείκτης Micex ενισχύθηκε κατά 5,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2010, ενώ ανέκαμψε από το χθεσινό -11%. Παράλληλα, το ρωσικό νόμισμα, ρούβλι, ενισχύεται κατά 1,1% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε προχτές.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη περιοχή της Κριμαίας ενώ αρνήθηκε ότι η Ρωσία αποσκοπεί σε προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία προς το παρόν, παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να επέμβει σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. «Η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση για τη Ρωσία» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο ταμπλό, κέρδη 13% κατέγραψε η  Ashtead Group, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 54% των προ φόρων κερδών το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2013-2014. Κέρδη 1,7% σημείωσε και η  Glencore Xstrata, καθώς τα αποτελέσματα του 2013 ικανοποίησαν τους αναλυτές, παρά την επιβάρυνση των 7,5 δισ. δολαρίων που ενέγραψε λόγω της Xstrata, ενώ την ίδια ώρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση του Περουβιανού πρότζεκτ για τον χαλκό.

Στον αντίποδα, η Bank of Ireland υποχώρησε κατά 11%, καθώς έγινε γνωστό ότι δύο εκ των μεγαλυτέρων μετόχων της, ο επενδυτής Wilbur Ross και η Fairfax Financial, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πώληση του 6,4% της συμμετοχής τους στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας. Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά μόλις 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1,3%.

ΧΑ

Ανθεκτικό εμφανίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τις αρχικές πιέσεις που δέχτηκε, που το έφεραν ακόμη και στο -2,33%, κατάφερε να αλλάξει το κλίμα και να κλείσει τελικά με κέρδη που έφτασαν το 1%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.323 μονάδες με κέρδη 0,99%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στις 1.279,91 μονάδες. Ο τζίρος ήταν αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 113,18 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε  στα 57,8 εκατ. τεμάχια. Από τον τζίρο, τα 87,6 εκατ. εξ αυτών απορροφήθηκαν από τις μετοχές του FTSE25 και μόλις 7,4 εκατ. ευρώ από τις 20 μετοχές του MidCap που πάντως έχουν ανέβει πολύ από τα 1,5 και 2 εκατ. ευρώ ημερησίως των πρόσφατων συνεδριάσεων

Το ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης σε τίποτα δεν προμήνυε το κλείσιμο. Οι ρευστοποιήσεις ήταν έντονες, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο μάτι κυκλώνα, και όλα έδειχναν ότι το ΧΑ ακολουθούσε ετεροχρονισμένα το χθεσινό διεθνές sell off. Ωστόσο, αν και τελευταία η ελληνική αγορά ακολουθούσε τη δικιά της πορεία, χθες συγχρονίστηκε με τη διεθνή ανακούφιση που προκάλεσε η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και με τη βοήθεια των αγοραστών έκλεισε στο "πράσινο".

Η αντίδραση ξεκίνησε από τις μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ,ΟΠΑΠ+3,60% την Motor Oil και την Jumbo, για να συνεχίσει και το υπόλοιπο ταμπλό του "25αρη".

Στο ταμπλό ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι  των Μαΐλλης με άνοδο 18% στο 0,0980 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 31,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 60 εκατ. ευρώ και υπέρμετρα υψηλό τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, ξεχώρισαν η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+7,50%στο +7,50% και στα 8,60 ευρώ και Φουρλής με άνοδο 6,3%, σε νέα υψηλά 40 μηνών στα 5,9000 ευρώ και στο +800% από τα προ 20μήνου ιστορικά χαμηλά του. Πολύ καλή η ΚΛΕΜ με άνοδο 5,4% στα 2,15 ευρώ, εξαιρετική η παρουσία της Πειραιώς που από το αρχικό -3% στα 1,9400 ευρώ ολοκλήρωσε στα 2,0900 ευρώ και στο +4,5%. Να σημειωθεί ότι στο μείον της Πειραιώς δόθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια από τα 7,6 εκατ. που προσφέρθηκαν.

Να επισημάνουμε και τις καλές παρουσίες των ΤΕΝΕΡΓ, Ιατρικού Αθηνών,ΙΑΤΡ+4,05% Ικτίνου, Υγεία, Ελλακτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,09% Motor Oil και φυσικά του ξεχωριστού ΟΠΑΠ που πρώτος γύρισε ανοδικά και από το -2,8% για να βρεθεί στο κλείσιμο με άνοδο 3,6% στα υψηλά της ημέρας - σχεδόν - και στα 11,8100 ευρώ. Αρνητικές - μεταξύ άλλων - οι εικόνες των ΚΡΕΚΑ, Σφακιανάκης, Βαρβαρέσος, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΠΑΣΑΛ, ΑΤΤΙΚ, Πήγασος, Ναυπάκτου, Μοτοδυναμικής με απώλειες 10% έως και 19%.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά μετά την χθεσινή εγγραφή νέων υψηλών ο 25άρης εισήλθε στη ζώνη τιμών που σχημάτισαν οι συναλλαγές σε δυο συνεδριάσεις του Αυγούστου του 2011, οι οποίες σε διαφορετικές αλλά κοντινές φάσεις, αποτέλεσαν τοπική κορύφωση του 25άρη που την διαδέχθηκαν σειρά καθοδικών συνεδριάσεων. Αποτέλεσαν δηλαδή αντίσταση που επιβεβαιώθηκε δυο φορές στον ίδιο μήνα.

Ήταν στις 16 Αυγούστου που ο 25άρης με άνοδο +1,72% έκλεισε στις 436,75 μονάδες με υψηλό τις 436,79 και ελάχιστο 426,11. Την επόμενη 17/8 ο δείκτης έπεσε -0,62% και  έκλεισε στις 434,04 μονάδες με υψηλό τις 439,35 και ελάχιστο 427,68. Κατόπιν ακολούθησαν επτά διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις.

Στις 29/8 όμως ο δείκτης των blue chip εμφάνισε άνοδο 17,79% και  έκλεισε στις 430,42 μονάδες με υψηλό τις 435,94 και ελάχιστο τις 366,28. Την επόμενη 30/8 ο δείκτης έπεσε -5,49% και  έκλεισε στις 406,78 μονάδες με υψηλό τις 448,92 και ελάχιστο 406,73. Κατόπιν ακολούθησαν περίπου τριάντα συνεδριάσεις που έφεραν τον 25άρη στις 280 μονάδες στις 11 Οκτωβρίου.

Είναι συνεπώς διπλά επιβεβαιωμένη οροφή για τον FTSE η ζώνη από 426 ως τις 436 σε επίπεδο κλεισιμάτων από το 2011.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και το, προσφάτως αναγνωρισθέν ως ασφαλές καταφύγιο, γιεν, έγλειψε τις πληγές του μετά από μια απότομη πτώση σήμερα. Αυτά συνέβησαν μετά από παρατηρήσεις του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που διασκεδάζουν τους φόβους για επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, και αναβίωσε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές για την προστασία στους συμπατριώτες που ζούσαν σε " τρομοκρατία " στην Ουκρανία, αλλά αυτή η κίνηση δεν ήταν απαραίτητη για την ώρα. Ασιάτες αναλυτές υποστηρίζουν πως αν και μοιάζει ο έλεγχος της Ρωσίας στην Κριμαία να είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, δεν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση και καμία σημαντική κύρωση από τους G7, πλην της παράκαμψης της συνάντησης των G8.

Η έμφαση μετατοπίζεται στα θεμελιώδη, κυρίως στην  συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και στην έκθεση για τις μισθοδοσίες εκτός του αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,6% ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε +1,39%.

Στη Wall Street την Τρίτη, οι παρατηρήσεις του Πούτιν βοήθησαν ο S&P 500 να επιτύχει άλλο ένα ρεκόρ υψηλού κλεισίματος. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ τράβηξε πάνω από τα χαμηλά ενός μηνός στις συναλλαγές στην Ασία στο 2,6887%, δηλαδή ταλαντώνεται κοντά στο κλείσιμο του 2,690% στις ΗΠΑ.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη ανακούφιση, παρατηρητές της αγοράς προειδοποίησαν ότι η κρίση στην Κριμαία δεν είχε τελειώσει, προειδοποιώντας για περαιτέρω κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο άμεσο μέλλον.

Ο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, η Κίνα, δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει ως στόχο για την οικονομική ανάπτυξη για το 2014 στο 7,5% περίπου, όπως αναμενόταν και ώθησε προς τα εμπρός την μετατρεψιμότητα του γιουάν.

Ο δείκτης δολαρίου Dxy διαπραγματεύθηκε στις 80,14 μονάδες, και κινείται μακριά από το χαμηλό δύο μηνών της Παρασκευής στο 79,688.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πως οι μισθοδοσίες της Παρασκευής με την αμερικανική έκθεση για το μήνα Φεβρουάριο, θα μπορούσαν να δείξουν μια πιο σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 150.000 τον περασμένο μήνα.

Το γεν, το οποίο αναδείχθηκε σε ασφαλές καταφύγιο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εντάσεις στην Ουκρανία μεγάλωναν, παρέμεινε πίσω μετά από μια αντιστροφή την Τρίτη. Το δολάριο σήμερα αγόραζε 102,14 γεν, και κινείται μακριά από το χαμηλό ενός μηνός στα 101,20 γεν τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ αγόρασε 140,29 γεν, μετά την επαφή με το χαμηλό δύο εβδομάδων 138,75 γεν την Πέμπτη.

Το ευρώ ήταν σχεδόν επίπεδο σήμερα έναντι του δολαρίου στα 1,3734 δολάρια, κάτω από υψηλό της Παρασκευής στα 1,3825 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα ήταν πιθανό να κινηθεί πλάγια εν όψει της συνάντησης επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της περιοχής, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει τρέξει πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ που είναι μόλις κάτω από 2%.

Η τιμή σποτ του χρυσού ήταν σχεδόν επίπεδη στα 1.336,14 δολάρια η ουγγιά μετά την πτώση κατά -1,2% την Τρίτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης  διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η "ελεγχόμενη" Ουκρανική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει το Χ.Α.

«Η Αγορά περιμένει τα αποτελέσματα της BlackRock, ενώ από την άλλη διεξάγεται ένας "πόλεμος" δηλώσεων μεταξύ IMF Ευρωπαίων, αλλά και της Τράπεζας την Ελλάδος, μιας και το IMF φαίνεται να ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, ενώ το γεγονός θα φέρει και το τέλος του μνημονίου όπως το ξέραμε. Όσον αφορά το Χ.Α., οι τίτλοι που πλέον φαίνεται να "παίρνουν την σκυτάλη" είναι τα "δεύτερα" εικοσάρια (παλαιά ftsem) αλλά και αρκετοί τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Fourlis συνεχίζει το ράλι του, έχοντας και την μεγαλύτερη απόδοση από αρχές έτους, και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα πως η Αγορά δεν βλέπει μόνο την κερδοφορία, με ανάλογο παράδειγμα αυτό του Τιτάνα. Δύσπιστα παραμένουν πολλά από τα εγχώρια κεφάλαια, καθώς το "sentiment" συνεχίζει να είναι αρνητικό, την ίδια ώρα που το Ελληνικό spread συνεχίζει να κινείται από χαμηλό σε χαμηλότερο, έχοντας πλέον πέσει σε επίπεδα κάτω από το 7%, κάτι που είχαμε να δούμε από τις αρχές της κρίσης. Αντίθετα, τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον τόσο για μετοχές όσο και για τα Ελληνικά εταιρικά αλλά και Κρατικά ομόλογα, γεγονός που βοηθάει την οικονομία και τις Επιχειρήσεις σημαντικά, μιας και μέρα με την μέρα πέφτει το κόστος δανεισμού τους, καλυτερεύοντας ουσιαστικά και τα μεγέθη τους.

Η πτώση των spreads μας φέρνει πιο κοντά σε μία δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές, κάτι το οποίο φαίνεται από την μία παράλογο, μιας και μέχρι τώρα ο δανεισμός μας είναι με τόσο χαμηλά επιτόκια που δεν έχουν καμία σχέση με τα τρέχοντα, παρόλα αυτά είναι ο "δούρειος ίππος" για να βγούμε από το μνημόνιο αλλά και να βοηθηθούμε για να μπορέσουμε να μειώσουμε την μεγάλη λιτότητα και παράλληλα να δοθεί στην Χώρα η ευκαιρία να γυρίσει σε σημαντική ανάπτυξη.

Τέλος μία αποκρατικοποίηση, σοβαρή, στην φετινή χρονιά μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επίσημη ανακοίνωση για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι και το "καλύτερό μας χαρτί" στις 23 Απριλίου. Φυσικά το μεγαλύτερο γεγονός που έχουμε μπροστά μας. είναι η συζήτηση και λύση για την βιωσιμότητα του χρέους. Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1400-1500. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσαμε να ανησυχήσουμε είναι μία άτακτη υποχώρηση των ξένων Αγορών».

Ξένοι αναλυτές

S&P: Η Κίνα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Η χώρα εισέρχεται το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης της, την ίδια στιγμή που επιχειρεί μια οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση. Αναμένουμε η οικονομική της ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 6 % -7 % ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, μετά την κατά μέσο όρο αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,8 % για δύο δεκαετίες. Τα ποσοστά αυτά θα αποκαλύψουν πιθανώς την αναποτελεσματικότητα σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που η υψηλή ανάπτυξη και η ισχυρή ρευστότητα που επικρατούσαν επέτρεπαν να μένει καλυμμένη. Η Κίνα έχει ανεβάσει εντυπωσιακά από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους και έφτασε τα 7.000 δολάρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 500 δολάρια ΗΠΑ το 1993. Αλλά η πρόσφατη ανάπτυξη βασίστηκε στο φθηνό εργατικό δυναμικό και στις χαμηλές βιομηχανικές τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν η στρεβλή τιμολόγηση των πόρων, η δημιουργία υπερβολικών πιστώσεων και η υπερεπένδυση - ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία. Μία ένδειξη αξίζει αναφοράς: το συνολικό χρέος στην Κίνα αυξήθηκε στο 213 % του ΑΕΠ το 2013, από περίπου 140% το 2007.

Η νέα ηγεσία της Κίνας προχωρά σε μεταρρύθμιση που σκιαγραφείται στο σχέδιό της μετά την τρίτη ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του περασμένου έτους. Η δέσμευση της κεντρικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της οικονομίας περιλαμβάνεται οικονομική απελευθέρωση και διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να ανοίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας γιατί, η Κίνα χρειάζεται τώρα περισσότερο αποτελεσματικές επενδύσεις στο δημόσιο τομέα, αύξηση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, και μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση για τη διατήρηση της υψηλής οικονομικής ανάπτυξης της.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Παίρνει επάνω της» το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,06% και προχωρά στην ανακοίνωση, έως την Παρασκευή, των αποτελεσμάτων των stress tests, παρά τη σημαντική διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή -δεύτερη- συνάντηση του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Η ΤτΕ ως επόπτης έχει την ευθύνη να ορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου και θα δημοσιοποιήσει με πλήρη διαφάνεια και τεκμηρίωση την έκθεση ανακεφαλαιοποίησης και το report της BlackRock, επισημαίνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Με διαφωνία για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ. Τραπεζική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι εκπρόσωπο της ΕΕ και του ΔΝΤ τοποθετούν τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών στα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. 

Μια «δήλωση επαρκούς προόδου» αναμένει κατ' ελάχιστο η κυβέρνηση από την τρόικα, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου των Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Την εταιρεία GTech S. p. A. επέλεξε η ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,60% Α.Ε. ως πάροχο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος (online betting). Η επιλογή της GTech προκύπτει μετά από κλειστή διαδικασία spec, στην οποία συμμετείχαν συνολικά πέντε διεθνείς εταιρείες. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. προχώρησε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης διαδικασίας με στόχο την επιλογή στρατηγικού συνεργάτη στο διαδικτυακό στοίχημα (online betting) και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες θα επικεντρωθεί  αρχικά στο αθλητικό διαδικτυακό στοίχημα (online sports betting).  

Αύξηση παρουσίασαν συνολικά τα μεγέθη της Aegean το 2013. Τα έσοδά της το 2013 ανήλθαν σε 682,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2012, ενώ παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 66,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 10,5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. H Αegean μετέφερε 6,8 εκατομμύρια επιβάτες το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 12% και πετυχαίνοντας σημαντική βελτίωση πληρότητας από 74% σε 79%.

Την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 50 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών της κατά 100% θυγατρικής της Cloud Hellas Κτηματική Ανώνυμη Εταιρεία ανακοίνωσε η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+7,50% Α.Ε.Ε.Α.Π. Εν συνεχεία, η Cloud προέβη στην πρόωρη πλήρη αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και κατέστη ελεύθερη υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cloud χρηματοδοτήθηκε από αδιάθετα της Eurobank Properties προερχόμενα από την ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η μεγάλη υποχώρηση του κόστους ενέργειας άσκησε μεγαλύτερες του αναμενόμενου πιέσεις στις τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας τους υποκείμενους αποπληθωριστικούς κινδύνους λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού στα 18 κράτη - μέλη μειώθηκαν κατά 0,3% από τον Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας της πτώσης 1,4% που εμφάνισε το κόστος της ενέργειας. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μηνιαία μείωση των τιμών της τάξης του 0,1%. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2013, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,4%, έναντι εκτιμήσεων για μείωσή τους κατά 1,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν οι τιμές υποχώρησαν κατά 3%.

Διορθωτικά κινήθηκαν τα εμπορεύματα χθες, μετά την προχθεσινή ραγδαία άνοδο, χάνοντας σημαντικό μέρος από τα κέρδη που αποκόμισαν. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 12,40 δολάρια ή 0,9% φτάνοντας στα 1.337,90 δολάρια ανά ουγγιά. Στην ίδια κατεύθυνση και η τιμή για το αργό πετρέλαιο, με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να κλείνουν στα 103,33 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 1,59 δολάρια ή 1,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί σήμερα να διόρθωσαν τα εμπορεύματα, ωστόσο η κίνηση ήταν αναμενόμενη, καθώς το outlook της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει θετικό και η ζήτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή και θα βελτιωθεί.

Η Κομισιόν διαπιστώνει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην καινοτομία, ενώ παρατηρεί ότι μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. οι διαφορές εξακολουθούν να είναι μεγάλες και να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας έχουν επιδεινωθεί στο ένα πέμπτο περίπου των περιφερειών της Ε.Ε. Στα 28 κράτη - μέλη, η κατάταξη παραμένει σταθερή σε σχέση με το 2013, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην κορυφή ενώ ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία και η Φινλανδία. Πρόκειται για τις τέσσερις χώρες που επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα, προκύπτει ότι οι χώρες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάταξή τους είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Λετονία. «Μέτριες» είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πιθανότητα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 3%  εξετάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις. Πρόκειται για ένα ποσοστό ανώτερο του πληθωρισμού, όπως προέβλεπε η πρόταση που υποβλήθηκε από τους συμβούλους της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα. Η Επιτροπή Κατώτερου Μισθού είχε ανακοινώσει ότι κατά την εκτίμησή της, το κατώτατο ωρομίσθιο πρέπει να αυξηθεί στις 6,5 βρετανικές λίρες (περίπου 7,88 ευρώ), μια αύξηση πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια.

Μειωμένες ήταν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στην Ισπανία σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.949 από τον Ιανουάριο στα 4,8 εκατομμύρια. Στη διάρκεια του τελευταίου 12μηνο, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 227.736.

Με 30 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά, ψηφίστηκε από την ολομέλεια της κυπριακής Βουλής το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις είναι η πρώτη μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου, που προκαλεί έντονες λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες αλλά και πολιτική κρίση στη χώρα. Την περασμένη Πέμπτη, το σχετικό νομοσχέδιο δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν πέντε από τους οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ επέλεξαν να ψηφίσουν αποχή.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα