Νέα υψηλά κατέρριψε ο S&P 500

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 23:30
UPD:23:36
REUTERS/LUCAS JACKSON

Φωτογραφία αρχείου.

Με τα σημαντικότερα κέρδη από την αρχή του έτος έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, στον απόηχο της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,41% στις 16.396 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,75% στις 4.352 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,53% στις 1.874 μονάδες, καταρρίπτοντας ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Οι 10 κλάδοι του δείκτη S&P 500 έκλεισαν ανοδικά, ενώ και οι 30 τίτλοι του δείκτη Dow Jones ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές. Με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε ο κλάδος των τραπεζών, ήτοι 5,4%, ενώ ουδέτερος ήταν ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφελείας ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες. 

Στο ταμπλό πάντως ξεχώρισαν οι απώλειες του 18% της RadioShack, τα αποτελέσματα της οποίας για το δ' 3μηνο του 2013 απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει το 20% του δικτύου των καταστημάτων της.

Η Delta Air κέρδισε 5,9%, καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανεξάρτητη μονάδα επίσημων επιβατών παρουσίασε αύξηση εσόδων 4% εξαιτίας της εγχώριας κίνηση.

Η Lorillard ενισχύθηκε κατά 2,3%, με τους επενδυτές να υποδέχονται θερμά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η Reynolds American, η οποία παράγει τα τσιγάρα Camel, εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της. Σύμφωνα με τους αναλυτές πιθανό deal με την Lorillard θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Reynolds ενισχύθηκαν κατά 3,6%.

Άλμα 24% σημείωσαν οι μετοχές της Oxygen Biotherapeutics, καθώς η εταιρεία πήρε την άδεια από τις αρχές να προχωρήσει στις δοκιμές του φαρμακου, το οποίο ολοκλήρωσε τις κλινικές έρευνες.

Θετικά επέδρασε στην αγορά και ο νέος προϋπολογισμός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός προβλέπει το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 3,7% φέτος και στο 3,1% το 2015.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, χαρακτήρισε λύση «έσχατης ανάγκης» τη χρήση στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, μετριάζοντας τις ανησυχίες για τις προθέσεις της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Οι δηλώσεις αυτές προσέφεραν ανακούφιση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, με τον σύνθετο δείκτη MSCI All-Country World να ενισχύεται κατά 0,5%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός ενισχύεται κατά 1,8%, ενώ και ο ρωσικός Micex καταγράφει άλμα 5,3%, "σβήνοντας" σημαντικό μέρος από τις απώλειες των 55 δισ. δολαρίων που υπέστη χτες.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα