Η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 06:36
UPD:09:28
PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το υπουργείο Ανάπτυξης «βλέπει» πάντως βελτίωση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων και όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος παράγοντας η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%.

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης «βλέπει» πάντως βελτίωση στο κλίμα των διαπραγματεύσεων και όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος παράγοντας η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα.Παραμένει ωστόσο η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φαρμακεία.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι τα θέματα είναι πολλά, συνολικά 329 παρεμβάσεις, και όλα αλληλοεπηρεάζονται. «Δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο», είπε.

«Έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό»

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014.

Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.

«Είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «θέλουμε ευρωπαϊκή λύση».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα