Γνώμη: Θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 07:04
UPD:07:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η σαφέστατη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε επίπεδο προσδοκιών, που αποτυπώθηκε το Φεβρουάριο στη μηνιαία έκθεση των υπηρεσιών του αντιπροέδρου Ολι Ρεν, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες και αυτό είναι καλή εξέλιξη εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα μας σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις για το 2014 και το 2015 μπορεί να μη δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, ωστόσο δείχνουν έξοδο από την ύφεση, που είναι και το ζητούμενο, δείχνουν περαιτέρω βελτίωση σε μια σειρά δείκτες, κυρίως του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Από την άλλη, ο δείκτης προσδοκιών των Ελλήνων επιχειρηματιών για την οικονομία ξάφνιασε ευχάριστα το Φεβρουάριο και δικαιολογημένα, αφού βρέθηκε σε υψηλό προ κρίσης, δηλαδή στις 94,5 μονάδες, που είχε να βρεθεί από το Σεπτέμβριο του 2008. Και επειδή δίνουν εξαιρετική σημασία στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες στον εν λόγω δείκτη, η εξέλιξη του περασμένου μήνα προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση και αυτό φάνηκε από τη σχετική επισήμανση που έκαναν στους δημοσιογράφους συνεργάτες του Ολι Ρεν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δύο εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, στο γεγονός ότι για πρώτη φόρα από το 1948 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν το 2013 θετικό και φυσικά στο αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα βελτιώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάκαμψη, και η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, από την περασμένη άνοιξη, είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, σημειώνει η έκθεση.

Οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν πόντους στην κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και λιγότερο για τις μεταρρυθμίσεις, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα κάνουν πίσω. Δίνουν πόντους και, πέρα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες για την ελάφρυνση του χρέους. Και επειδή υπάρχει η δυναμική θα πρέπει η κυβέρνηση να πιέσει με κάθε τρόπο τους εταίρους να κλείσουν την εκκρεμότητα του δημόσιου χρέους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του το συντομότερο δυνατόν, σίγουρα όχι μετά το καλοκαίρι, όπως θα δηλώνουν κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυβερνήσεις.

Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές κρύβουν σκοπιμότητες εν όψει των ευρωεκλογών και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά. Γιατί όσο καθυστερούν τόσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά για τους επενδυτές, κυρίως τους Ευρωπαίους, που σήμερα έχουν «φτωχή» παρουσία στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα