Κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις: Προέχει η ουσία και όχι ο χρόνος της συμφωνίας

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για μια σειρά από θέματα που αφορούν στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 10:47
UPD:13:18
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

«Η κυβέρνηση δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας εντός των επομένων ημερών, αλλά να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που αφενός δίνουν μια προοπτική στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και αφετέρου στέλνουν το μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, ότι είμαστε πολύ κοντά στο τέλος της περιπέτειας».

Με τη φράση αυτή ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τριμερούς έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ.

Για μία ακόμη φορά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και η τρόικα θα διαπραγματευτούν το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014-15 και φυσικά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Και μόνο η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς», πιστοποιεί το προχωρημένο των διαπραγματεύσεων.

Το αν οι δύο πλευρές φθάσουν σε συμφωνία, ώστε να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου παραμένει τουλάχιστον στην παρούσα φάση «ανοιχτό». 

Νέα δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα και με τη νέα δημοσκόπηση για το «Έθνος της Κυριακής» να δείχνει ότι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα παιχτεί το «απόλυτο» ντέρμπι, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά.

Αυτή τη φορά τα δύο κόμματα θυμήθηκαν μια κόντρα από το πρόσφατο παρελθόν, όταν το 2009 η ΝΔ κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου για εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος και το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή για απόκρυψη του πραγματικού ελλείμματος και εξαπάτηση των εταίρων μας στην Ε.Ε.  Αφορμή η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου στη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ την οποία η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί.

Έντονα δυσαρεστημένη είναι στη Χαριλάου Τρικούπη και για τη «διαφήμιση» από πλευράς της ΝΔ της συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν και την αφισέτα στον ιστότοπο της ΝΔ που «διαφήμιζε» τη διανομή των 18 περίπου εκατομμύριων ευρώ από επιστροφή «μαύρου» χρήματος σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σημειώνουν ότι η ΝΔ σπεύδει να εκμεταλλευτεί θετικές κυβερνητικές αποφάσεις παραγνωρίζοντας ότι δεν κυβερνά μόνη της.

Η δυσαρέσκεια αυτή του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί στην, πάντα κατά το ΠΑΣΟΚ, πάγια εσχάτος τακτική υπουργών να εξαγγέλλουν νόμους χωρίς να ενημερώνουν κανέναν και να επιχειρούν με  τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια να φέρουν προ τετελεσμένων τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η επαναφορά του συγκεκριμένου θέματος δεν είναι τυχαία, αφού το προσεχές διάστημα θα περάσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πολλά νομοσχέδια η πλειοψηφία των οποίων εντάσσεται στα λεγόμενα «αντιλαϊκά« και «αντιδημοφιλοί».  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή