Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, που υπολογίζεται πλέον στα 730 -750 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και ήταν το κύριο θέμα της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Κατά τη διάρκεια των περίπου 2,5 ωρών της διαπραγμάτευσης η τρόικα άνοιξε όλες τις δημοσιονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε αυτές περιλαμβάνονται το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που διαπιστώνουν τα στελέχη της τρόικας από την υιοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα 300 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή το 2014 του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τις προσδοκίες για τα δημοσιονομικά έσοδα του τρέχοντος έτους, με δεδομένο ότι συνεχίζουν να αμφισβητούν το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, απέδωσε την καθυστέρηση στο κλείσιμο του 2014 στο γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένα στοιχεία για το Φεβρουάριο, μήνα ο οποίος ολοκληρώνει και το «14μηνο» δημοσιονομικό έτος. «Χωρίς τα στοιχεία αυτά δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε με την τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα και να υπολογίσουμε τη θετική εκ μεταφοράς επίπτωση (carry over)», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση η τρόικα αναγνώρισε το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, έστω και αν δεν έχει οριστικοποιηθεί επισήμως το ύψος του. Παράλληλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας ζήτησαν και χθες (όπως και κατά την πρώτη συνάντηση) να μη βιαστεί η ελληνική κυβέρνηση να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε παροχές.
Εκαναν σαφές προς τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» διαθέσιμων πόρων για να καλυφθούν απώλειες από δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ακυρώνουν δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου, όπως η πρόσφατη για τις αποδοχές των ένστολων.
Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι αν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα διατεθεί πρόωρα σε παροχές, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το όποιο κενό προκύψει στην υλοποίηση του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το πλεόνασμα είναι η βάση για την κατ’ αρχήν συμφωνία στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, η οποία θα πρέπει με βάση το μνημόνιο να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2016. Η συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση του μέτρου σε μία δόση από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το κόστος από την απώλεια των πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Η επιλογή της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή του μέτρου από τα μέσα του χρόνου μετριάζει σημαντικά το κόστος (αφού το μέτρο θα ισχύσει για 6 μήνες) με αποτέλεσμα να υπολογίζεται στα 250 - 300 εκατ. ευρώ, από τα 600 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το υπουργείο Εργασίας στην περίπτωση που το μέτρο θα εφαρμοζόταν αναδρομικά από την αρχή του χρόνου.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε σε βάθος, το άλλο μεγάλο θέμα της ατζέντας, που αφορά την υλοποίηση των αλλαγών που έχουν κριθεί ως απαραίτητες μετά τη χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ελληνική πλευρά, με βασικό διαπραγματευτή το υπουργείο Ανάπτυξης, προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την έμμεση εξαίρεση του γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από την άμεση εφαρμογή του πακέτου των αλλαγών που προτείνει ο διεθνής οργανισμός.
Με στόχο να επιτευχθεί έστω και κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν τα δύο μεγάλα μέτωπα που είναι ανοιχτά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το πρώτο είναι το θέμα των τραπεζών. Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η τρόικα φέρεται να έχει δεχθεί τη μείωση του στόχου για την ελάχιστη αποδεκτή από το πρόγραμμα κεφαλαιακή επάρκεια (core Tier 1) από το 9% στο 8%, ζήτησε όμως να γίνουν μεγαλύτερες προβλέψεις από τα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για τα «κόκκινα δάνεια».
Οι υψηλότερες προβλέψεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών στα 7,5 - 8 δισ. ευρώ, εξαντλώντας σχεδόν το σύνολο του αποθέματος του ΤΧΣ. Το θέμα αναμένεται να κλείσει μέσα στην εβδομάδα με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Το δεύτερο θέμα είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο και οι οποίες είναι πλέον δεδομένο ότι καθυστερούν. Η τρόικα ζήτησε και την Παρασκευή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα τόσο για τις 12.000 απολύσεις, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι και το τέλος του χρόνου, όσο και για τη σταδιακή υλοποίηση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας, όπου επίσης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ήταν έτοιμο να απαντήσει. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα με κάποια συμβιβαστική λύση.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και η ροή υλοποίησης για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας κατά νου το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το Δημόσιο (περίπου 2,5 δισ. αποδίδουν οι φόροι υπέρ τρίτων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης) προτείνει μια πιο ήπια λύση με αργά βήματα, ενώ η τρόικα ζητά την πλήρη κατάργηση, ίσως και πριν από το 2016.
Με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι ελληνικές αρχές προτείνουν μια ήπια έναρξη της διαδικασίας κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων.
Το «αγκάθι»
Σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε ο αριθμός των 1.600 δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο τομέα με δικαστικές αποφάσεις. Η πλευρά της τρόικας δεν θέλει να τους εντάξει στον αριθμό των απολύσεων, καθώς θεωρεί ότι αυτοί θα έπρεπε να βρίσκονται ούτως ή άλλως εκτός Δημοσίου.
Πηγές του ΥΔΜΗΔ εκτιμούν ότι τελικά η τρόικα θα αποδεχθεί και τους 1.600, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η καλή πορεία του προγράμματος αφήνει περιθώριο για βεβαιότητα ότι τα νούμερα θα κλείσουν.
Για μια ακόμη φορά τονίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για συμφωνία νέων απολύσεων το 2015, ενώ παράλληλα διευκρινίστηκε ότι δεν θα προκύψουν απολύσεις και από την αξιολόγηση.
Πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού ΔΜΗΔ, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί και λόγω του συνταγματικού κολλήματος. Στο πεδίο, πέρα από τις απολύσεις, της κινητικότητας- διαθεσιμότητας, ήδη έχει επιτευχθεί το 85% του στόχου των 25.000, καθώς συνολικά έχουν ενταχθεί στο μέτρο 21.000 υπάλληλοι.
Οι ανοιχτές εκκρεμότητες στο Δημόσιο
Σε θετικό κλίμα και με συμφωνία σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα περιορισμού του Δημοσίου βρίσκεται εντός των συμφωνημένων στόχων.
Από τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά, χωρίς να έχει κλείσει πλήρως τον αριθμό των 4.000 υπαλλήλων του 2013, πέρασε το υπόλοιπο των 400 στους στόχους του 2014, που διαμορφώνεται σε 11.400 πλέον, με καταληκτική ημερομηνία επίτευξης του στόχου αυτού στο τέλος του έτους, χωρίς δηλαδή να τεθεί ένας ενδιάμεσος στόχος στο εξάμηνο ή στο εννεάμηνο για επιβεβαίωση της «καλής πορείας» της ελληνικής πλευράς.
Ηδη βέβαια το ΥΔΜΗΔ κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με 2.700 γιατρούς λιγότερους, από την αλλαγή του ΕΟΠΠΥ σε ΠΕΔΥ, ενώ συνεκτιμήθηκε και η πορεία στα λοιπά θέματα που αφορούν το δημόσιο τομέα, όπως η επιτάχυνση των πειθαρχικών, η μείωση των διοικητικών βαρών και η απλούστευση των διαδικασιών και ο περιορισμός γραφειοκρατίας και βέβαια ο τομέας της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Βέβαια, από την πλευρά της η τρόικα εμφανίστηκε «διαλλακτικότερη» αυτή τη φορά, καθώς ελήφθη υπόψη το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και κυρίως οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις όποιες εξελίξεις και ως εκ τούτου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά το οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα έχει οριστεί για τις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Στέλεχος της τρόικας προανήγγειλε σειρά συναντήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο με τους υπουργούς που έχουν εκκρεμότητες, λέγοντας ότι «το Σαββατοκύριακο θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ταχύτητα».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ