Market Beat: Σημαντική μέρα για τη στατιστική εικόνα της αγοράς τον Φεβρουάριο

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 09:32
UPD:10:35
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Κέρδη της τάξης του +0,50% από το τέλος της περασμένης εβδομάδας των πέντε πτωτικών συνεδριάσεων εμφάνισε ο 25άρης και είναι πιθανό να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση των τιμών σήμερα. Ωστόσο η βελτίωση της στατιστικής εικόνας δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί και παίζεται το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής σήμερα και αύριο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Άρα, η δυναμική που θα προσδώσουν οι θεσμικοί στις μετοχές του 25άρη θα καθορίσει αν η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα είναι ανοδική ή θα γίνουν δύο πτωτικές οι τελευταίες εβδομάδες και αυτό το μήνα όπως και τον Ιανουάριο που είχε τρεις καθοδικές εβδομάδες στο τέλος του.  Απομένουν λίγες συνεδριάσεις ως το τέλος του Φεβρουαρίου από τις οποίες θα εξαρτηθεί το μέγεθος της απόδοσης του ΧΑ στο 2014. Αφού ο Ιανουάριος αν και είχε στο πρώτο του μισό την εγγραφή του υψηλού σχεδόν τριετίας, έδωσε άνοδο οριακή στον 25άρη και 1,2% στον ΓΔ. Αλλά παρά την αλυσίδα των καθοδικών συνεδριάσεων ως χθες, ο ΓΔ τον Φεβρουάριο κερδίζει +7,2% και ο 25άρης +6% μετά το rebound από τη βουτιά της Δευτέρας που επιτελέστηκε με παράλληλη άνοδο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διαμορφώνει η στάση των επενδυτών που δεν θέλουν να περάσουν οι τιμές σε χαμηλότερες ζώνες από εκείνες που βρίσκονται τώρα χωρίς ωστόσο να μπορούν να περάσουν σε ψηλότερα επίπεδα. Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν φθάσει σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά εξαετίας και σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνουν ρεκόρ νέων ιστορικών υψηλών, αλλά προσφάτως «συγκρούονται» με τα επίπεδα της πρόσφατης κορύφωσής τους και υποχωρούν ελαφρά. Λες και οι επενδυτές περιμένουν μια απόδειξη πως η δέσμη των μακροοικονομικών δεδομένων που αποκαλύπτουν χαμήλωμα των ρυθμών ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα παροδικών αιτίων και κύρια του ψύχους και κατά συνέπεια δεν θα έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Στην ευρωζώνη χθες φάνηκε πως δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί η άνοδος των τιμών των μετοχών με ρυθμούς ανάπτυξης τόσο χαμηλούς. Αλλά, αποδείχθηκε επίσης, η σχέση που έχει η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων στις αγορές της Wall Street με το φρόνημα των fund managers που δραστηριοποιούνται  στην Ευρώπη. Οι διεθνείς αγορές κοντοστέκονται κοντά στα υψηλά επίπεδα που κατέκτησαν μετά από πολυετή άνοδο και στο ΧΑ επίσης οι θεσμικοί βάζουν και βγάζουν τους βασικούς δείκτες από την υψηλότερη ζώνη τιμών σε βάθος τριετίας που κατακτήθηκε το τρέχον έτος.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500 δεν κατάφερε να διαπεράσει τα ιστορικά υψηλά του, παρασύροντας και τους άλλους δύο δείκτες στις απώλειες. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ^DJI έχασε 0,17% στις 16.180 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ^IXIC υποχώρησε κατά 0,12% στις 4.288 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,14% στις 1.845 μονάδες.

Ενώ οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά σήμερα, η απρόσμενη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο χάλασε το κλίμα. Παράλληλα, δεν κρύβονται οι ανησυχίες για το περιθώριο ανόδου του S&P 500, ο οποίες κατάφερε χτες ενδοσυνεδριακά να βρεθεί στα ιστορικά υψηλά των 1.858,71 μονάδων.

Στο ταμπλό, η Home Depot έχασε τελικά 9,4%, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης απογοήτευσε τους αναλυτές. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 0,67 δολ. ανά μετοχή, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για κέρδη 0,71 δολ. ανά μετοχή. Άλμα 14% κατέγραψε η Tesla στα 240,57 δολάρια, με τους επενδυτές να υποδέχονται σε κλίμα ευφορίας την αύξηση της τιμής στόχου από την Morgan Stanley στα 320 δολάρια, από 153 δολάρια προηγουμένως. Κέρδη 4,6% και για την Riverbed Technology, με την Elliott Management να αυξάνει την προσφορά εξαγοράς της στα 21 δολάρια ανά μετοχή. Η Elliot ήδη κατέχει το 10,5% της εταιρείας, ενώ η προηγούμενη προσφορά ήταν στα 19 δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,1% μειώθηκαν το Δεκέμβριο στιςΗΠΑ οι τιμές κατοικιών, καταγράφοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller, σε ετήσια βάση οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 13,4% τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, στις 78,1 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, από 79,4 μονάδων το Ιανουάριο. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 80,1 μονάδες.

Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό χθες, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την ενδοσυνεδριακή πτώση για να επανατοποθετηθούν. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,29% στις 6.846 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε μόλις 0,01% στις 9.710 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,07% στις 4.416 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 338,65 μονάδες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν με αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι δέκα σημείωσαν κέρδη.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκαν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη  στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014, μετά από την ύφεση του 0,4% το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί στο 1,8% το 2015, ενώ αντίστοιχα σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένεται ανάπτυξη 0,1% το 2013, 1,5% το 2014 και 2% το 2015.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών και της αγοράς εργασίας, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2014 θα κινηθεί στο 1%, έναντι 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2015 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,3%, από 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Στο ταμπλό, απώλειες 3,4% σημείωσε ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλοςVivendi, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από την πορεία των υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Ισχυρές απώλειες για τον κλάδο των μεταλλευμάτων, ο οποίος είχε την χειρότερη απόδοση σήμερα. Η Rio Tinto έχασε 2,7%, η Anglo American υποχώρησε κατά 2,3% και η Vedanta Resources κατά 3,3%.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αποκομίσουν μέρος των κερδών τους, ενώ την ίδια ώρα έχουν αρχίσει οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα που έχουν βρεθεί οι αγορές και για το κατά πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders στα παράγωγα υπολόγισαν την ύπαρξη μιας οροφής στη γειτονιά των 410 με 411 μονάδες και πιθανά για αυτό επέλεξαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς να είναι οι 408,00 μονάδες και για την επόμενη οι 409,00. Ο υποκείμενος ήταν στις 408,58 και αυτό ήταν το υψηλό ημέρας. Με δεδομένη δε την επιτυχία της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών στην προσδοκία της βραχυπρόθεσμης τάσης αξίζει να την υπογραμμίσουμε αυτή την αλλαγή στάσης μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο την Τρίτη.

Εκτιμούμε πως η επιλογή των traders έγινε γιατί σήμερα προσδοκούν μια συσσώρευση με αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής του 25άρη. Αυτό όμως υποδηλώνει την αναγνώριση των μαχών που περιμένουν να δοθούν στο ταμπλό ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές μετά από δύο συνεδριάσεις που η κυριαρχία τους ήταν ολοκληρωτική εναλλάξ.  Δηλαδή την Δευτέρα με διαρκή υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τις τιμές έγραψαν οι αγοραστές που τις χαμήλωναν διαρκώς. Την Τρίτη όμως που η ζήτηση ήταν διαρκώς ψηλότερη από την προσφορά τις τιμές έγραψαν οι πωλητές που ζητούσαν διαρκώς ψηλότερες τιμές για να δώσουν μετοχές. Σήμερα λοιπόν οι επαγγελματίες στα παράγωγα αναμένουν να αλλάζει η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Με αυτά ως δεδομένα αναζητήσαμε τις συνεδριάσεις που στο πρόσφατο παρελθόν καθόρισαν στα επίπεδα των 410 – 411 μονάδων σαν οροφή που πάλι ως τέτοια θα λειτουργήσει την τρέχουσα βδομάδα. Φυσικά όλα αυτά θα αναιρεθούν αν σήμερα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της τρόικας και του ΤΧΣ γύρω από το θέμα των Τραπεζών. Η πρώτη συνεδρίαση ήταν στις 5/2, στην έναρξη του rebound του Φεβρουαρίου, όταν οι 410,07 μονάδες ήταν το υψηλό ημέρας με κλείσιμο στις 403,63 και την επόμενη στις 6/2 με κλείσιμο στις 408,04 μονάδες το μέγιστο μέρας ήταν στις 410,44 και στις 7/2 ο 25άρης έκλεισε στις 410,05 με μέγιστο τις 413,03.  Η επόμενη τον έφερε στις 411,25 μονάδες και κατόπιν ακολούθησε μια πτωτική συνεδρίαση από την οποία πήρε φόρα και στις 12/2  σημειώθηκε το μέγιστο κλείσιμο για τον Φεβρουάριο στις 417,62 μονάδες. Η μέγιστη τιμή του μήνα ωστόσο σημειώθηκε την επόμενη συνεδρίαση  13/2 και ήταν οι 420,68 μονάδες.   

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Μίνι ράλι πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,48% στις 1261,92 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που ανήλθε  η αγορά, ήταν στις 1261,92 μονάδες και η  χαμηλότερη στις 1219,06.

Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 74,11 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 17,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά το περίμενε... η μείωση του κόστους  προμήθειας του φυσικού αερίου θα δώσει ανάσα στην ελληνική βιομηχανία να αντέξει το βάρος του λειτουργικού κόστους και να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε γνωστή η συμφωνία για μείωση 15% στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και του ρωσικού κολοσσού Gazprom.

Η νέα τιμή, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013, μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε.

Από την άλλη, όπως μετέδωσε νωρίτερα το naftemporiki.gr, το κόστος της μείωσης των  ασφαλιστικών εισφορών ύψους 700 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως από το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πακέτο των παρεμβάσεων με τα εργασιακά. Οι δύο αυτές εξελίξεις θα δώσουν ανάσα στις  επιχειρήσεις, δίνοντας ώθηση στη βαλτωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας. Μάλιστα, η αγορά υποδέχτηκε με ενθουσιασμό αυτά τα νέα όπως άλλωστε φάνηκε και στο ταμπλό.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+8,14%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης υψηλής  κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,51% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,91%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 105 κινήθηκαν ανοδικά, 36 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Στο ταμπλό, η Εθνική έκλεισε στα 3,42 ευρώ με άνοδο 3,64%, η Πειραιώς έκλεισε στα 1,95 ευρώ με άνοδο 2,63%, η ΔΕΗ ΔΕΗ+5,71% έκλεισε στα 11,11 ευρώ με άνοδο 5,71% και η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+4,01% έκλεισε στα 6,49 ευρώ με άνοδο 4,01%.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών πάλεψαν για να συμμαζέψουν κάποια κέρδη σήμερα μετά από κλείσιμο με οριακές μεταβολές στη Wall Street και κάτω από την έλλειψη ορατότητας πάνω στην οικονομική πολιτική στην Κίνα που κράτησαν τους επενδυτές στην άκρη των συναλλαγών μια περίοδο με ξηρασία στη σφαίρα των μεγάλων οικονομικών δεδομένων.

Οι αγορές Κινεζικών μετοχών και το γουάν σταθεροποιήθηκε μετά από απότομη πτώση την Τρίτη, με τη Σαγκάη σε άνοδο +0,1%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28%, ενώ στη Νότια Κορέα , την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες ήταν όλοι πιο σταθεροί με μικρές οριακές μεταβολές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κάλυψε απώλειες που εμφάνισε νωρίς και είναι αφού πέρασε ακόμα και σε θετικό πεδίο στο -0,54% που ακολουθεί μια αύξηση 1,4% την Τρίτη.

Τα οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ μικτά για να προσφέρουν μια σχετική καθοδήγηση στο επενδυτικό κοινό. Μια έρευνα που συνήθως παρακολουθείται στενά από τους αγοραίους  έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών εμφάνισαν το Δεκέμβριο άνοδο που ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από ό, τι αναμενόταν, αν και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Φεβρουάριο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Ο προσεκτικός τόνο στις αγορές ήταν δικαιολογημένος ενόψει της μαρτυρίας της  Janet Yellen της Federal Reserve την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, όπου είναι βέβαιο ότι θα εστιάσουν στις ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη έξαρση των ήπιων οικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ και τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για την πολιτική της  FED.

Ο Dow κατέληξε την Τρίτη 0,17% χαμηλότερα, ενώ ο S & P 500 έχασε 0,13% την επόμενη ημέρα που σημείωσε ένα νέο ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων ήταν σταθερά στο 2,71%, μετά τη βύθιση περίπου 4 μονάδες βάσης στη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας τες  στη μέση περίπου του εύρους 2,57% έως 2,79% των πρόσφατων συναλλαγών. Ο χρυσός έφτασε στα 1.340,00 δολάρια η ουγγιά και κάτω από την κορυφή των τεσσάρων μηνών στα 1343,40 δολάρια.

Στα νομίσματα , οι συναλλασσόμενοι ανέφεραν ελάχιστη δραστηριότητα πριν από το τέλος του μήνα και μια δέσμη μεγάλων παγκόσμιων δεδομένων την επόμενη εβδομάδα. Το δολάριο κατέγραψε οριακά κέρδη απέναντι στο γιεν στα 102.33 γεν, αλλά δεν κατάφερε να κάνει πρόοδο σχετικά με το ευρώ που παρέμεινε στα 1,3742 δολάρια.

Το ενιαίο νόμισμα έχει «κολλήσει» μεταξύ των 1,3685 και 1,3773 δολαρίων στις έξι τελευταίες συνεδρίες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, κυρίως προερχόμενη από συγκεκριμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec. στο διαδίκτυο.

Από την άλλη και όσον αφορά το Τραπεζικό ταμπλό, η Αγορά δείχνει δύσπιστη στα δημοσιεύματα για υψηλότερες του αναμενομένου κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών. Παραμένει πιθανότερο σενάριο η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία θα προκύψει από την εναλλαγή αρνητικών και θετικών ειδήσεων και δημοσιευμάτων.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές βλέπουν να είναι μπροστά κάποια αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που θα διευκόλυνε το σενάριο (που τώρα δείχνει μακροπρόθεσμο) εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Από την άλλη, η περισσότερο συγκρατημένη σχολή σκέψης, επιφυλάσσεται εωσότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου.

Από τεχνικής πλευράς η περιοχή των 1220 μονάδων προβάλει σαν σημαντική στήριξη,  ενώ τα επίπεδα των 1285 - 1305 μονάδων, δείχνουν σαν ενισχυμένη αντίσταση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Οι αγορές κυμαίνονται σε στενό εύρος γιατί οι ΗΠΑ δεν παρέχουν κατεύθυνση
 
Οι Ασιατικές αγορές αξιών έχουν ως επί το πλείστον σταθερή εικόνα σήμερα, παρά το ότι προηγήθηκε μια ανιαρή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ . Το γουάν CNY συνέχισε να υποτιμάται έναντι του δολαρίου USD, κάτι που βοηθούν και οι περαιτέρω απώλειες στις κινεζικές μετοχές . Ωστόσο, άλλα ασιατικά νομίσματα έχουν γενικά καλή εικόνα. Τα επιτόκια της Ασίας έχουν ως επί το πλείστον μειωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης με τις χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ. Τα προσεχή δεδομένα είναι απίθανο να αλλάξουν το κλίμα της αγοράς των ΗΠΑ.


Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε συμφωνία για αναδρομική μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του φυσικού αερίου κατέληξαν χθες ΔΕΠΑ και Gazprom.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013 και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε χθες το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση για την Τετάρτη. Όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, στις προγραμματισμένες αυτές επαφές συζητούνται τα ανοικτά θέματα που συνδέονται με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής και της έκθεσης της BlackRock και τις ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα προκύψουν. Υπενθυμίζεται ότι από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, προέκυψε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της ΒlackRock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Απομένει η τελική έγκριση από την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο) που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως πρόεκυψε από τη σημερινή συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε το ΥΠΕΚΑ να κοινοποιήσει άμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών μας στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.

Συρρίκνωση ζημιών ανακοίνωσε για το 2013 ο Όμιλος Fourlis. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 25,4 εκατ. έναντι € 20,1 εκατ. το 2012. Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε € 5,8 εκατ. έναντι ζημιών € 11,7 εκατ. και οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν € 8,3 εκατ. έναντι ζημιών € 11,3 εκατ. το 2012. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα € 403,3 εκατ., έναντι € 420,3 εκατ. το 2012. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κανένα κίνδυνο αποπληθωρισμού προς το παρόν, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πέτερ Πρετ, ο οποίος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο οικονομικών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Standaard, ο Πρετ υποστήριξε ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός θα αποτελούσε κίνδυνο. Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι στιγμής αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές τροφίμων και ενέργειας. «Η αδύναμη ζήτηση και η υψηλή ανεργία μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι βασική αποστολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, την οποία ορίζει ως πληθωρισμό κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Το εξωτερικό εμπόριο έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σε αντίθεση με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, η οποία άσκησε πιέσεις στο ΑΕΠ. Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση για ήπια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, έναντι αύξησης 0,3% στο τρίτο τρίμηνο.

Τον Μάριο Μόντι συνεχάρη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για Ιδίους Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσίαση έγινε με κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία, εκτός τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, αλλά και ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομάδας. Ο κ. Σαμαράς  οποίος παραβρέθηκε στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του προεδρεύοντας της Ε.Ε., δήλωσε ότι η Ομάδα θα βοηθήσει ώστε η  χρηματοδότηση της Ε.Ε.  να γίνει πιο αποτελεσματική  και πιο απλή.

Σε υψηλό 4 μηνών αναρριχήθηκε ο χρυσός χθες, ενώ το αργό διόρθωσε βίαια κάτω από τα 102 δολάρια. Ειδικότερα, τα συμβόλαια χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4% ή 4,70 δολάρια, φτάνοντας στα 1.342,70 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Από την άλλη, τα συμβόλαια πετρελαίου κατέγραψαν απώλειες 1% ή 0,99 δολαρίων, κλείνοντας στα 101,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η JPMorgan Chase & Co εντός του 2014. Συγκεκριμένα, η οικονομική διευθύντρια της αμερικανικής τράπεζας, Μάριαν Λέικ, είπε σήμερα ότι σχεδιάζεται η κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας στη μονάδα καταναλωτικής πίστης, ενώ παράλληλα θα προστεθούν 3.000 θέσεις στη μονάδα διαχείρισης κινδύνου.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα