Απομένει η τελική έγκριση από την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών (ρεύμα και φυσικό αέριο) που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως πρόεκυψε από τη σημερινή συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).
Όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε το ΥΠΕΚΑ να κοινοποιήσει άμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών μας στοιχεία, που τεκμηριώνουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».
Τι θα περιλαμβάνει η τεκμηρίωση
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η τεκμηρίωση που θα σταλεί στην τρόικα θα περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν σε γειτονικές χώρες, νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το Κοινοτικό δίκαιο και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά τής κυβέρνησης επισημαίνεται επίσης ότι η ανάγκη για λήψη μέτρων, ακόμη και προσωρινού χαρακτήρα (μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι δομικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δρομολογηθεί) είναι επείγουσα, συνεπώς οι απαντήσεις της τρόικας θα πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις
Στη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας έγινε και επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας.
Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί για έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» (απόσχιση και πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ), που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τέλος, συζητήθηκε η πορεία του Κτηματολογίου, οι πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό.
Πηγή: ΑΜΠΕ