Γνώμη: Παρενέργειες ενός σχεδίου

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Τρόικα Κλάους Μαζούχ φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών, για τη συνάντηση της Τρόικα ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου να βάλει «χέρι» στα διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης δεν είναι νέο. Πλείστες φορές κατά το παρελθόν με τον τρόπο αυτό είχαν κλείσει χιλιάδες «τρύπες» εκατομμυρίων ευρώ.

Κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα «ξεγελάσουν» και πάλι την τρόικα. Οψόμεθα. Διότι οι «κουτοπονηριές» τους είναι πλέον γνωστές. Η αλήθεια είναι ότι όποια πρόταση και να καταθέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ελεγκτές πρώτα σκέφτονται ότι… κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Το μείζον ζήτημα που ανακύπτει, δυστυχώς, προκύπτει εκ νέου από την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «…τα διαθέσιμα αυτά κάπου πρέπει να τοποθετούνται, για να μη λιμνάζουν και να έχουν αποδόσεις.

Η ασφαλέστερη βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση, με δεδομένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως έχει, είναι αυτή με εγγύηση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν τοποθετούνται κάπου, τότε πολύ απλά χάνουν χρήματα». 

Δηλαδή, πιστεύουν οι ιθύνοντες του υπουργείου ότι έχει ξεχαστεί το, γνωστό πλέον, PSI, έχει ξεχαστεί το «κούρεμα» των ομολόγων και οι μεγάλες απώλειες που υπέστησαν όσοι είχαν εναποθέσει τις αποταμιεύσεις τους στο κράτος. 

Και σαν να μη φτάνει η επισήμανση αυτή, στην ίδια ενημέρωση υπογραμμίζεται ότι «…αν τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς, έτσι όπως προσφέρονται στο συγκεκριμένο προϊόν». Δηλαδή, τι εννοεί ακριβώς το οικονομικό επιτελείο, ότι πλέον κινδυνεύουν και οι καταθέσεις;

Ή μόνο οι καταθέσεις;

Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και απαιτούνται «χειρουργικοί» χειρισμοί. Δεν επιτρέπεται να δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις, ότι τα ελληνικά ομόλογα, σήμερα τουλάχιστον, έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις καταθέσεις στις τράπεζες!

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, να πείσει για την ορθότητα των χειρισμών του, είναι πολύ επικίνδυνο και δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά, χωρίς λόγο μάλιστα. Δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετούνται με οποιοδήποτε έγγραφο (nonpaper) υπονοούμενα για τις καταθέσεις, απλώς και μόνο επειδή επιθυμούμε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των δανειστών.

Αν αρχίσει και πάλι η «αιμορραγία» των τραπεζικών καταθέσεων, ποιος θα φταίει; Εκτός αν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν κάτι περισσότερο, που εμείς απλώς το διαβάζουμε ακόμη σε γερμανικές εφημερίδες...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα