Συνάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ για θέματα δικαιοσύνης στις 24 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 17:53
UPD:17:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Πρόκειται για μία προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε έξι μήνες και οργανώνεται από την εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

A- A A+

Θέματα δικαιοσύνης, καταπολέμησης της εμπορίας ναρκωτικών, διαχείρισης συνόρων και μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα συζητήσουν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πρόκειται για μία προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε έξι μήνες και οργανώνεται από την εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχο έχει την προετοιμασία της υπουργικής συνάντησης Ε.Ε.-ΗΠΑ σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Η πρώτη ενότητα της συνάντησης θα αφιερωθεί στα θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών θα αναφερθούν στα ζητήματα της διαχείρισης των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ θα υπάρξει και ανταλλαγή πληροφοριών  σχετικά με τα επιτεύγματα που έχουν κατακτηθεί στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που βασίζεται στη λεγόμενη «Παγκόσμια Συμμαχία».

Επίσης ειδική αναφορά θα γίνει τόσο στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος όσο και στην κατοχύρωση της δημόσιας ασφάλειας.

Επιπλέον οι αξιωματούχοι θα αξιολογήσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ζητήματα των Εσωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ.

Όσον αφορά στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, αυτή θα είναι αφιερωμένη σε ζητήματα δικαιοσύνης.

Διάφορες πτυχές του ζητήματος της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ενόψει των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων, τις οποίες εξετάζουν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ.

Ακόμη θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και των ψυχοτρόπων ουσιών.

Στόχος είναι ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο των επικείμενων υψηλού επιπέδου πολυμερών συναντήσεων για το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Ναρκωτικών (CND).

Τέλος τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων και η συνέχεια του πολιτικού διαλόγου για θέματα αναπηρίας συγκαταλέγονται επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή