Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τη δημοσιονομική απογραφή

Αφορμή οι δηλώσεις του γ.δ. της Eurostat
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 13:46
UPD:14:51

ΟΞΥΝΘΗΚΑΝ οι τόνοι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή τη δημοσιονομική απογραφή.

Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eurostat, Μισέλ Βάντεν Αμπέλε, σύμφωνα με τις οποίες ο λογιστικός τρόπος με τον οποίο κατέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση τις αμυντικές δαπάνες ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, προκάλεσαν κύμα επιθέσεων κατά του υπουργού Οικονομίας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, Γιώργο Φλωρίδη, Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρίστο Βερελή.

Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο γ.δ. της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας είπε ότι το 2002 η Eurostat «είχε επικυρώσει» την επιλογή της Αθήνας να καταγράφει τις εξοπλιστικές δαπάνες στο έλλειμμα άμα τη παραλαβή του στρατιωτικού υλικού, καθώς ήταν συμβατή με το ενοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα οικονομικής λογιστικής και γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι γνώριζαν τις ημερομηνίες παραλαβής» του εν λόγω υλικού.

O κ. Αμπέλε διευκρίνισε ότι η μέθοδος αυτή καταγραφής των αμυντικών δαπανών άλλαξε από τη νέα κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. «Τον Απρίλιο του 2004 οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης για τις ημερομηνίες παραλαβής των εξοπλιστικών συστημάτων, οι δαπάνες αγοράς βαρέος οπλισμού δεν είχαν ληφθεί υπόψη και ότι θα κοινοποιούνταν τον Σεπτέμβριο βάσει των στοιχείων των σχετικών με τις πληρωμές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Eurostat.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της κυβερνησης και προσωπικά κατά του κ. Αλογοσκούφη, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ψέμα» αναφερόμενοι στηn απογραφή, η οποία -όπως υποστήριξαν- άφησε έκθετη την Ελλάδα. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, ζήτησαν ακόμα και την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης (εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό) επισήμανε ότι η Eurostat «έχει επικυρώσει τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής και το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια παρουσίαζε μια πλαστή εικόνα για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της |Eurostat, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ο κ. Αμπέλε επικύρωσε τα στοιχεία της απογραφής.

«Δεν έκαναν καμία απογραφή απλά άλλαξαν τον τρόπο καταγραφής των δαπανών», δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η εικονα της οικονομίας που παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα «μεγάλο ψέμα» και σημείωσε ότι την απαξίωση του κύρους της ελληνικής οικονομίας θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς –όπως υποστήριξε- το όλο θέμα δημιουργήθηκε από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Αλογοσκούφη «για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να υλοποιήσουν όσα προεκλογικά υποσχέθηκαν».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, τον οποίο κατά την πρωινή συνεδρίαση αντικαθιστούσε ο υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα