Goldman: Χαμηλότερα κέρδη για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Μεγαλύτερο κόστος εξ αιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 13:26

ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της British Airwyas Plc και της Air France-KLM Group, η Goldman, Sachs & Co., η οποία επεσήμανε, ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των εταιρειών του κλάδου.

Χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή θα εμφανίσουν φέτος οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου, ενώ προβλέπεται κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών τους.

Για την British Airways, τη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η πρόβλεψη είναι 23% χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή, στις 12,84 πένες η μία, σύμφωνα με τον Hugo Scott-Gall, αναλυτή και τους συνεργάτες του, σε έκθεση που διενεμήθη χθες μετά το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων, από την τράπεζα.

Η γερμανική Lufthansa, προβλέπεται να εμφανίσει ζημίες αντί κέρδη ανά μετοχή, όπως προβλεπόταν πέρυσι.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο. Οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών, που έχουν άμεση σχέση με την τιμή του αργού πετρελαίου, αποτελούν περίπου το 10% με 12% του λειτουργικού κόστους των αεροπορικών εταιρειών.

Οι αεροπορικές εταιρείες, μπορεί να εμφανίσουν από κοινού διαφυγόντα κέρδη ύψους έξι δισ. δολ. φέτος, εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν πάνω από τα 44 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών, τον Αύγουστο.

«Το πετρέλαιο, αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε ο Klauss Breil, ο οποίος διαχειρίζεται έξι δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών αεροπορικών εταιρειών, με την Adig Investments στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, αλλά όλοι, αρνούνται να πάρουν θέση».

Οι τιμές του αργού για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου αυξήθηκαν στα 51,40 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 9:29' π.μ., ώρα Λονδίνου. Τα συμβόλαια αργού στη Ν. Υόρκη έχουν σημειώσει φέτος αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 57%, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες εν όψει του χειμώνα.

Οι τιμές των καυσίμων στη βορειοδυτική Ευρώπη, αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 85%. Σήμερα σημείωσαν αύξηση 25 σεντς, φθάνοντας τα 499,50 δολ. ο τόνος, στις 10:30' π.μ., ώρα Λονδίνου.

«Πιστεούουμε ότι οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών θα πέσουν κατακόρυφα, εάν η αγορά πετρελαίου, όπως προβλέπεται, θα ταυτιστεί με τις τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman.

O επικεφαλής της Ryanair Holdings Plc, Michael O'Leary, είχε πει τον μήνα που πέρασε, ότι η αεροπορική εταιρεία δεν θα περιορίσει το κόστος των καυσίμων, επειδή περιμένει από το Νοέμβριο μείωση των τιμών μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά, η Lufthansa, περιόρισε το κόστος τους σε ποσοστό υψηλότερο του 90% για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και σε ποσοστό της τάξης του 50%, για το δεύτερο τρίμηνο του 2005.

Σύμφωνα με την Goldman, η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Lufthansa, θα εμφανίσει 14 σεντς ζημίες ανά μετοχή, αντί κέρδους 54 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπε.

Τα κέρδη ανά μετοχή της Ryanair, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, προβλέπεται να μειωθούν από 11 έως 24 σεντς ανά μετοχή τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο.

Τα κέρδη της Air France, της υπ' αριθμόν ένα αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, προβλέπεται την τρέχουσα χρήση να είναι χαμηλότερα από 72 έως 41 σεντς ανά μετοχή.

Της Iberia Lineas Aereas de Espana SA, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα σε ποσοστό 19% και στα 17 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές της British Airways, υποχωρούσαν κατά 2,25 πένες, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 207,5 πένες η μία, στις 9:47' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Απώλειες εννέα σεντς, ποσοστό 0,76%, σημείωναν οι μετοχές της Air France, φθάνοντας στα 12,94 ευρώ η μία στο Παρίσι. Τέλος απώλειες ενός σεντ, ποσοστό 0,5% σημείωναν οι μετοχές της Iberia, φθάνοντας στα 2,21 ευρώ η μία, στη Μαδρίτη. Απώλειες εννέα σεντς, ποσοστό 3,9% σημείωναν οι μετοχές της Ryanair, φθάνοντας στα 3,83 ευρώ η μία στο Δουβλίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα