Market Beat: Εβδομάδα σημαντικών γεγονότων με εταιρικά αποτελέσματα και εξελίξεις για τράπεζες και οικονομία

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 10:04
UPD:10:06
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το ΧΑ εισέρχεται σε κρίσιμη χρονικά φάση με την έκθεση της BlackRock την Παρασκευή να μην μπορεί να περιμένει άλλο, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θεωρούνται οι κυριότεροι άξονες για την έως τώρα κίνηση των μετοχών. 

Το διεθνές κλίμα σαν συνέχεια της δυναμικής που αναπτύχθηκε την Παρασκευή είναι σχετικά βαρύ με πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια. Αλλά στην Αθήνα οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν ότι χωρίς κάποιες σοβαρές ειδήσεις – εξελίξεις  δεν είναι δυνατό να κατακτήσουν νεότερα υψηλά οι δείκτες. Βέβαια η εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετά γεγονότα που θα φωτίσουν το δρόμο για το αύριο των μετοχών αλλά αν ικανοποιεί τους θεσμικούς θα φανεί κύρια μέσα από την αύξηση του τζίρου.
 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εβδομάδα που ξεκινά φέρνει κοντά την κατάληξή τους αρκετά από τα θέματα που απασχόλησαν τους επενδυτές και αποτέλεσαν τις προσδοκίες που προσπάθησαν να προεξοφλήσουν οι θεσμικοί το Φεβρουάριο. Η επιστροφή της τρόικας, η κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΠ) και η δοκιμασία των "stress tests" για τις Ελληνικές συστημικές Τράπεζες που σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κεφαλαιακές ανάγκες τους προσδιορίζονται στα 5 δις ευρώ τα οποία αναμένονται να ανακοινωθούν επισήμως την τρέχουσα εβδομάδα, αποτελούν θετικά στοιχεία. Σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων και ξένων Επενδυτικών Τραπεζών, συντηρούν το θετικό κλίμα στην Αγορά Κρατικών χρεογράφων, καθώς το spread των 10ετών εγχώριων Κρατικών ομολόγων αν και αυξήθηκε κατά λίγες μονάδες βάσης την εβδομάδα που πέρασε, παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες βάσης. Στον αντίποδα με αρνητικό αντίκτυπο τοποθετείται η εκτίμηση του ΔΝΤ για πιστωτική συρρίκνωση στην Ελλάδα και στο 2015 και η μετάθεση της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους στο β΄6μηνο του έτους.

Το ΧΑ εισέρχεται σε κρίσιμη χρονικά φάση με την έκθεση της BlackRock την Παρασκευή να μην μπορεί να περιμένει άλλο, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που θεωρούνται οι κυριότεροι άξονες για την έως τώρα κίνηση των μετοχών. Η δημοσίευση του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και η κατάθεση προσφορών για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θα αφυπνίσουν τις υποθέσεις των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης έχουμε τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Τρίτη 25/2 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η ΦΡΛΚ, την Πέμπτη ανακοινώνουν ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ και ΜΠΕΛΑ, την ίδια ημέρα έχει Έκτατη Γενική συνέλευση η Κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την Παρασκευή 28/2 ανακοινώνουν από αποτελέσματα οι ΕΥΡΩΒ και Τράπεζα Κύπρου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  Ευρώπη Κόσμος


Η βεβαιότητα των έμπειρων χρηματιστηριακών αναλυτών πως την Παρασκευή τελείωσε το  rebound του S&P500 που ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου, εντυπωσιάζει τον παρατηρητή της εικόνας που άφησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά  η εβδομάδα που πέρασε. Αλλά υπάρχουν αρκετές αιτίες που δικαιολογούν αυτή την στροφή.

Αν ξεκινήσουμε από την στατιστική ανάλυση θα διαπιστώσουμε πως την περασμένη βδομάδα, ο βαρύτερος δείκτης μετοχών στον κόσμο σημείωσε δυο φορές τοπικό υψηλό στις 1846 μονάδες. Πέντε περίπου μονάδες (ή -0,50%) κάτω από το ιστορικό υψηλό των 1850,84 που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου και λειτούργησε αμέσως ως σκληρή οροφή. Άρα, επιβεβαιώθηκε δύο φορές, με τη δεύτερη την Παρασκευή, η απουσία διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που να οδηγήσει τον δείκτη σε ανώτερα επίπεδα. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, από τις 1846,13 μονάδες που σημειώθηκαν στο πρώτο μέρος οι επενδυτές με ρευστοποιήσεις σταθερά μετά το πρώτο δίωρο της διαπραγμάτευσης, τον κατέβασαν ως τις 1835,60, για να τον κλείσουν στις 1836,25, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το μέγιστο ημέρας.    

Το «πρόγραμμα» της εβδομάδας περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τις πωλήσεις νέων κατοικιών και αρκετές ακόμα αναφορές για την αγορά κατοικίας, τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και την τελική ανάγνωση για τον Φεβρουάριο σχετικά με την ψυχολογία των καταναλωτών από την Thomson Reuters και το Πανεπιστήμιο του Michigan. Αν και τα στοιχεία για τη στέγαση είναι πιθανό να ξεπεραστούν, ως αποτέλεσμα θεμάτων που γέννησε ο καιρός, τα δεδομένα της εμπιστοσύνης των καταναλωτών εξακολουθούν να παρέχουν πληροφορίες στους επενδυτές για το αν η οικονομική ανάπτυξη, παραμένει σε καλό δρόμο.

Ο καιρός ήταν μια ακόμα από τις πολλές προκλήσεις για τις εταιρίες λιανικής πώλησης και η περίοδος δημοσίευσης κερδών στις ΗΠΑ τελειώνει με ανακοινώσεις από κεντρικούς εκπρόσωπους του κλάδου  όπως Home Depot Inc, του Lowe Companies Inc, Target Corp, του Macy Inc, TJX Companies, JC Penney Company Inc, Best Buy Co Inc  και Gap Inc. Αλλά το σημαντικότερο της τρέχουσας εβδομάδας μετά την εμφάνιση της προέδρου της Fed, θα είναι η αναθεώρηση της μεταβολής του ΑΕΠ την Παρασκευή, με μια προκαταρτική ανάγνωση στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του τέταρτου τριμήνου. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν αύξηση 2,5%, αρκετά κάτω από την προηγούμενη μέτρηση που το έδειχνε στο 3,2%.

Για την εβδομάδα ο S&P500 υποχώρησε κατά -0,2% έχοντας πλέον πτώση μόλις -0,70%, έναντι του τέλους του 2013. Ενώο Dow έχασε επίσης -0,3% με πτώση -2,9% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε κατά 0,8% με επίδοση +1,11% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε +1,3% με επίδοση έτους 0,1%. Ο δε Nasdaq100 παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος με κέρδη για το 2014 +2,00%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 6 δολάρια, ο δείκτης HUI ενισχύθηκε +1,4% και στο τρέχον έτος κερδίζει +24,2%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν κατά μια μονάδα βάσης στο 2,73% και στο 2014 είναι κάτω κατά 30 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ήταν αμετάβλητες αυτή τη βδομάδα, στο 3,69% χάνοντας φέτος 28bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανέβηκε 1 μονάδα βάσης και είναι στα 69bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 1bp, στο 4,93% και είναι κάτω κατά 120bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας μειώθηκαν 9bps στο 3,60% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 53bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 4bp στο 3,55%, μειωμένες φέτος κατά 60bps. Των γερμανικών bund έχασαν 2bps στο 1,66% υποχωρώντας το 2014 κατά 27bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης μειώθηκαν 2bps στο 2,26% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διατηρήθηκε στα 60bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ανέβηκαν 3bps στο 7,62% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 80bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν πτώση κατά 1 μονάδα βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,78% και έχουν πέσει στο 2014 24bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +3,9% και η ετήσια επίδοσή του είναι -8,8%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε οριακά  κρατώντας κέρδη από το τέλος του 2013 +1,1%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε μικρή πτώση -0,60% και στο 2014 κερδίζει 1,6%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -0,20% και έχει φέτος άνοδο +7,5%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -2,4% και στο 2014 αποδίδει +7,5%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν μικτή μεταβολή. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -1,7% και έχει μείωση -8,0% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με βούτηξε -2,4% έφθασε να χάνει -7,0%, το 2014. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,9% και χάνει φέτος -2,7%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε κατά 1,6% και από το τέλος του 2013 χάνει -2,2%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange δεν παρουσίασε εβδομαδιαία αλλαγή και για το 2014 εμφανίζει πλέον οριακή μεταβολή.

Με το 82% των εταιριών του S&P 500 να έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η αύξηση στα μικτά έσοδα είναι μόλις ένα ευτελές +1,3% σε ετήσια βάση. Πολύ κάτω από το στόχο όλων των αναλυτών - «ταύρων» που εκτιμούσαν για το τρέχον και το επόμενο έτος  άνοδο της τάξης του 5%. Το ερώτημα που τίθεται είναι, απλό ξεμένει από… καύσιμα η παγκόσμια οικονομία;

Τεχνική ανάλυση

Η τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν εκείνη που σταμάτησε την άνοδο του ΧΑ με πτώση της τάξης του -2,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ στις διεθνείς αγορές, οι εβδομαδιαίες μεταβολές ήταν είτε μηδενικές (DAX, Nasdaq, το χρηματιστήριο της Σαγκάης)  αποκαλύπτοντας το φρόνημα των επενδυτών για φρένο στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου,  ή εμφάνισαν μικρή πτώση -0,2% (S&P500, DOW, o MIB της Ιταλίας). Με εξαιρέσεις, τη βουτιά στις αγορές της λατινικής Αμερικής που υποχώρησαν περίπου όσο και το ΧΑ και το κατά +3,9% άλμα του ΝΙΚΚΕΙ. Η εβδομάδα στο ΧΑ τιμώρησε  τους ΓΔ και 25άρη με το ποσοστό πτώσης τους -2,38% και -2,49% αντίστοιχα ενώ ο FTSEM κέρδισε 1,64%.

Αυτό που ίσως αξίζει να παρουσιάσουμε είναι οι μεταβολές των κλαδικών δεικτών που εμφάνισαν την καλύτερη και τη χειρότερη αλυσίδα μεταβολών την περασμένη εβδομάδα. Στην ομάδα των κλάδων με τα περισσότερα ανοδικά κλεισίματα την εβδομάδα των διακριτικών αλλά αποτελεσματικών πιέσεων θα βάλουμε τις εταιρίες της Τεχνολογίας με πτώση μόνο την Παρασκευή -0,97% από +2,21% από +0,16% από +1,89% από +3,73% τη Δευτέρα και στα Χημικά, με κέρδη την Παρασκευή +0,75% από +0,26% από -1,74% από +1,29% από +0,47% τη Δευτέρα. Στον αντίποδα με πτώση και τις πέντε μέρες συναντήσαμε τις εταιρίες Τηλεπικοινωνιών με βουτιά την Παρασκευή -1,82% από -0,25% την Πέμπτη από -0,41% την Τετάρτη της μεγαλύτερης πτώσης στη βδομάδα από -0,82% από -1,92% τη Δευτέρα και των Χρημ/κών Υπηρεσιών με πτώση την τελευταία συνεδρίαση -0,62% από -0,20% από -1,82% από -0,90% από -0,08%. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η εβδομάδα που πέρασε πήρε την κεφαλαιοποίηση από τα 75,152 δις ευρώ και την οδήγησε στα 72,058 δις ευρώ.

Η εβδομάδα στο Χ.Α.

Η τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα είναι αφιερωμένη εκτός των άλλων στην εκπνοή των σειρών του μήνα στα παράγωγα. Φέτος όμως η εβδομάδα αυτή θα έκρινε αν θα συνεχιζόταν ένα δυνατό rebound που ξεκίνησε από τις 30 Ιανουαρίου και είχε δώσει κέρδη για το 2014 ως την Παρασκευή 14/2, πάνω από +10% στον μέσο όρο της αγοράς της Αθήνας. Της πρωτεύουσας της τελευταίας χώρας της ευρωζώνης που ακόμα δεν έχει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά δανεισμού. Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών για την ελληνική οικονομία είναι βεβαία, αλλά το μέγεθός της και το ποσοστό διατηρησιμότητας αυτής της εικόνας ήταν και είναι, για τους ξένους θεσμικούς, συνάρτηση της στάσης που θα κρατήσουν οι ελεγκτές της τρόικας και οι ιθύνοντες της ευρωζώνης.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την συνάντηση του Eurogroup, με κύριο θέμα την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, από το οποίο  το μόνο που έγινε σαφές ήταν ότι συμφωνήθηκε να επιστρέψει το υψηλότερο κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα, που αφορούν σε σενάρια για την λύση που θα προταθεί κάποτε, για να ελαφρυνθεί τόσο η προσπάθεια της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή του με ότι παράγει η ανάπτυξη της χώρας και όχι με την ένεση των κεφαλαίων από τους εταίρους. Αυτή είναι η ιδανική κατάληξη, αλλά υπάρχουν τα επιμέρους εμπόδια που χρειάζεται με πολιτικές αποφάσεις να ξεπεραστούν στα μάτια των ξένων θεσμικών. Τότε τα προσόντα του ΧΑ θα πετύχουν την απορρόφηση επενδυτικών κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα για τις αναδυόμενες οικονομίες. Ως γνωστό ακόμα δεν έχουν καν σκεφτεί να επενδύσουν σε μια αγορά αυτής της κατηγορίας, που βασικό χαρακτηριστικό της είναι το ισχυρό της νόμισμα και το βάθος της βουτιάς στην αξία των μετοχών της, που προκλήθηκε από την μακρότερη ύφεση σε χώρα που δεν πέρασε πόλεμο. Πάντως η αγορά έκλεισε τη βδομάδα με πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις ενώ στην αρχή της δεν έμοιαζε τόσο «απειλητική» για τα blue chip όσο αποδείχθηκε στο τέλος της.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν εκείνη με τις περισσότερες επαναλήψεις μέσα στη βδομάδα. Σημειώθηκε υψηλό ημέρας στα πρώτα λεπτά και μετά πιέσεις οδήγησαν τις τιμές σε αρνητικό πεδίο και στη μέση είχε πλέον σημειωθεί και το ελάχιστο ημέρας που ήταν πάντα κατώτερο από της προηγούμενης συνεδρίασης. Κατόπιν το αγοραστικό ενδιαφέρον που υπερίσχυε της προσφοράς έφερνε τους δείκτες με κέρδη που τα διατηρούσαν ως το τελευταίο ημίωρο. Στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες το ξεφόρτωμα γινόταν έντονο και καθόριζε το ποσοστό της ημερήσιας πτώσης των βασικών δεικτών, με εξαίρεση τις περισσότερες φορές τον FTSEM, που είχε πολλά ανοδικά κλεισίματα σε σχέση με τους ΓΔ και 25άρη.

Το βασικό χαρακτηριστικό όμως από την πρώτη μέρα ως την τελευταία, ήταν οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών, που διευκόλυναν τους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς να καθορίζουν το κλείσιμο. Την Παρασκευή πάλι πτωτικό ήταν το αποτέλεσμα της δυναμικής που περιλάμβανε εγγραφή υψηλού του ΓΔ στα πρώτα λεπτά στις 1260 μονάδες και ελάχιστου στις 14:10 στις 1238 μονάδες αλλά με την βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε «πάνω» στις 1250 μονάδες με τον 25άρη σε οριακή πτώση -0,10% αλλά επίσης κλείσιμο στις 406,5 μονάδες. Στατιστικά δηλαδή το στοίχημα έμεινε ανοικτό αν δεν περάσει σε άνοδο το ΧΑ με κάποια αιτία σοβαρή. Ο τζίρος ήταν κατώτερος της Τρίτης και της Τετάρτης και το αποτύπωμα στην εικόνα της μεταβολής των επιμέρους τίτλων βαρύ, σε σύγκριση με το ποσοστό πτώσης των ΓΔ -2,38% και 25άρη -2,49% ενώ ο FTSEM κέρδισε 1,64%.

Από τον δείκτη των θεσμικών την εβδομάδα αυτή διασώθηκαν με κέρδη οι ΕΥΠΡΟ +2,24%, ΟΛΠ +1,98%, ΠΕΙΡ +0,52%, ΑΛΦΑ +0,43%, και ΕΕΕ +0,05%. Με απώλειες διπλάσιες του 25άρη, ήτοι πάνω από 4,9%, εμφανίστηκαν οι ΕΛΑΚΤΩΡ -6,49%, ΜΠΕΛΑ -6,57%, ΣΟΛΚ -5,50%, ΕΤΕ -5,41%, ΟΤΕ -5,12%, και ΦΡΙΓΟ -4,91%.  Ακολούθησαν απλά με απώλειες ψηλότερες των βασικών δεικτών ΜΙΓ -4,35%, ΕΛΠΕ -3,64%, ΕΧΑΕ -3,23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,29%, ΜΥΤΙΛ -3,25%, ΔΕΗ -3,13%, ΟΠΑΠ -2,76% και ΤΙΤΚ -2,57%. Το πλήθος των πτωτικών με μεγάλες απώλειες έναντι των κερδών του 20% των εταιρειών του 25άρη μπορεί να χαρακτηρίσει σκληρή την εβδομάδα που πέρασε με «αγγελικό» πρόσωπο αφού δεν υπήρξαν εκτός της Τετάρτης άγριες πιέσεις αλλά γλυκό ροκάνισμα των κεφαλαιοποιήσεων. Στον αντίποδα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που οι ανοδικές ξεπέρασαν τις πτωτικές ξεχώρισαν για τα κέρδη τους ΙΝΤΚΑ +14,97%, ΕΒΖ +4,42%, ΝΗΡ +3,35%, ΣΑΡ +3,29%, ΑΤΤ +2,63%, ενώ πάνω από 1,20% ενισχύθηκαν ΟΛΘ, ΠΛΑΘ, και ΦΡΛΚ. Με την άνοδο αυτής της εβδομάδας πλησίασε η ετήσια επίδοση του FTSEM αυτές των υπολοίπων βασικών δεικτών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ισχυροποιήθηκε σήμερα, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν παλαιού τύπου λογικής την απόφαση του G20  για να ωθήσει σε ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη και γύρισαν την προσοχή τους στον αντίκτυπο από την απόσυρση τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από πλευράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας   έπεφτε -0,6 τοις εκατό% ενώ ο Nikkei υποχωρεί -1,1% περιορίζοντας τα προηγούμενα κέρδη του αφού στο πρώτο μέρος είχε άνοδο ως +0,8%.

Οι  μετοχές στην Κίνα βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, σέρνοντας αγορές του Χονγκ Κονγκ προς τα κάτω, αφού τα ακίνητα και τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατόπιν ειδήσεων που τροφοδότησαν φόβους ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν δάνεια σε εταιρείες ακίνητης περιουσίας.

Το τελικό ανακοινωθέν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 στο Σίδνεϊ το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι θα αυξήσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση , που θα προσφέρουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον αποτέλεσμα της παγκόσμιας παραγωγής σε διάστημα πέντε ετών, ενώ η δημιουργία δεκάδων εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, σηματοδοτεί αισιοδοξία πως η εποχή λιτότητας μετά από την κρίση θα είναι παρελθόν.

Το ανακοινωθέν αναγνώρισε τις ανησυχίες για τις αναδυόμενες χώρες με το ότι η Federal Reserve θα εξετάσει τον αντίκτυπο της απόσυρσης νομισματικών μέτρων τόνωσης, που έχει οδηγήσει σε εξάρσεις φυγής κεφαλαίων από ορισμένες από αυτές τις αγορές. Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό τα επόμενα τρίμηνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρυθμός της σταδιακής μείωσης θα συνεχιστεί για την ώρα. Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο την εβδομάδα που πέρασε μετά από τρεις εβδομάδες. Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε περίπου 0,1% στο 80,278, και κινείται μακριά από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας ήτοι το 79,927 που άγγιξε την Τετάρτη, η οποία ήταν η χαμηλότερη από τα τέλη του περασμένου έτους

Το δολάριο ήταν σταθερό έναντι του γεν στα 102,49 γεν, όχι μακριά από ένα υψηλό τριών εβδομάδων στα 102,82 γεν την Παρασκευή.

Το ευρώ είναι κάτω κατά περίπου 0,1% στα 140,74 γεν, μετά το άγγιγμα στα 141,26 την Παρασκευή. Το γεν είναι πιθανό να παραμείνει υπό πίεση από τις προσδοκίες των επενδυτών για περισσότερα βήματα στη χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Μια δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η BOJ αναμένεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο το καλοκαίρι, για να δώσει στην οικονομία ώθηση, αφού οι επιπτώσεις των ως τώρα μέτρων τόνωσης της κυβέρνησης αρχίζει να εξασθενούν. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν παραμένουν δύσπιστοι για το ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτύχει το στόχο της ανόδου του πληθωρισμού στο 2% στις αρχές του επόμενου έτους.

Το ευρώ ήταν σχεδόν επίπεδο σήμερα στα 1,3736 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό των 1,3773 δολαρίων που άγγιξε την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή για να διαπιστώσουν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρκετά «πυρομαχικά» για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Μαρτίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

- Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

«Ως φυσιολογική διόρθωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που διανύσαμε. Όσον αφορά το εξωτερικό, οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η Κίνα συνεχίζει να εμφανίζει στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομίας (μεταποιητική δραστηριότητα), τη στιγμή που τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστοποιούν την ανάπτυξη (οι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την πρόθεση της FED να περιορίσει εκ νέου την ποσοτική χαλάρωση).
 
Από τεχνικής απόψεως ξεκινώντας από το εξωτερικό, οι 1850 μονάδες για τονS&P 500 παραμένουν μια σημαντική περιοχή αντίστασης, όπως και οι 9700-9800 μονάδες για το DAX, ενώ στο το εσωτερικό και το ΓΔ η αντίστοιχη περιοχή οριοθετείται στις 1287-1305 μονάδες. Την εβδομάδα που ξεκινά το ενδιαφέρον στο εσωτερικό θα εστιασθεί στα "stress tests", στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην Αγορά των εγχώριων εταιρικών χρεογράφων».
 
- Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
 
«Τελικά οι 1305 μονάδες χρειάζονται κάτι παραπάνω από την δυναμική των προηγούμενων ημερών για να διασπαστούν και οι αγοραστές έκριναν ότι η συμβολή ειδικών νέων ήταν αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσουν την ενεργή παρουσία τους.
 
Ο λόγος για τον οποίο η Αγορά υποχώρησε είναι περισσότερο η έλλειψη αγοραστών παρά η αύξηση της πίεσης από βραχυχρόνιους παίκτες, ή η αλλαγή στάσης των "δυνατών" χεριών", ενώ η πτώση που καταγράφηκε ήταν σχετικά ομοιόμορφη στους Δεικτοβαρείς τίτλους.
 
Τεχνικά ο Δείκτης δεν απείλησε τις κομβικές περιοχές από όπου διέρχονται οι κινητοί μέσοι και που ορίζουν τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τις Αγοράς. Οι 1.220 μονάδες είναι η επόμενη ζώνη αναφοράς για την αλλαγή της τάσης ενώ ανοδικά το φράγμα των 1300 μονάδων θα απαιτήσει κάτι αρκετά καλύτερο από τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν υποχωρήσει οι συναλλακτικοί τζίροι.
 
Όπως και να έχει οι πληροφορίες που έδωσε το διάγραμμα της Αγοράς ήταν περιορισμένες, παρέπεμπε σε στάση αναμονής διατηρώντας ανέπαφη την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Εκτιμούμε ότι η επόμενη κίνηση θα έχει σαν στόχο την καταγραφή των νέων υψηλών αν και μας προβληματίζει η καθήλωση των συναλλαγών.

Ωστόσο, στο Χ.Α. ο κύριος όγκος των εμπλεκόμενων είθισται να μπαίνει μετά την εκτόνωση της συσσώρευσης. Επομένως παραμένουμε θετικοί μεν ως προς την τάση αναζητώντας την αφορμή που θα δώσει την διαφυγή προς τα νέα υψηλά έτους.
 
Έως την ερχόμενη Παρασκευή πιθανολογείται η δημοσίευση της δεύτερης διαγνωστικής μελέτης της Blackrock, ενώ την τελευταία ημέρα του μήνα αναμένονται και οι κινήσεις προσαρμογής στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου. Περισσότερο 'κερδισμένοι', λόγω αλλαγής υψηλότερων σταθμίσεων, οι ΟΤΕ, Τρ. Περαιώς, Jumbo και FF Group».

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η Κίνα συνεχίζει να οδηγεί τις αγορές

Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα κατά ασιατικές συναλλαγές, με το δείκτη της Σαγκάης κάτω κατά -1,6% για εκθέσεις που ανέφεραν  ότι οι τράπεζες σφίγγουν τις πιστώσεις προς τον τομέα των ακινήτων. Αγορές συναλλάγματος ήταν μικτές, και το ασήμι υποχώρησε σχεδόν κατά 1%. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός θα είναι το κλειδί για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ με την flash μέτρηση του Φεβρουάριο την Παρασκευή θα είναι στο +0,6% σε ετήσια βάση, η οποία μαζί με τη νευρικότητα γύρω από τις τιμές στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υποστηρίζει το αίτημά μας για μείωση στις 6 Μαρτίου κατά 15bp στο επικόκιο αναχρηματοδότησης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Οριστική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το Eurogroup της 1ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο οποίο θα αποφασιστεί η έγκριση της μεγάλης δόσης, που θα καλύπτει το σύνολο ή μεγάλο μέρος των λήξεων του Μαΐου, προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά στις 4 το απόγευμα, μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα διαρθρωτικά. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση,  θα δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα νομοθετήσει όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν μείνει εκκρεμή, με αιχμή τη λίστα του ΟΟΣΑ. Εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι, αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας θα είναι 8,8 δισ. ευρώ και θα καλύψει μεγάλο μέρος των λήξεων ομολόγων του Μαΐου που φτάνουν σε 9,8 δισ. ευρώ. 
  • Μέχρι τα μέσα του έτους προγραμματίζεται να ξεκινήσουν 12 διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση μεγάλων κρατικών ενεργειακών εταιριών και μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα τεθεί υπόψη της τρόικας, μεταξύ των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ τα ΕΛΤΑ, μαρίνες, λιμάνια κλπ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την επίτευξη του στόχου για εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα, καθώς η τρόικα αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα αφού τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Δεν αποκλείει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, η Ελλάδα να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», αναφέρει ακόμη πως στην Ελλάδα επιτυγχάνεται φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα και τα κόμματα υπόσχονται ήδη, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, το πώς θα μοιράσουν αυτά τα χρήματα. Το σημαντικό είναι, κατά την άποψή του, να μην δοθεί τώρα η εντύπωση στην κυβέρνηση στην Αθήνα, ότι μπορεί κανείς να επαναπαυθεί.
  • Βελτίωση των οικονομικών προϋποθέσεων στην Ελλάδα «βλέπει» ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ερωτηθείς εάν θα επένδυε στη χώρα. Σημειώνει ακόμη ότι προτίθεται να επενδύσει, «εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Σόρος τονίζει ότι η «η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ κρίσιμη» και επιμένει ότι η πολιτική λιτότητας «την οποία επέβαλε η κυρία Μέρκελ» ήταν λανθασμένη, καθώς επέτεινε την κρίση χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.
  • Εκταμιεύσεις της τάξης των 1.166 εκατ. ευρώ, έναντι 900 εκατ. το 2012, κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα με έτος αναφοράς το 2013. Σχεδόν το 50% της συνολικής έκθεσης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα αφορά στον δημόσιο τομέα, ποσοστό που ανέρχεται σε 85% αν περιληφθούν και οι κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕπ, το 2013 οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως στους αυτοκινητόδρομους (269.27εκατ.), στο Αθηναϊκό Μετρό (250 εκατ.), στο πρόγραμμα μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ (190 εκατ.) και στο δανειοδοτικό πρόγραμμα της ΕΤΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (120 εκατ.).
  • Επιπρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να χρειαστούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με βάση τα τελευταία τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δύο τραπεζικές πηγές. «Η εκτίμηση για τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 5 δισ. ευρώ περίπου», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Η εκτίμηση αυτή, που βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε η ΤτΕ σε κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υπόκειται στην έγκριση των δανειστών της χώρας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Πέραν των δραματικών πολιτικών εξελίξεων η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κατάρρευση της οικονομίας της. Ενδεικτική είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor’s την προηγούμενη Παρασκευή. Από τις αρχές του χρόνου η ουκρανική γρίβνα έχει χάσει 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ, ενώ τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κρατικού χρέους, αφού ένα μεγάλο τμήμα των δανείων της γίνονται σε συνάλλαγμα.
  • Την τρίτη ανοδική εβδομάδα συμπλήρωσαν  οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή,με τον Stoxx Europe 600 να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα βλέμματα είναι εστραμμένα στη συνεδρίαση του G20, από όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη των αγορών. O βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,37% στις 6.838 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 0,40% στις 9.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 4.381 μονάδες, αναρριχώμενος σε υψηλά 5,5 ετών. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 336,09 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 5,8%. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 έκλεισαν με κέρδη.
  • Υποτονική χαρακτηρίζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίαςο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πιερ Κάρλο Παντοάν, καλώντας τους υπουργούς Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20)  να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο κ. Παντοάν, μέσω της έκθεσης  του ΟΟΣΑ, αναφέρει  ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, λόγω της γενικότερης υποχώρησης της παραγωγικότητας.
  • Την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες την προσεχή πενταετία έθεσαν ως στόχο οι χώρες της ομάδας G20 και δεσμεύτηκαν οι κεντρικές τους τράπεζες να συνεχίσουν να επικοινωνούν «σαφώς» τη νομισματική τους πολιτική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των G20 στο Σίδνεϊ, για την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τη σημερινή τάση, οι χώρες δεσμεύονται να αναπτύξουν φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές.
  • Επιφυλακτικός σχετικά με το συντονισμό μεταξύ κεντρικών τραπεζών δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ενώ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τους συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης που τίθενται από τους G20. Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πιθανώς να συμφωνήσουν να τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για την ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των υπουργών Οικονομικών, όπου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες καλούνται επίσης να συντονίσουν τις πολιτικές προκειμένου να αποφευχθούν οι «εκπλήξεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αναδυόμενες αγορές.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα