Γνώμη: Ζητείται φορο-λογική

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 07:00

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Πέρασαν έξι μέρες από τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας»! Δεν έγινε κάποια διόρθωση, διευκρίνιση και επειδή τα ίδια είχε πει και λίγο παλαιότερα, προφανώς ισχύει.

Δηλαδή, αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία είναι αυξημένοι φόροι, για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα! Εάν το έλεγε αυτό η κυβέρνηση θα εθεωρείτο φυσιολογικό, με δεδομένους τους φορολογικούς νόμους που έχει ψηφίσει και την αύξηση της φορολογίας που έχει επιβάλει σε εισοδήματα και ακίνητα.

Οταν το λέει -και επιμένει- στέλεχος της αντιπολίτευσης, που είναι υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί την εξουσία, το πράγμα είναι σοβαρό και ανησυχητικό για όλους μας.

Η νέα δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, που ταυτίζεται με την άποψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία οι συντάκτες της απέδειξαν το αυτονόητο, πως οι Ελληνες υπερφορολογούνται.

Μια διαπίστωση δηλαδή που ακούγεται καθημερινά παντού, σε σπίτια, σε επιχειρήσεις, σε καφενεία και σε κάθε κοινωνική συναναστροφή. Εκεί που δεν ακούγεται είναι στις συσκέψεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.

Τι γράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Πως ο ΦΠΑ είναι στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη.

Από το 2010 αυξάνεται η φορολογία, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία αυξάνεται. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους επταπλασιάστηκε από το 2010, ο φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκε εννέα φορές. Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 450%.

Ολα αυτά καταγράφηκαν από ανεξάρτητους επιστήμονες του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και αποτυπώνουν τη σημερινή φορολογική πραγματικότητα, η οποία είναι εφιαλτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εάν ο κ. Σταθάκης εννοεί πως το Δημόσιο δεν εισπράττει τους φόρους που βεβαιώνει, τότε το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Στους μηχανισμούς του ΥΠΟΙΚ, αλλά κυρίως στην αδυναμία εκατομμυρίων νοικοκυριών, λόγω μείωσης εισοδημάτων και ανεργίας, να πληρώνουν τους τεράστιους φόρους. Οι «ασθένειες» αυτές μόνο με αύξηση της φορολογίας δεν θεραπεύονται.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα