«Τα δίκτυα νέας γενιάς οδηγούν τη διαδικτυακή ανάπτυξη και αποτελούν πυλώνα της ψηφιακής ανάπτυξης, και εδώ η Ευρώπη δεν έχει χάσει το τρένο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος διαπίστωσε προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ανταγωνιστών της στον συγκεκριμένο τομέα.
«Με δεδομένο ότι η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται 7 φορές πιο γρήγορα απ’ όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, οι τεχνολογίες Πληροφορικής-Επικοινωνιών, μπορούν ν’ αποτελέσουν τον άξονα της αναζωογόνησης τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσουν στον δρόμο της εξόδου από τη σημερινή κρίση», σημείωσε.
Όπως είπε, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι η επίτευξη της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μέχρι το 2015.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει πλέον αποδειχθεί πως η αύξηση κάθε ποσοστιαίας μονάδας στη διείσδυση ευρυζωνικών υποδομών, οδηγεί σε αύξηση 1 έως 1,2 μονάδων στο ΑΕΠ της χώρας καθ’ όσον συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της καινοτομίας και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 3,8% στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Έρευνα που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι τα έσοδα των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, θα φτάσουν το 2018 τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 17,5 δισεκατομμύρια που βρίσκονται το 2013, ενώ οι θέσεις εργασίας την ίδια χρονιά, θα φτάσουν τα 5 εκατομμύρια, από 1,8 εκατομμύρια που ήταν το 2013.
Stokab: Οι βασικοί άξονες του ψηφιακού δικτύου της Στοκχόλμης το 2014
Τους βασικούς άξονες του ψηφιακού δικτύου της Στοκχόλμης το 2014 περιέγραψε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της Stokab Σουηδίας Jörgen Kleist: 100% ευρυζωνική κάλυψη - τέσσερεις φορείς 4G (LTE) - οπτικές ίνες FTTH στο 90% των νοικοκυριών (ταχύτητες έως 1 Gbps) και σχεδόν στο 100% των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Kleist υιοθέτησε την αρχή ότι η υποδομή θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους «παίκτες» με ίσους όρους για να δημιουργείται υγιής ανταγωνισμός στο επίπεδο των υπηρεσιών.
«Η δικτυακή κοινωνία μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια ζωή»
Τα ευρήματα έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το 93% των πολιτών θεωρεί ότι η δικτυακή κοινωνία και η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει τη δημόσια ζωή, επικαλέστηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία στη Θεσσαλονίκη ο Maurizio De Dominicis. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ericsson απασχολεί στην Ευρώπη περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους.