Δ. Λακασάς: Οι οικονομικές κρίσεις δεν διαρκούν για πάντα

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 17:22
UPD:17:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

O Πρόεδρος στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτριος Λακασάς μιλάει στο συνέδριο του The Economist στην Θεσσαλονίκη.

A- A A+

«Οι οικονομικές κρίσεις δεν διαρκούν για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς, ο οποίος προέταξε το τρίπτυχο  «αναγέννηση της ελληνικής παραγωγικής βάσης – εξωστρέφεια – καινοτομία» με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παραγωγική βάση

«Βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία. Η Ευρώπη των εταίρων μας έχει ήδη συνειδητοποιήσει τη σημασία της βιομηχανίας και οφείλουμε να συμπλεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μότο της εταιρείας μου και προσωπικό μου πιστεύω είναι: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα». Σας προσκαλώ όλους να το αγκαλιάσετε και να το υιοθετήσετε».

Εξωστρέφεια

«Με δεδομένη την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής, για να τεθεί η ελληνική οικονομία ξανά σε στέρεες βάσεις, θα πρέπει να μεταφέρει ένα επιπλέον 20% με 25% του ετήσιου ΑΕΠ σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες. Εθνικός στόχος συμμετοχής της συνολικής εξωστρέφειας στο ΑΕΠ είναι να φτάσει στο 50% με ορίζοντα το 2020, ουσιαστικά να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξωστρέφειας. Επιπλέον, παράλληλα με την αύξηση της εξωστρέφειας θα επιτύχουμε και μείωση ανεργίας σε ανεκτά για την κοινωνία επίπεδα έως το 12% από 28% που είναι σήμερα, με ορίζοντα το 2020. Πρόκειται για τον στόχο της διπλής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εξωστρέφεια και απασχόληση, με ορίζοντα το 2020».

Καινοτομία

«Η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης. Θεμέλιο της επιχειρηματικότητας κατά την άποψή μου είναι η ικανότητα της πρακτικής εφαρμογής της καινοτομίας. Εάν μια καινοτομική ιδέα δεν υλοποιηθεί από την επιχειρηματική κοινότητα, δεν έχει πρακτική αξία».

Προτεινόμενα για εσάς