Market Beat: Η είδηση περί άφιξης της τρόικας τη Δευτέρα μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 10:19
UPD:10:19
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η παράταση της αβεβαιότητας λόγω διατήρησης των εκκρεμοτήτων και η προσήλωση των πολιτικών στην προεκλογική αναμέτρηση είναι γεγονός, μετά την απόφαση, για μη απόφαση, επί της ελληνικής περίπτωσης στο Eurogroup χθες. Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές του ΧΑ σήμερα μετά την κλιμακούμενη υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Αλλά βέβαιο είναι ότι θα λειτουργήσει θετικά η επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα τη Δευτέρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι εντυπωσιακή η επιμονή των ισχυρών θεσμικών να κρατούν τις τιμές των βασικών δεικτών στην υψηλότερη για το 2014 ζώνη τιμών ενώ οι εγχώριοι αναλυτές ανοίγουν τα όρια της διακύμανσης του ΓΔ και αντιλαμβάνονται ότι ο μέσος όρος επί τέσσερις μήνες βρίσκεται μέσα στη ζώνη των 1100 ως τις 1300 μονάδες. Αν δούμε το θέμα στατιστικά σε συνδυασμό με την εξέλιξη των σχέσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση τότε είναι πραγματικά δύσκολο χωρίς μια είδηση ουσίας πάνω σε αυτό το θέμα να περάσουν οι τιμές πάνω από τα υψηλά του 2014. Αλλά ίσως σήμερα οι συνειρμοί που θα ακολουθήσουν επειδή η τρόικα επισήμως καταφθάνει είναι πολλοί και αφορούν σε απαντήσεις επί γνωστών εκκρεμοτήτων. Θα φανεί αυτό από τη στάση των θεσμικών σήμερα απέναντι στην ΕΥΡΩΒ και τις τράπεζες γενικότερα.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι η λέξη που περιγράφει το φρόνημα των θεσμικών είναι αναμονή με γεύση προσμονής θετικών εξελίξεων. Αυτές για την ώρα περιορίζονται στην είδηση πως ως το τέλος του δεύτερου μήνα του 2014 η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αφού έφυγε χωρίς αποτελέσματα πέρυσι το φθινόπωρο. Καθώς για να συμβεί αυτό, έχει επιτευχθεί προσέγγιση των επιδιώξεων και των δύο πλευρών στο παρασκήνιο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Οι αγορές στην Wall Street  είχαν αργία.

Οι μετοχές των ΗΠΑ κάλπασαν πρόσφατα από τις αισιόδοξες απόψεις για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά στην αγορά συναλλάγματος η προβολή των βασικών οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ είχε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση δήλωσε ο Daisuke Uno, στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Bank .

Μια αλυσίδα αδύναμων στοιχείων για τις ΗΠΑ, που περιείχαν μια απρόσμενη πτώση της παραγωγής στην μεταποίηση τον Ιανουάριο την Παρασκευή, και μια απογοητευτική επιμέτρηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν θέσει το δολάριο υπό πίεση.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να αναπτύξουν προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει την πολιτική της σύσφιξης, οι περισσότεροι αναμένουν ως πιο πιθανό να διατηρήσει στον τρέχοντα ρυθμό μείωσης της αγοράς ομολόγων της κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις επί της πολιτικής της.

Η αγορά μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια την Τετάρτη, όταν η Fed δημοσιεύει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της στις 28 - 29 Ιανουαρίου.

Ευρώπη

Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100, ^FTSE+1,09% με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να υπεραποδίδει με αφορμή την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,09% στις 6.736 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,06% στις 9.657 μονάδες και ο γαλλικόςCAC 40 σημείωσε πτώση 0,12% στις 4.335 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με κέρδη 0,37% στις 334,56 μονάδες.

Πάντως σε όλη την Ευρώπη κυριάρχησαν τα θετικά πρόσημα, με 12 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν με άνοδο.
Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η Vodafone ενισχύθηκε κατά 2% και η νορβηγική Telenor έκλεισε με κέρδη 1,6%, με την GSMA, την παγκόσμια αρχή του κλάδου, να εκτιμά ότι αναμένει άνοδο των πωλήσεων νέων γραμμών το 2014. Στον κλάδο των μεταλλευτικών, η Polymetal ενισχύθηκε κατά 4,2% και η Randgold κέρδισε 1,7%. Άλμα 12% σημείωσε η SGL Carbon, στον απόηχο του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας σχεδιάζουν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής. Στον αντίποδα, με απώλειες 4,4% έκλεισε η Neste Oil, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της σε "αγορά", από "ουδετερότητα" νωρίτερα, από την Nordea Bank.

Τεχνική ανάλυση

Στις 12/2 σημειώναμε:

«Τεχνικά χθες η αγορά έδειξε ότι έχει πλέον κατακτήσει το δικαίωμα να βρίσκεται ο 25άρης πάνω από τις 410 μονάδες, που ήταν χονδρικά μια σκληρή οροφή σε όλη τη διάρκεια του 2013, από τον Απρίλιο και μετά. Ήταν ο μήνας στο πρώτο δεκαήμερο του οποίου άρχισε μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδος που αποδόθηκε στις τράπεζες η οποία πήρε τον 25άρη από τις 270 μονάδες και τον οδήγησε στις 410,78 και μόλις τις έγραψε βούλιαξε στο κλείσιμο στις 394,61 μονάδες. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά και σε δυο συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Για αυτό ήταν στατιστικά σημαντική η διαπίστωση την μετατροπής του επιπέδου αυτού σε στήριξη στην τρέχουσα φάση έστω και αν αυτή επιβεβαιώθηκε μόλις χθες».

Στις 13/2 συμπληρώναμε:

«Η δυναμική της αγοράς για αρκετούς εγχώριους αναλυτές έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανόδου για την προ των εκλογών του Μαΐου περίοδο και θα βασανιστεί με ταλαντώσεις πέριξ και κάτω από τις 1300 μονάδες.  Η δική μας εκτίμηση είναι πως αυτή τη φορά ο ΓΔ θα χρειαστεί να περάσει πάνω από τις 1300 μονάδες για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ζώνη τιμών που θα λειτουργήσει ως αντίσταση, η οποία προέκυψε από συναλλαγές που έγιναν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2011. Στις 3/6 ο ΓΔ έκλεισε στις 1333,66 μονάδες και στην αμέσως επόμενη σημείωσε υψηλό στις 1341,25 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1323,3 μονάδες. Από αυτές φαίνεται ότι το άνω όριο της ζώνης αντίστασης είναι οι 1340 μονάδες και από τις συνεδριάσεις του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου του 2011 κάτω όριο είναι οι 1320 μονάδες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η συνέχεια στην άνοδο είναι δυνατό να φέρει μπροστά σε σημαντική αντίσταση το ΧΑ, από την ώρα που θα οριστούν τιμές κλεισίματος πάνω από τις 1300 μονάδες κάτι που δεν αποκλείει η δυναμική του Φεβρουαρίου και η παράδοση που θέλει η κορυφή του πρώτου τριμήνου να σημειώνεται γύρω από τις 20 με 22 του μήνα με τις λιγότερες μέρες. Αυτή η οροφή έχει προκύψει από συναλλαγές του 2011 καθώς σε επίπεδα τιμών εκείνης της περιόδου έχουν επαναφέρει τις τιμές οι θεσμικοί από πέρυσι».

Σήμερα θεωρούμε πως είναι πιθανή μια πρώτη προσπάθεια να δοκιμαστούν οι πρόσφατες αντιστάσεις και να ξεπεραστούν διαφορετικά η απογοήτευση των επενδυτών δεν θα επιτρέψει μικρές απώλειες στους βασικούς δείκτες.

Χ.Α.

Με μικρές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αναμένουν το επόμενο σήμα για να διαλέξουν κατεύθυνση. O Γενικός Δείκτης έκλεισε  στις 1.276,82 μονάδες με πτώση 0,28%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.282,65 μονάδες (άνοδος 0,17%) και χαμηλό στις 1.265,67 μονάδες (πτώση 1,16%). Μετριότατος ο τζίρος που ανήλθε σε 56,9 εκατ., που γίνεται ακόμη φτωχότερος αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,16 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 22,54 εκατ. τεμάχια.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών επιδιώξεων, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να εκκρεμεί ακόμη. Η αβεβαιότητα που συντηρείται αντανακλάται πλήρως στο ταμπλό, καθώς χωρίς μια ουσιαστική και ξεκάθαρη λύση δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει τις αγορές να λαμβάνουν απόφαση ακόμη και την τελευταία στιγμή επομένως ούτε προς την κατεύθυνση της μη λύσης για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-15 μπορεί να τοποθετηθεί κανείς. Επί της ουσίας το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί σε τρία σημαντικά ζητήματα. Επιστροφή τρόικας, BlacRock και χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Όσο αυτά τα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή, οι ξένοι θα απέχουν και η αγορά θα βρίσκεται περιορισμένη και άτονη μέσα σε συγκεκριμένο εύρος. Η αναμονή αυτή έδωσε την ευκαιρία στην αγορά να αποκομίσει για ακόμη μία μέρα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, με τους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει να διορθώνουν σημαντικά.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας ξεχωριστές αναφορές πρέπει να γίνουν για τις μετοχές των Ιντρακομ ( Άνοδος 7,14% με συναλλαγές 1 εκατ. τμχ και την κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ), εν μέσω έντονων φημολογιών για ενδιαφέρον ενδιαφέρον τρίτων σε τμήματα του ομίλου, και Eurobank με άνοδο 5,74% και συναλλαγές 2 εκατ. τμχ. Πολύ καλή η εικόνα των Kleeman και Ιντρακατ.

Στο ταμπλό, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,00% και ΟΤΕ ΟΤΕ-1,92% βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες 2% και 1,92% αντίστοιχα, ενώ ΔΕΗΔΕΗ-1,52% και Εθνική ακολούθησαν κατά πόδας με απώλειες 1,52% και 1,08% αντίστοιχα. Στον αντίποδα στάθηκε η Coca Cola η οποία με «χρονοκαθυστέρηση» (τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν την Παρασκευή), απέδωσε κέρδη 2,32%, ηJumbo η οποία ενισχύθηκε κατά 1,81% φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά (14,10 ευρώ) και η Τιταν η οποία βρέθηκε στο +1,71%.

Σήμερα

Μια σειρά από απογοητευτικά στοιχεία των ΗΠΑ υποχρέωσαν το δολάριο να παραμείνει σήμερα κοντά σε επίπεδα χαμηλών έξι εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενώ οι ασιατικές μετοχές ως επί το πλείστον υποχώρησαν μετά τα αυξημένα κέρδη κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Ο δείκτης δολαρίου οδηγήθηκε στο 80,114 κοντά στο μέχρι στιγμής χαμηλότερο επίπεδο του φέτος, ενώ ο χρυσός και το ασήμι βρισκόταν κοντά ψηλά 31/2 μηνών σαν αντίδραση έναντι της αδυναμίας του δολαρίου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2%, καθώς οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά δύο μηνών αφού πρώτα η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει κεφάλαια από τις αγορές χρήματος.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε κόντρα στην τάση, με κέρδη 0,9% καθώς ενισχύεται από την υποχώρηση του γιεν, προσθέτοντας στο +0,6% αύξηση την προηγούμενη ημέρα. Μέρος από τη δύναμή του ΝΙΚΚΕΙ είναι πιθανό να προέρχονται από την κερδοσκοπία που εδράζεται στην προσδοκία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ήταν δυνατό να λάβει νέα βήματα χαλάρωσης, όπως αγορές περισσότερων μετοχών, αν και η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς δεν βλέπουν αλλαγή πολιτικής.

Οι μετοχές των ΗΠΑ κάλπασαν πρόσφατα από τις αισιόδοξες απόψεις για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά στην αγορά συναλλάγματος η προβολή των βασικών οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ είχε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση δήλωσε ο Daisuke Uno, στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Bank .

Μια αλυσίδα  αδύναμων στοιχείων για τις ΗΠΑ, που περιείχαν μια απρόσμενη πτώση της παραγωγής στην μεταποίηση τον Ιανουάριο την Παρασκευή, και μια απογοητευτική επιμέτρηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν θέσει το δολάριο υπό πίεση.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να αναπτύξουν προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει την πολιτική της σύσφιξης, οι περισσότεροι αναμένουν ως πιο πιθανό να διατηρήσει στον τρέχοντα ρυθμό μείωσης της αγοράς ομολόγων της κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις επί της πολιτικής της.

Η αγορά μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια την Τετάρτη, όταν η Fed δημοσιεύει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της στις 28 - 29 Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι το δολάριο έχασε ισχύ,το ευρώ παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα στο 1,3702 δολάρια σήμερα, αφού χτύπησε υψηλό τριών εβδομάδων στα 1,37245 δολάρια τη Δευτέρα. Το ενιαίο νόμισμα βοήθησε επίσης μια βελτίωση της εικόνας της Ιταλίας μετά την  εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στην Ιταλία ο ηγέτης Matteo Renzi της κεντροαριστεράς, ο οποίος έχει υποσχεθεί να παραδώσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό βοήθησε να πιεστούν οι αποδόσεις του ιταλικού χρέους έως τα χαμηλά οκτώ ετών.

Το δολάριο ανέκαμψε στα 101,92 γεν από τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας των 101,38 γεν τη Δευτέρα και οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο. Το αυστραλιανό δολάριο χτύπησε υψηλό πέντε εβδομάδων στα 0,9078 δολάρια, έτοιμο να δοκιμάσει τη σθεναρή αντίσταση γύρω από τα 0,9080 δολάρια. Ο χρυσός και το ασήμι παρέμειναν κοντά στην κορυφή 3,5 μηνών που χτύπησαν τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισημαίνει:
 
Ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο, παραμένει ο μειούμενος τζίρος που θα χρειαστεί να αυξηθεί σε περίπτωση που η Αγορά θελήσει να κάνει την υπέρβαση των πρόσφατων υψηλών, ενώ υπάρχει σημαντική υστέρηση από πλευράς νέων που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Ουσιαστικά έχουμε ήδη 4 μήνες συσσώρευσης ανάμεσα στις 1100 και 1300 μονάδες και ο μήνας που τρέχει θα δούμε αν είναι ικανός να μας δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Στο πολιτικό σκηνικό, όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται να μπαίνουμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν είναι κατ' ανάγκη κακό για την Αγορά. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λύσει πολλά θέματα με το νέο φορολογικό, μιας και όσο κωλυσιεργεί προβληματίζει την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς.

Το ελληνικό spread ήδη σε νέα χαμηλά, δείχνει πως το 2014 είναι ικανό να καταφέρει να μας πάει σε επίπεδα που θα μπορούσαμε να κάνουμε "δοκιμαστική πτήση" στις Αγορές. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των 320 δισ είναι διακρατικό, ενώ αν το ΤΧΣ καταφέρει την επόμενη τετραετία να πάρει πίσω τα 50 δισ. από την διάσωση των Τραπεζών, τότε το χρέος, παράλληλα με μία σημαντική επιμήκυνση και μερικές ακόμα παρεμβάσεις, θα πέσει σε επίπεδα βιώσιμα και διατηρήσιμα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν τις αγορές

Οι Ιαπωνικές μετοχές ενισχύθηκαν 2% και το γεν έχει αποδυναμωθεί -0,6% μετά την απόφαση της BoJ που διπλασίασε το μέγεθος της δύο μηχανισμών δανεισμού με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, και παρέτεινε την προθεσμία των δύο προγραμμάτων κατά ένα έτος. Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στο 4ο τρίμηνο, παρόλο που η BoJ συνεχίζει να το χαρακτηρίζει ως «μέτρια ανάκτηση».

Σε αντίθεση, τα πρακτικά της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας  για τη συνεδρίαση στις 4 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για το απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό στο 4ο τρίμηνο, οδηγώντας το AUD σε ενίσχυση κατά 0,3%.

Η PBoC Κεντρική Τράπεζα της Κίνας χρησιμοποιώντας συμφωνίες επαναγοράς ομολόγων προέβη στην αποστράγγιση της ρευστότητας από τις αγορές χρήματος σήμερα, για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες. Αυτό έρχεται μετά από τα στοιχεία στο Σαββατοκύριακο που έδειξαν μια αύξηση του τραπεζικού δανεισμού τον Ιανουάριο. Ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,5 % σήμερα το πρωί, με τη μεγαλύτερη από τις χαμηλές επιδόσεις στην Ασία, μετά το δείκτη SET. Σε αντίθεση, οι ινδικές μετοχές πραγματοποίησαν ράλι. Σε μια ενδιάμεση εκτίμηση του προϋπολογισμού χθες πριν από τις εκλογές στην Ινδία, η κυβέρνηση προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, και επίσης θα κάνει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα ιταλικά ομόλογα συνέχισαν να ενισχύονται αφού ο διορισμός του κ. Renzi ως πρωθυπουργού θεωρείται από την αγορά ως μετρίως θετικό γεγονός. Περαιτέρω στήριξη ήρθε από την Moodys καθως αύξησε το outlook στην αξιολόγηση της Ιταλίας Baa2 σε σταθερό από αρνητικό. Η αυξανόμενη οικονομική ανθεκτικότητα της κυβέρνησης και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τους ισολογισμούς της κυβέρνησης αναφέρθηκαν σαν βασικοί λόγοι.

Τρεις κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν σήμερα στην Τουρκία, την Ουγγαρία και τη Χιλή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά το τέλος τουEurogroup. Ίσως και εντός του Μαρτίου η αξιολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών της Ελλάδας από τους πιστωτές της, αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. Όπως δήλωσε ο υπουργός το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επί της αξιολόγησης του προγράμματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου.

Κοινοπραξία, με επικεφαλής την Intrasoft International, επιλέχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. να υλοποιήσει σύμβαση - πλαίσιο αξίας 83 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η σύμβαση αυτή (CUSTDEV3) αφορά στην εφαρμογή της νέας τελωνειακής πολιτικής της Ε.Ε. και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων εξειδικευμένων τελωνειακών εφαρμογών για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Νέο Κοινοτικό Τελωνειακού Κώδικα (Union Customs Code), για να αντικαταστήσει τον ισχύοντα κοινοτικό τελωνειακό κώδικα, τον οποίο θα πρέπει να εφαρμόσουν και τα 28 κράτη μέλη.

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,7 εκατ. ευρώ, παρά την απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 43 εκατ. ευρώ, παρουσίασε η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-0,25% στη χρήση του 2013 έναντι ζημιών 28,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.  Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως τα έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 16% σε 7,3 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης των καταθετικών επιτοκίων, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 29% σε 2,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αποπληρωμής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων.

Τρία νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 36 MW, έθεσε σε λειτουργία στη χώρα η Τέρνα Ενεργειακή, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό στα 544 MW. Συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ισχύος 11,7 MW και 6,3 MW, αντίστοιχα, καθώς και ένα αιολικό πάρκο στο Δήμο Ρόδου, στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου, ισχύος 18 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 302 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 74 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 308 MW, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μήνυμα να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να προχωρήσει στον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Το μήνυμα εστάλη εν μέσω των ανησυχιών ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ενδέχεται να θελήσει να αγνοήσει τους οικονομικούς κανόνες των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Ρέντσι, που έλαβε την Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα, είχε αναφέρει πέρυσι ότι η Ιταλία ίσως «σκεφτεί να παραβιάσει» το όριο του ελλείμματος 3% που έχει θεσπίσει η Ε.Ε., αν καταφέρει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Δεν χρειαζόμαστε νέα διάσωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κουέλιο αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να ζητήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας από την τρόικα.  Όπως είπε ο  κεντροδεξιός πρωθυπουργός, η Πορτογαλία έχει καλύψει σχεδόν πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 και η πορτογαλική κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δημόσια οικονομικά και το 2015.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους διαδρόμους της Wall Street η είδηση ότι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έχει τοποθετήσει περί τα 1,3 δισ. δολάρια ως... στοίχημα για την πτώση του δείκτη - βαρόμετρου της αμερικανικής αγοράς, του S&P 500.

Ο Σόρος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι όχι μόνο μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα αλλά και κερδίζει κιόλας από τις επιλογές που κάνει κατά καιρούς. Μάλιστα, η είδηση αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση μια παράξενης και έντονης φημολογίας στη Wall Street ότι η πορεία του δείκτη S&P 500 ομοιάζει όλο και περισσότερο με την πορεία του δείκτη Dow λίγο πριν το κραχ του... 1929.

Προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης καλλιεργούν οι επενδυτές, αν και η ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού παραμένει. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 8 έως 31 Ιανουαρίου, και στην οποία αποτυπώνεται η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της Ευρωζώνης το α' τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές από μια μακροχρόνια ύφεση, ενώ μόλις το 25% εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν τα θεμελιώδη.

Σε επίπεδα - ρεκόρ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στο τέλος του 2013, ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 961,6 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το χρέος αυξήθηκε κατά 8,7% στο 94% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον στόχο του 94,2% που είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση για το 2013. Πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η Ισπανία ήταν μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους στην Ε.Ε. Το 2007, το επίπεδο του χρέους της ήταν γύρω στο 36% του ΑΕΠ.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα