Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αμερικανική αγορά

Ο Σόρος στοιχημάτισε 1,3 δισ. δολ. στην πτώση του S&P 500
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 21:43
UPD:21:50
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Φωτογραφία αρχείου.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους διαδρόμους της Wall Street η είδηση ότι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έχει τοποθετήσει περί τα 1,3 δισ. δολάρια ως... στοίχημα για την πτώση του δείκτη - βαρόμετρου της αμερικανικής αγοράς, του S&P 500.

Ο Σόρος έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι όχι μόνο μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα αλλά και κερδίζει κιόλας από τις επιλογές που κάνει κατά καιρούς. Μάλιστα, η είδηση αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση μια παράξενης και έντονης φημολογίας στη Wall Street ότι η πορεία του δείκτη S&P 500 ομοιάζει όλο και περισσότερο με την πορεία του δείκτη Dow λίγο πριν το κραχ του... 1929.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αμερικανική αγορά φαίνεται ότι είναι υπερτιμημένη, ενώ τα επίπεδα στα οποία έχει ανέλθει δεν φαίνεται να είναι ικανά να στηρίξουν τις επιστροφές που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν. Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές της Wall θα μπορούσαν να σκιαστούν από ύφεση στις ΗΠΑ, πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και απότομη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές των μετοχών έφτασαν σε επίπεδα - ρεκόρ φέτος παρά τη μειωμένη απόδοση της οικονομίας και τα μικρά κέρδη των εταιρειών. Ενώ στις αρχές του 2013 το PE του S&P 500 ήταν στο 13,5, προσφάτως η αναλογία αυξήθηκε κοντά στο 16%, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ του 14,5%, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερα κέρδη το 2014. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αγορά θα ανέβει κι άλλο χωρίς να υπάρξει αύξηση στα εταιρικά κέρδη, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο S&P 500 πρόσφατα διέσπασε αντιστάσεις των 1.825 και 1.832 μονάδων, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους του δείκτη δεν είναι μεγάλα, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για τις 1.975 μονάδες μέσα στο 2014, ήτοι 6-7% υψηλότερα από τα τρέχοντα.

Σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν ότι το 2013 ήταν ένα έτος μαζικών κερδών, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση του S&P 500 να κλείνει με άνοδο 29%. Μετά από μία τέτοια κίνηση είναι λογικό οι επενδυτές να αναζητούν ένα μέρος από τα κέρδη τους.

Έτσι, με τις αποτιμήσεις να βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο 10 ετών, το καύσιμο που θα τροφοδοτήσει τη συνέχεια της ανόδου θα πρέπει να είναι η αύξηση των εταιρικών κερδών, αλλά σ' αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν συσσωρεύσει πάνω από 13,4 τρισ. δολάρια χρέους, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Fed, με πάνω από 1 τρισ. να λήγει μέσα στην επόμενη 5ετία.

Πάντως, αυτή την εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο σημαντικά γεγονότα. Στα πρακτικά της νομισματικής επιτροπής της Fed, της FOMC, καθώς και στα αποτελέσματα από το δείκτη τιμών καταναλωτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα