Συγκρατημένη αρχή

Εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ο όγκος των συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, μιας εβδομάδας γεμάτης από εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία. Οι αργίες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία κράτησαν περιορισμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από ορισμένα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως Citigroup και Intel. Το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, αγγίζοντας νέο ρεκόρ, τα 53,69 δολάρια.

Στη Wall Street, οι ελπίδες των επενδυτών ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι καλύτερα των προβλεπόμενων προσέφεραν κάποιο στήριγμα στην αγορά, όμως το νέο ρεκόρ των τιμών αργού συγκράτησε τις ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters Estimates, ο ρυθμός αύξησης των κερδών στο τρίτο τρίμηνο προβλέπεται να αυξηθεί 15% έως 16%, όμως οι επενδυτές φοβούνται ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση των τιμών πετρελαίου θα γίνει αισθητός στα εταιρικά κέρδη τέταρτου τριμήνου.

Οι επενδυτές θα ήθελαν να ακούσουν ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με διψήφιο ποσοστό το επόμενο έτος, όμως αυτό μάλλον θα αποδειχθεί αδύνατο για ορισμένους κλάδους με την τιμή πετρελαίου να παραμένει πάνω από τα 53 δολάρια το βαρέλι, εκτιμούν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 26,77 μονάδες, ποσοστό 0,27%, φθάνοντας στις 10.081,97 μονάδες. Με άνοδο 8,79 μονάδων, ποσοστό 0,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.928,76 μονάδες.

Στην Ευρώπη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς το νέο ιστορικό ρεκόρ του αργού ενίσχυσε τον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος αντιστάθμισε την εξασθένηση του τομέα τηλεπικοινωνιών μετά την πώληση μεγάλου μεριδίου της Deutsche Telekom.

Η μετοχή της τελευταίας υποχώρησε 1,1%, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση πώλησε μερίδιο 6,3% στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο σε τιμή άνω των 4,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε αμετάβλητος στις 1.009,6 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1%. Στην Ευρώπη, η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων «ανοίγει» σήμερα με την ανακοίνωση της Philips και ακολουθεί η Nokia μεθαύριο.

ΕΦH TΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα