Αμφιβολίες για το αν υπάρχει επί της ουσίας πρωτογενές πλεόνασμα εκφράζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει για το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς αυτό, όπως υποστηρίζουν, στηρίχτηκε στην ισοπέδωση της ελληνική οικονομίας.
Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το πλεόνασμα ως μέρος της επικοινωνιακής της πολιτικής εν όψει των ευρωεκλογών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι για να συνεχίσει στα ίδια θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας.
Επικαλούμενο τους υπαινιγμούς αξιωματούχων της Eurostat και της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει και θέτει σειρά ερωτημάτων ξεκινώντας από το μείζον, που αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους - σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - θα πρέπει να περιοριστούν οι πανηγυρισμοί είναι ότι το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε «στη δυστυχία του ελληνικού λαού». Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η Κουμουνδούρου επικαλείται τα στοιχεία για την ανεργία που αυξήθηκε κατά 28% και την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 35%.
Παράλληλα, διαπιστώνεται «ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας» με ενδεικτικό παράδειγμα την μείωση των εξαγωγών το 2013, ενώ υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το κατά πόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί. Βασικός λόγος, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι τα έσοδα στηρίχτηκαν στην «υπέρογκη φορολόγηση» και τα «απάνθρωπα μέτρα ‘συμμόρφωσης’, εξαντλώντας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που είναι θετικό το αποτέλεσμα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.
Χαρακτηρίζοντας τέλος εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς και την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι έρχεται νέο δάνειο.