ΕΚΤ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 13:08
UPD:13:14
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν μια επιλογή πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επιδεινωθούν, δήλωσε χθες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ  Έρκι Λικάνεν.

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αλλά έθεσε σε συναγερμό τις αγορές για μια πιθανή κίνηση το Μάρτιο, αναγνωρίζοντας ότι οι αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πλήξουν την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σε ακρόαση επιτροπής της βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο, εάν τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν επιλογή για την ΕΚΤ, ο Λικάνεν απάντησε ότι «εάν οι πληθωριστικές προοπτικές μας επιδεινωθούν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

«Ανάμεσα σε όλα αυτά τα εργαλεία, τα οποία μπορούμε να εξετάσουμε και τα οποία έχουμε συζητήσει, είναι και τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα