Market Beat: Με θετικό το ξεκίνημα στην Ασία η τάση θα εξαρτηθεί από τους όγκους

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 10:23
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ εξελίχθηκε πάνω στο στατιστικό αποτύπωμα της περασμένης εβδομάδας, καθώς στις τράπεζες που αποτελούν πάλι τον κορμό των μετοχών του 25άρη που συγκεντρώνουν το θεσμικό συναλλακτικό ενδιαφέρον, διατηρήθηκε η εύνοια για τις ΕΤΕ και ΠΕΙΡ ενώ οι πιέσεις βούλιαξαν την τιμή της ΕΕΕ των ΕΛΠΕ της ΔΕΗ της ΣΩΛΚ και ΤΙΤΚ.

Με μικρά βήματα ανάλογα των όγκων συνεχίζεται η άνοδος που κρατά από τις 30 Ιανουαρίου και μετρά πλέον οκτώ διαδοχικά ανοδικές συνεδριάσεις. Η αλυσίδα των 8 είναι από τις μακρύτερες με την μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στο βίο του ΧΑ στο ευρώ και αν και υπάρχει και μεγαλύτερη θεωρούμε ότι η παράδοση επιβάλλει μια καθοδική συνεδρίαση σήμερα αύριο. Από την άλλη πλευρά όμως βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στις 17, στο Eurogroup, υπάρχει η προσδοκία να έχουμε ανακοινώσεις σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατό μέρος των αιτίων που συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον μα μην σχετίζεται με το στοίχημα ότι θα υπάρξει παραδοχή από τα επίσημα όργανα της ευρωζώνης της βελτίωσης στα μακροοικονομικά της χώρας. Υπάρχουν δε και εκείνοι που παρακολουθούν με σεβασμό την τάση και απλά ετοιμάζονται σε κάθε αρνητικό μήνυμα να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους έχοντας αντιληφθεί την κερδοφόρα θολούρα που έχουν δημιουργήσει εγχώριοι και Ευρωπαίοι ιθύνοντες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως δεν υπάρχουν στοιχεία που αφορούν σε κάποια βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς τα οποία ερμηνεύουν την απόφαση των θεσμικών να περάσουν και να διατηρήσουν την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πάνω από τα 72 δις ευρώ. Για αυτό  περάσαμε σε παρατηρήσεις που αφορούν στην παράδοση και όχι την πολιτική η οποία παρόλα αυτά παρέμεινε ο κύριος άξονας στην διαμόρφωση του κλίματος των συναλλαγών.

Θεωρούμε πως χωρίς μια υπολογίσιμη αλλαγή στο διεθνές κλίμα οι όγκοι θα καθορίσουν το μέγεθος της μεταβολής των βασικών δεικτών χωρίς να αποκλείουμε πως θα υπάρξει ένα γεγονός που ενδεχόμενα να επιβαρύνει την διθενή ατμόσφαιρα. Η παράδοση θέλει την χρονιά που αλλάζει η ηγεσία της Fed, να εμφανίζει ο S&P500 πτώση της τάξης του -7% και σήμερα, θα έχει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τα πρώτα δείγματα της προσωπικής ισχύος σε επικοινωνιακό επίπεδο της κ Γέλεν.  Οι ασιατικές αγορές πάντως σήμερα, περιμένοντας την νέα Πρόεδρο της Fed να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο κινούνται όλες ανοδικά, υπογραμμίζοντας την εντύπωση που έχουν οι θεσμικοί ανά τον κόσμο πως η Γέλλεν θα ευνοήσει με την πολιτική της τις αναδυόμενες αγορές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Με οριακά θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street, με τους επενδυτές εμφανώς να περιμένουν την αυριανή πρώτη κατάθεση της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να ορίσουν τη μελλοντική στρατηγική τους.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 15.801,79 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,5% στις 4.148,17 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2% στις 1.799,78 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, η Γέλεν αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι σε σωστή, αλλά εύθραυστη, τροχιά, και επομένως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο και αυτό διαφάνηκε στις περιορισμένες διακυμάνσεις στο ταμπλό.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα του δ' 3μηνου 2013 από 56 εταιρείες του δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένων και της Cisco Systems και της American International Group. Από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα το 76% των εταιρειών έχουν ανακοινώσει κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Apple με κέρδη 1,79% παρείχε σημαντική στήριξη στο δείκτη Nasdaq,^IXIC+0,54% καθώς διαθέτει και τη μεγαλύτερη στάθμιση. Η άνοδος ήρθε μετά την είδηση ότι ο μέτοχος Carl Icahn παραιτήθηκε από το δικαίωμα για επιπλέον ρευστοποίηση των μετοχών που κατέχει, εξέλιξη που θα σταματήσει τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων του τεχνολογικού κολοσσού.

Τις χειρότερες απώλειες του δείκτη S&P 500 κατέγραψε η Loews, η οποία έκλεισε πτωτικά κατά 4,54%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 0,51 δολάρια ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο του 2013, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 0,71 δολάρια.

Τέλος, θετικά λειτούργησε στην αμερικανική αγορά η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αποφυγή νέας υπέρβασης του ορίου χρέους.

Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούμενοι καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.236,66 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,20% στις 6.585,43 μονάδες και ο γερμανικός DAX 30 έχασε 0,13% στις 9.290,32 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδισε μόλις 0,03% στις 325,16 μονάδες, αποτυπώνοντας τη μετριοπαθή στάση των επενδυτών.

Στο ταμπλό η  ξεχώρισε με κέρδη 4,45%, μετά την είδηση ότι η Nestle ενδεχομένως να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία φτάνει σήμερα τα 30 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Nestle υποχώρησε 0,65%.

Άλμα 2,7% και για τη Nokia, μετά τη συμφωνία με την HTC για συνεργασία, ενώ η Akzo Nobel κέρδισε 1,1% μετά την αναβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε "αγορά" από "ουδετερότητα" νωρίτερα.

Πάντως, το κλίμα δεν ευνόησαν οι σημερινές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, καθώς στην Ιταλία η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σημαντική πτώση, εξέλιξη που δεν αναμενόταν από τους αναλυτές. Το ίδιο συνέβη και για τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, αν και το κλίμα "διασκεδάστηκε" από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για τη γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τον βιομηχανικό τομέα παραμένει αμετάβλητος από το Δεκέμβριο του 1999 ενώ αναφέρει ότι το δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 94 μονάδες από 93 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο του 2013.

Από την άλλη, υποστηρικτικά στην αγορά λειτουργεί και η ανακοίνωση ότι ο δείκτης Sentix επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 13,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 11,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για απρόσμενη βελτίωση του δείκτη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 10,1 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε και η οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναπροσαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 1,75% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,70%.

Πάντως για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν τις αμερικανικές εξελίξεις για να ορίσουν την στρατηγική τους, και ιδίως την αυριανή πρώτη κατάθεση της Janet Yellen, της νέας επικεφαλής της Federal Reserve, στη Βουλή, από την οποία περιμένουν να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά χθες η αγορά έδειξε ότι έχει πλέον κατακτήσει το δικαίωμα να βρίσκεται ο 25άρης πάνω από τις 410 μονάδες, που ήταν χονδρικά μια σκληρή οροφή σε όλη τη διάρκεια του 2013, από τον Απρίλιο και μετά. Ήταν ο μήνας στο πρώτο δεκαήμερο του οποίου άρχισε μια σχεδόν κατακόρυφη άνοδος που αποδόθηκε στις τράπεζες η οποία πήρε τον 25άρη από τις 270 μονάδες και τον οδήγησε στις 410,78 και μόλις τις έγραψε βούλιαξε στο κλείσιμο στις 394,61 μονάδες. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά και σε δυο συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Για αυτό ήταν στατιστικά σημαντική η διαπίστωση την μετατροπής του επιπέδου αυτού σε στήριξη στην τρέχουσα φάση έστω και αν αυτή επιβεβαιώθηκε μόλις χθες.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που τα κλεισίματα του δείκτη των παραγώγων γινόντουσαν πάνω σε εμφανή επίπεδα στήριξης ή αντίστασης οι βασικοί δείκτες έχουν βρεθεί αρκετά ψηλότερα από τους ΚΜΟ που αναγνωρίζουν την χρησιμότητα τους οι θεσμικοί. Αναγκάζοντας όλους τους αναλυτές που σέβονται την τεχνική ανάλυση να εκτιμούν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να βρεθούν οι τιμές σε επίπεδα ψηλότερα από τα τρέχοντα αυτή τη χρονιά. Ο 25άρης κλείνοντας στις 411 μονάδες απέχει από τον γρήγορο ΚΜΟ30 (401,29) απέχει +2,48% από αυτόν αλλά και από τον λίγο «αργότερο» και πολύ δημοφιλή ΚΜΟ50 (395,43) απέχει +4% όταν η απόσταση από τον ΚΜΟ100 (383,31) είναι +7,3% και από τον πλέον αργό ΚΜΟ200 (349,99) είναι ψηλότερα 17,5%.

Η συνεδρίαση στο Χ.Α.

Ηρεμία και νηνεμία σήμερα στο ταμπλό, με συνεχείς μικροαυξομειώσεις στους επιμέρους δείκτες και τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,43% στις 1.260,17 μονάδες. Η ανώτερη τιμή στην οποία ανήλθε ήταν οι 1.268,69 μονάδες και η χαμηλότερη οι 1.252,44.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,59% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη σε περίπου 70,08 εκ. ευρώ, ενώ έγιναν 5,91 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Το αρνητικό γεγονός που δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα, σύμφωνα με τους εγχώριους επενδυτές είναι ότι σχεδόν το 80% του τζίρου πραγματοποιείται από 10 μετοχές του FTSE 25, ενώ πλειάδα «καλών χαρτιών» μένει με ελάχιστες έως και μηδενικές πράξεις.

Σε επίπεδο δεικτών, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,37%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Πετρελαίου - Αερίου (-1,17%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,29% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,99%.

Εξαιρετική η παρουσία της Εθνικής σήμερα που διεύρυνε το ανοδικό σερί κλείνοντας στα 3,78 ευρώ με κέρδη 1,07%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 3,9000 ευρώ.

Πολύ καλή η εικόνα και για την ΜΠΕΛΑ η οποία έκλεισε με κέρδη 1,89% στα 13,50 ευρώ, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

Αντίδραση 2,6% υπήρξε και για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,58 ευρώ, εν αναμονή των μεγάλων οδικών έργων. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ(-2,16%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (-2,03%), της Τιτάν (-1,33%), της Alpha Bank(-1,28%) και της MIG (-1,11%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 72 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 30 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν υπολογίσιμα και η τιμή του χρυσού κατέγραψε υψηλό τριών μηνών σήμερα, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η νέα επικεφαλής της Federal Reserve των ΗΠΑ θα πλοηγήσει χωρίς κραδασμούς το σκάφος για τις αγορές, στην πρώτη κατάθεσή της στο Κογκρέσο.

Η Janet Yellen εμφανίζεται ως πρόεδρος της Fed ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών στις 1500 GMT και θα αντιμετωπίσει πιθανές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας και το μέλλον ως προς τον ρυθμό μείωσης του QE. Οι αναλυτές υποστηρίζουν  ότι τα τελευταία στοιχήματα ήταν ότι ο τόνος πιθανά να είναι αισιόδοξος για την οικονομία, και η κ Yellen θα ήθελε να τονίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την απουσία συνεδρίασης της Fed τον Φεβρουάριο, οι δηλώσεις της θεωρούνται ως το μεγαλύτερο γεγονός παραγωγής ή διάλυσης του κινδύνου για το μήνα. Η ελπίδα αυτή ήταν αρκετή για να ανεβάσει το χρυσό 0,7% στα 1.283,69 δολάρια η ουγγιά, ενώ το δολάριο απώλεσε το ένα τέταρτο του σεντ απέναντι στο ευρώ, στα 1,3668 δολάρια.

Το δολάριο βυθίζεται ελαφρά στα 102,15 γεν, αν και η δραστηριότητα περιορίστηκε από τις διακοπές των αγορών στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε +1,1%, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο δρόμο για αναρρίχηση πάνω από 1,8%. Τα futures μετοχών των ΗΠΑ είχαν  επίσης πιο σταθερή διαπραγμάτευση με αυτά για τον S & P 500 με κέρδη 0,3%.

Η Yellen εμφανίζεται πρώτα στην ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα Βουλή των Αντιπροσώπων Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών σήμερα και στην ελεγχόμενη από Δημοκρατικό κόμμα Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, την Πέμπτη.

Οι αναλυτές έχουν πλέον παραδεχτεί γενικά πως η Yellen θα παραμείνει πιστή στο σενάριο που έχει χαραχθεί από τον προκάτοχο και θα επαναλάβει ότι η Fed θα συνεχίσει να περιορίζει την αγορά στοιχείων του ενεργητικού της, εφ 'όσον η οικονομία βελτιώνεται όπως αναμένουν.

Ένα επιχείρημα για την διατήρηση της πορείας του tapering είναι ότι οι επενδυτές ομολόγων έχουν μάθει να ζουν με την ιδέα, χωρίς να αντιδρούν έντονα και σπαστικά, όπως έκαναν μια-δυο φορές το προηγούμενο έτος.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν εγκατασταθεί στο 2,67%, πολύ χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά του 3,04% αποτελώντας μικρότερη απειλή για την αγορά κατοικίας. Οι επενδυτές, έχουν αποδεχθεί επίσης,  ότι η βαθμιαία μείωση δεν είναι το ίδιο όπως η απότομη σύσφιξη και έχουν υπολογισμούς που ώθησαν σε βάθος χρόνου τη χρονική στιγμή της πρώτης πραγματικής αύξηση στο επιτόκιο της Fed. Στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί μετά από τα πρόσφατα κέρδη, καθώς η αγορά κοίταξε προς το τέλος ενός μακράς διάρκειας ψυχρού χειμώνα

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Η Αγορά κατάφερε να κάνει το 8Χ8, "βάζοντας εκ νέου στο κάδρο" την περιοχή των 1300 μονάδων, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που παρατηρεί ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βγάζει αγοραστές, συγκεντρώνοντας και το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών αν προσθέσουμε και τα warrants. Ουσιαστικά ο κλάδος είναι αυτός που μπροστά έχει σημαντικά νέα, μιας και περιμένει τον νόμο - εξέλιξη σε σχέση με την πώληση της Eurobank, τα αποτελέσματα της BlackRock και τέλος το τι μέλλει γενέσθαι με τα warrants. Μπορεί στο ταμπλώ να μας φαίνονται πολύ μεγάλες οι διακυμάνσεις στους παραστατικούς τίτλους, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως είναι options και όχι κανονικές μετοχές. Όσοι πιστεύουν στον κλάδο και θέλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους μία θέση, θα πρέπει να κρατάνε μικρό ποσοστό από τα warrants. Ακόμα και να γίνει μία προαιρετική δημόσια πρόταση, κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτό, για αυτό και μεγάλοι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να μαζεύουν τίτλους warrants κοιτώντας την Αγορά μεσοπρόθεσμα.

Ο σχηματισμός που βλέπουμε σε FTSE25 και ΓΔ είναι από τους σπάνιους, μιας και έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις μονοτασικές, ιδανικές για να μπερδέψουν και τους "ταύρους" και τις "αρκούδες". Το volatility αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, παρόλα αυτά κάθε σημαντικό χαμηλό, σε ημερήσιο γράφημα, είναι πολύ σοβαρό δεδομένο για την συνέχεια μεσοπρόθεσμα. Αν ο μήνας που διανύουμε καταφέρει και κλείσει πάνω από τις 1270 μονάδες πιστεύουμε πως ανοίγει ο δρόμος για τις 1450-1550 μονάδες που είναι και ο μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας για φέτος.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η θέση έναντι μιας αισιόδοξης παρουσίασης της εικόνας της οικονομίας των ΗΠΑ από την Yellen καθορίζει τη στάση των επενδυτών σήμερα.

Αναμένουν τοποθέτηση  με δέσμευση για συνέχεια στο πρόγραμμα της μείωσης των ρυθμών αγορών ομολόγων ανά μήνα αλλά και παραμονής των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για καιρό ακόμα. Ωστόσο, οι αγορές σταθεροποιούνται πλέον και η διόρθωση φαίνεται μια καλή αγοραστική ευκαιρία, κατά την άποψή μας, ιδίως σε αγορές τίτλων που δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτές τις κρίσεις , όπως η Ευρώπη , το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είναι πολλές, η ομάδα της παγκόσμιας στρατηγικής μας για μετοχές πιστεύει ότι είναι καιρός να τοποθετηθούν κεφάλαια σε μετοχές καθώς το χειρότερο μπορεί να το έχουν ήδη προεξοφλήσει.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την κυκλοφορία του νέου της tablet MLS iQTab Astro 3G®, το οποίο περιλαμβάνει οθόνη αφής 7,85'' LCD IPS  και για πρώτη φορά νέες μοναδικές καινοτομίες της εταιρείας Phone, Talk&Lock, Family, ανακοίνωσε η MLS Πληροφορική. To MLS iQTab Astro 3G®  διατίθεται στα καταστήματα OTE, Cosmote, Γερμανός, Public, Κωτσόβολος, Media Markt, Ηλεκτρονική και σε όλες τις ενημερωμένες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πληροφορικής.

Την πώληση ακινήτου της στη Jumbo, έναντι τελικού τιμήματος ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Βογιατζόγλου Systems. Πρόκειται για επαγγελματικό κτίριο εμπορικών αποθηκών και το σύνολο των εγκαταστάσεων αυτού, που βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο 54ο χλ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Χαλκίδας. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, το τίμημα της συναλλαγής καταβλήθηκε τοις μετρητοίς.

«Μάλλον θετικές» για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σχετικά με τα στοιχεία για το πλεόνασμα. Ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η συνέντευξη του κ. Ραντερμάχερ στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είχε πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που της αποδόθηκε.

Τη βεβαιότητά του ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας θα δικαιωθούν εξέφρασε από την Αθήνα  το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά την ομιλία του με τίτλο «μαθήματα από την κρίση: βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ». Ο ίδιος υποστήριξε ότι Ελλάδα έκανε τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ήταν αναπόφευκτη και από έλλειμμα ύψους 15% βρίσκεται σήμερα με ένα μικρό πλεόνασμα.

«Θέσεις μάχης» λαμβάνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου προκήρυξης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, οι διαβουλεύσεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο για την τελική μορφή του κειμένου εντείνονται, αφού μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι «υπηρεσίες» έχουν αναλάβει να συντάξουν ένα κείμενο το οποίο να «στέκεται» σε νομικό επίπεδο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Βελτίωση των προοπτικών για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο βασικός μηνιαίος δείκτης του ΟΟΣΑ, που καλύπτει τα 33 κράτη - μέλη του, έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη εδραιώνεται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 100,9 μονάδες από 100,8 μονάδες τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής ενέργειας και κεφαλαιουχικών αγαθών, αν και τα αντίστοιχα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Εν τω μεταξύ, η άνοδος του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε σε +2,4% από +1,9%. Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 2,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ πτώση 2,5% σημείωσε και η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Επιβράδυνση θα παρουσιάσει η ανάπτυξη στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 0,2% το α’ τρίμηνο του 2014 έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,5% που είχε προέβλεπε η κεντρική τράπεζα στην προηγούμενη έκθεσή της για το δ’ τρίμηνο του 2013.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα