Oριακά κέρδη στη Wall Street

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 23:33
UPD:23:43
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Με οριακά θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street, με τους επενδυτές εμφανώς να περιμένουν την αυριανή πρώτη κατάθεση της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να ορίσουν τη μελλοντική στρατηγική τους.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 15.801,79 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,5% στις 4.148,17 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2% στις 1.799,78 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, η Γέλεν αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι σε σωστή, αλλά εύθραυστη, τροχιά, και επομένως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο και αυτό διαφάνηκε στις περιορισμένες διακυμάνσεις στο ταμπλό.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα του δ' 3μηνου 2013 από 56 εταιρείες του δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένων και της Cisco Systems και της American International Group. Από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα το 76% των εταιρειών έχουν ανακοινώσει κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Apple με κέρδη 1,79% παρείχε σημαντική στήριξη στο δείκτη Nasdaq, καθώς διαθέτει και τη μεγαλύτερη στάθμιση. Η άνοδος ήρθε μετά την είδηση ότι ο μέτοχος Carl Icahn παραιτήθηκε από το δικαίωμα για επιπλέον ρευστοποίηση των μετοχών που κατέχει, εξέλιξη που θα σταματήσει τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων του τεχνολογικού κολοσσού.

Τις χειρότερες απώλειες του δείκτη S&P 500 κατέγραψε η Loews, η οποία έκλεισε πτωτικά κατά 4,54%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 0,51 δολάρια ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο του 2013, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 0,71 δολάρια.

Τέλος, θετικά λειτούργησε στην αμερικανική αγορά η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αποφυγή νέας υπέρβασης του ορίου χρέους.

Σύμφωνα με τον Λιου αναστέλλεται η έκδοση χρέους για την Υπηρεσία Πολιτικής Συνταξιοδότησης και το Ταμείο Αναπηρίας, ενώ δεν θα υπάρξουν επενδύσεις σε τίτλους του Δημοσίου Ταμείου Επενδύσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Λιου είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους έως τις 27 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να δανειστούν από τις αγορές και κινδυνεύουν με τεχνική στάση πληρωμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα