Mεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 18:59
UPD:19:01
EPA/FRANK RUMPENHORST

Φωτογραφία αρχείου.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούμενοι καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.236,66 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,20% στις 6.585,43 μονάδες και ο γερμανικός DAX 30 έχασε 0,13% στις 9.290,32 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδισε μόλις 0,03% στις 325,16 μονάδες, αποτυπώνοντας τη μετριοπαθή στάση των επενδυτών.

Στο ταμπλό η L'Oreal ξεχώρισε με κέρδη 4,45%, μετά την είδηση ότι η Nestle ενδεχομένως να μειώσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία φτάνει σήμερα τα 30 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Nestle υποχώρησε 0,65%.

Άλμα 2,7% και για τη Nokia, μετά τη συμφωνία με την HTC για συνεργασία, ενώ η Akzo Nobel κέρδισε 1,1% μετά την αναβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε "αγορά" από "ουδετερότητα" νωρίτερα.

Πάντως, το κλίμα δεν ευνόησαν οι σημερινές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, καθώς στην Ιταλία η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σημαντική πτώση, εξέλιξη που δεν αναμενόταν από τους αναλυτές. Το ίδιο συνέβη και για τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, αν και το κλίμα "διασκεδάστηκε" από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για τη γαλλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τον βιομηχανικό τομέα παραμένει αμετάβλητος από το Δεκέμβριο του 1999 ενώ αναφέρει ότι το δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 94 μονάδες από 93 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο του 2013.

Από την άλλη, υποστηρικτικά στην αγορά λειτουργεί και η ανακοίνωση ότι ο δείκτης Sentix επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 13,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 11,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για απρόσμενη βελτίωση του δείκτη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 10,1 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε και η οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναπροσαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη στο 1,75% , έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,70%.

Πάντως για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένουν τις αμερικανικές εξελίξεις για να ορίσουν την στρατηγική τους, και ιδίως την αυριανή πρώτη κατάθεση της Janet Yellen, της νέας επικεφαλής της Federal Reserve, στη Βουλή, από την οποία περιμένουν να διαβεβαιώσει ότι η πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα